• BIST 10029.31
  • Altın 3120.622
  • Dolar 35.5813
  • Euro 36.9895
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara -6 °C
  • İzmir 8 °C
  • Antalya 11 °C
  • Muğla 4 °C
  • Çanakkale 6 °C

İMEAK DTO Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi

İMEAK DTO Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi
İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda İMEAK DTO Meclisi, Aliağa ve Kocaeli Şube binalarının alımının ardından Fethiye için de harekete geçerek bir iş hanında hizmet veren Fethiye Şubesi için yeni yer alınmasına karar verdi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Mayıs Ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır Başkanlığında video konferans sistemi ile gerçekleştirildi. Toplantının başında İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Fethiye Şubesi’ne yeni hizmet binası alımı için bir sunum yaptı.

Göreve geldikleri günden bu yana şu binalarının eksiklerinin tamamlanması, yenilenmesi ve satın alınması konusunda çalıştıklarını belirten Tamer Kıran, Aliağa ve Kocaeli Şubesi binalarının satın alınmasının ardından Fethiye için de harekete geçildiğini belirtti.

Bir süredir yeni yer arayışında olduklarını ve Covid-19 nedeniyle yaşanan ciddi talep artışından dolayı zorlandıklarını dile getiren Kıran, liman bölgesinde buldukları iki katlı yer için anlaştıklarını duyurdu.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi’ne yeni hizmet alımı ile ilgili madde oy birliği ile kabul edildi. Böylelikle İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi’ne toplam 5.5 milyon TL karşılığında yeni hizmet binası alınacak.

Kararın ardından söz alan İMEAK DTO Fethiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Arıkan, Meclis'e teşekkür ederek "Odamıza yakışır bir yerde. Tadilatını yaptığımızda çok güzel olacak ve ilerde hep beraber açılışını yaparız" dedi.

İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Bodrum Marina Projesi ile ilgili Meclis üyelerini bilgilendirdi.

Kıran, “Bodrum projesi; meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek, belediye başkanlığı önderliğinde hayata geçirmeyi planladığımız bir projedir. İçmeler bölgesi, teknelerin tamir bakım tersanelerinin bulunduğu bölge. Burada, Bodrum'un genel marinalarından faydalanmakta zorluk çeken ve genel olarak fiyat anlamında bu zorluğu yaşayan yatlara ve günübirlik teknelere barınma, bağlama yeri sağlama amacıyla düşünülen bir projedir" dedi.

“ABD BAŞKANI'NIN AÇIKLAMALARINI KINIYORUM”

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu’nun Nisan ayı faaliyetleri sunumunun ardından İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, “ABD Başkanının, bulunduğumuz coğrafyada bir asırdan önce yaşanmış bazı olaylarla ilgili tarihi hakikatleri çarpıtan, hukuki temeli olmayan, tamamen siyasi mülahazalarla yapıldığı belli açıklamalarını kınıyorum. Bu topraklarda yüzyıllar boyu devletler kurmuş Türk milletinin tarihinin hiçbir döneminde soykırım olarak ifade edebilecek bir olayı vaki değildir. Türkiye'nin bu konudaki tavrı da son derece nettir. Ülkemizin, iddialarla ilgili bağımsız bir tarih komisyonu kurulması, gerçeklerin ortaya çıkarılması için arşivlerin araştırmacılara açılması teklifi yıllardır yanıt bulmamıştır. Hâl böyleyken; yaşadığımız sorunlara rağmen dost ve müttefik olarak gördüğümüz ABD ile ekonomik ve ticari iş birliğinin arttırılması çaba gösterdiğimiz bir dönemde tarihçilerin ve bilim insanlarının tartışması gereken bir konunun siyaset malzemesi hâline getirilmesinin iki ülke ilişkilerini zedelenmekten öte bir fayda sağlamayacağını belirtmek istiyorum” dedi.

“YÖNETMELİĞİN KOSTER FİLOSUNUN YENİLENMESİNE NE KADAR YETECEĞİNİ DEĞERLENDİRİYORUZ”

Koster yenileme projesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Kıran, "Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan hurdaya ayrılan Türk bayraklı gemilerin yerlerine yeni gemi inşa edilmesinin teşvikine dair yönetmelik, 28 Nisan tarihi itibariyla Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu yönetmelik, odamızın en önem verdiği konuların başında gelen Türk Koster filosunu yenileme projesiyle yakından ilgili olması nedeniyle büyük önem taşımaktadır. Hurda Teşviki konusu, talebimiz üzerine yapılan ve ana hedefinde koster filosunun yenilenmesi olan bir çalışmadır. Yönetmelik taslak hâlindeyken, bizlere gönderilmiş ve bazı yorumlarımız olmuştu. O yorumlarımızın, yönetmelikte tam manasıyla hayata geçtiğini göremedik. Yönetmeliğin koster filosunun yenilenmesine ne kadar yeteceğini değerlendiriyoruz. Eksik bulduğumuz hususları bakanlığımıza iletmek için şu anda çalışıyoruz. Ancak netice itibarıyla; elimizde, hurdaya çıkarılacak gemileri teşvik edip onun yerine yeni gemi yapmak amacıyla destekleyecek bir yönetmeliğimiz bulunuyor. Bu hâliyle de yeni yönetmeliğin, koster filosunu yenileme projesine katkı sağlamasını umut etmekle birlikte; asıl ihtiyaç olan uygun şartlarla kredi temini konusundaki çalışmalarımız hâlen sürmektedir. Yönetmeliğin hazırlanmasında emekleri geçen başta Ulaştırma ve Altyapı bakanımız Sayın Adil Karaismailoğlu olmak üzere, bakan yardımcılarımıza ve bürokratlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“BOŞ KONTEYNER SIKINTISININ GEÇİCİ”

Mart 2021 itibarıyla Çin tersaneleri sipariş defterinde 242 adet konteyner gemisi yer aldığına dikkat çeken Kıran ,"Nisan ayının önemli konularından birisi de konteyner sıkıntısı olmaya devam etti. Bu konuda daha önce, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türkiye İhracatcılar Meclisi ile toplantılar yapmıştık. Aynı çerçevede İstanbul Maden İhracatcıları Birliği ve İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatcıları Birliği üyeleri ile Webinar toplantılarında bir araya geldik. Sürecin gelişimini ve konteyner piyasasının gerçeklerini anlatma fırsatı bulduk.  Konteyner sorunu, Çin'in dünyanın geri kalanına göre pandemiden beklenmedik bir şekilde hızlı toparlanma sürecine girmesi bir anda hem ithalat hem ihracatını arttırmasıyla başladı.  Bu durum, özellikle konteynerda Temmuz 2020'den itibaren olağanüstü bir hareketlilik yaratmaya başladı. Bir tarafta 2008 krizinden beri, yeni gemi siparişlerinin çok az olması arzda daralma yaratırken; diğer tarafta talepteki patlamaya bir de boş konteyner krizi eklenince fiyat bir anda kimsenin ön görmediği seviyelere çıktı. Bugün itibarıyla rakamlara bakacak olursak, konteyner gemisi pazarında 24-36 aylık anlaşmalarla uzun dönem kiralama hâkim olmaya devam ederken; talep artışı, liman sıkışıklıkları ve benzeri nedenlerle yükselen gemi fiyatları da artışını sürdürmektedir. 2020 yılı Temmuz ayı itibarıyla artış yaşanan navlun ve konteyner gemisi kiralarının ardından ikinci el gemi fiyatlarında da artış görülmüştür. Mart 2021 itibarıyla Çin tersaneleri sipariş defterinde 242 adet konteyner gemisi yer almaktadır. Bu gemilerin yüzde 52'si yerli armatörler (Çinliler) yüzde 48'i ise; yabancı armatörler tarafından Çin tersanelerine verilen siparişlerdir. Geldiğimiz noktada, boş konteyner sıkıntısının geçici olduğunu söyleyebiliriz. Ancak navlun fiyatlarında önümüzdeki yıl bir gevşeme beklense dahi, eski fiyatlara dönüş pek öngörülmemektedir. Türkiye'nin ekonomideki en güçlü silahı, şüphesiz ihracattır. Bunun için de lojistik en önemli rolü üstlenmeye devam edecektir. Tüm bu gelişmeler yıllardan beri dile getirdiğimiz, denizcilik ülkemiz için olmazsa olmaz birisidir gerçeğini bir kez daha ortaya çıkarmıştır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk boşuna, "Denizciliği türkün büyük milli ülküsü olarak benimsemeli, ve az zamanda başarmalıyız." dememiştir. Yakın zamanda yaşadığımız olaylar göstermiştir ki, denizcilik can damarımızdır. Dışarı ile olan en güçlü bağlantımızdır. Dolayısıyla tüm bu gelişmeleri dikkatlice değerlendirip devletimizin desteğinde denizciliğimizi büyütmeye yönelik adımları ivedilikle atmalıyız. Ayrıca ihracatta yaşanan bu sorun, önümüzdeki süreçte katma değeri düşük bazı ihracat ürünlerinden feragat ederek; ihracatta daha yüksek teknolojiye dayalı yüksek katma değerli ürünlere odaklanmamız gerektiği gerçeğini de gözler önüne sermiştir” açıklamasında bulundu.

 “YEŞİL DÖNÜŞÜM 21. YÜZYILA DAMGASINI VURMAYA ADAY”

Yeşil dönüşüm konusunda hazırlıkları hızlandırmamız gerektiğine işaret eden Kıran, "Sektörümüzü önümüzdeki dönemde yakından ilgilendiren bir diğer konuda küresel ısınma ve iklim değişikliği sorunları ve buna bağlı uygulamaya konulmak istenen düzenlemelerdir. Geçtiğimiz ayki meclis toplantısında yaptığım konuşmamda, dikkat çektiğim bu konuya ilişkin Nisan ayında önemli gelişmeler yaşandı. ABD'nin ev sahipliğinde dünyanın önde gelen 40 ülkesinin liderlerinin katılımıyla düzenlenen "Sanal İklim Zirvesi" 22 Nisan'da yapıldı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın da bir konuşma yaptığı zirvede ABD iklim kriziyle mücadele için koyduğu hedefi ikiye katladı. Diğer yandan bu konferans öncesi, AB üyesi ülkeler ve Avrupa Parlamentosu, Avrupa Yeşil Mutabakatı'nda geçen karbon emisyonlarını 2030 yılına kadar yüzde 30 azaltma hedefini büyüterek yüzde 55 oranına yükseltme sözünü verdiler. Tüm bu gelişmeler, 21. yüz yıla damgasını vurmaya aday, "yeşil dönüşüm" konusunda bizim de hazırlıkları hızlandırmamız gerektiğinin işaretidir. Bu kapsamda, odamız bünyesinde deniz ticaretinde iklim değişikliği tedbirlerinin Türk sahipli gemi filosuna etki değerlendirme analizi projesi çalışmasını başlattığımızı daha önce duyurmuştuk. Tüm armatörlerimize, ticaret filomuzdaki gemilerin mevcut durumu ve yürürlüğe girecek düzenlemelere uyumunun ortaya konulmasını amaçlayan bu çalışmaya destek vermelerini bir kez daha önemle hatırlatıyorum. Bu projenin başarılı olması, siz armatörlerimizden gelecek bilgi ile ancak mümkün olacaktır” diye konuştu.

ÖNEMLİ GÜNLER

Pandemi nedeniyle geleneksel iftar programını yapamadıklarını söyleyen Kıran, “Pandemi nedeniyle buruk bir Ramazan ayı yaşıyoruz. Bu yıl da maalesef her yıl düzenlediğimiz geleneksel iftar yemeğimizi yapamadık. Onun yerine odamız bütçesinden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin de desteğini katarak 3140 kişiye alışveriş çeki hediye ettik. 8 Mayıs Cumartesi gecesi, Kadir Gecesi'ni idrak edeceğiz. Milletimizin ve İslam aleminin Kadir Gecesi'ni tebrik ediyor, ibadet ve dualarımızın kabul olmasını diliyorum. Yine hemen ardından kutlayacağımız, Ramazan bayramı'nın da; milletimize, insanlarımıza mutluluk ve huzur getirmesini, sağlık ve afiyet içinde nice bayramlara erişmemimizi temenni ediyorum. Bu yıl, Anneler günü de 9 Mayıs Pazar gününe denk geliyor. Üzerimizdeki haklarını hiçbir zaman ödeyemeceğimiz annelerimizin; Anneler gününü en içten dileklerimle kutluyor sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Mayıs ayının en önemli günlerinden biri de şüphesiz; 19 Mayıs. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919'da Bandırma gemisiyle Samsun'a çıkıp işgal altındaki ülkenin kurtuluşu için mücadeleyi başlatmış, bu tarihi günü gençlere armağan etmişti. Bu vesileyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını bir kez daha saygı ve minnetle anıyorum. Başta gençlerimiz olmak üzere, milletimizin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutluyor, hepinize sağlıklı günler diliyor, sevgi ve saygıyla selamlıyorum” dedi.

Toplantıda ayrıca Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu da katılım sağlayarak dünya ve ülke ekonomisi ile ilgili sunum yaptı.

Gemi Brokerleri Derneği Başkanı Kaptan Orhan Semih Dinçel de navlun piyasaları ile ilgili bilgileri paylaştı.

Toplantı dilek ve temennilerle son buldu.

dto_1-037.jpgdto_7-006.jpgdto_2-033.jpgdto_3-025.jpgdto_4-018.jpgdto_5-008.jpgdto_6-007.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim