İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Kocaeli Şubesi’nin Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Kürşat Bal Başkanlığı’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Kocaeli Liman Başkanı Murat Müftüoğlu, Evyapport Genel Müdürü Ali Keskin, Evyapport Destek Hizmetler Müdürü Sedat Topuz ve meclis üyeleri katılım sağladı.
Adenyum Teknoloji İş Geliştirme Direktörü Serkan Seyhan, Meclis toplantısında “KOBİ’lerde Hibelere Erişim Stratejisi” konu başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen sunumda girişimciliği geliştirme destek programları, iş geliştirme, AR-GE, gemi ve yat sektörüne yönelik tasarım destekleri detaylarıyla katılımcılara aktarıldı.
DENİZCİLİĞE KATKI
İMEAK DTO Kocaeli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Doğusel, açılış konuşmasında Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu ile birlikte düzenlenen “Doğu Akdeniz’de Mavi Vatan ve Mavi Ekonomi” adlı panelin öneminden bahsederken “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin denizleşme potansiyelinden deniz ulaştırması ve limancılığına; gemi bakım ve onarımından deniz hukukuna, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasındaki ekonomik ilişkilerin derinleştirilmesinden proje finansmanına kadar her konunun masaya yatırıldığı bu panel, Türk denizciliği açısından büyük öneme sahip. Buradan çıkan sonucun hem Türk denizciliğine hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti denizciliğine büyük katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.
BÜYÜKAKIN ZİYARETİ
Öte yandan Mayıs ayında 31 Mart yerel seçimlerinde seçilen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ı ziyaret ettiklerini ifade eden Doğusel, “Seçimden önce de bir araya geldiğimiz Doç. Dr. Büyükakın’la projeler üzerinde fikir alışverişinde bulunduk. Başkan Büyükakın, denizi tanıyan, denizin önemini bilen bir başkan. Başta Denizcilik Müzesi olmak üzere Büyükşehir Belediyemizle birlikte birçok projeye imza atacağımıza inanıyorum. Kendisine ilgi ve alakası nedeniyle teşekkür ediyorum” dedi.
DESTEK PROGRAMLARI
Serkan Seyhan ise, KOSGEB, TÜBİTAK, Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansı, Enerji Bakanlığı, İŞKUR, Tarım Bakanlığı ve AB’nin hibe desteği sunduğunu ifade ederken, Girişimciliği Geliştirme Destek Programının da ayrıntılarını anlattı.
İşletme geliştirme, AR-GE, endüstriyel uygulama, tekno yatırım, tekno pazar, stratejik ürün, KOBİGEL ve işbirliği başlıklarındaki destek programlarını anlatan Seyhan, KOBİ’lerin bu destek programlarını iyi takip etmesi gerektiğini söyledi.
GEMİ VE YAT SEKTÖRÜ
Seyhan, gemi ve yat sektöründeki tasarım desteğiyle ilgili ise “Gemi ve yat sektöründe faaliyet gösteren şirketler, Türkiye’deki tasarım şirketlerinden tasarım hizmetleri alırsa, tasarım hizmetine ilişkin giderler için yıllık 200.000 dolara kadar hibe desteği verilir. Bu destek de yüzde 50 oranındadır ve 5 yıl boyunca verilir. Toplamda verilen dış ticaret teşviki 1 milyon dolara ulaşabilir” dedi.
DENİZ HABER AJANSI