• BIST 10121.77
  • Altın 3176.458
  • Dolar 35.7437
  • Euro 37.2652
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara -1 °C
  • İzmir 12 °C
  • Antalya 10 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 15 °C

İMEAK DTO Müşterek Meslek Komiteleri Meclis Toplantısı’nda sorunlar tartışıldı

İMEAK DTO Müşterek Meslek Komiteleri Meclis Toplantısı’nda sorunlar tartışıldı
Oturum Başkanlığını Metin Kalkavan'ın üstlendiği İMEAK Deniz Ticaret Odası 6. Müşterek Meslek Komiteleri Meclis Toplantısı'nda katılımcılar kendi sektöründeki sorunları gündeme getirdi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası 6. Müşterek Meslek Komiteleri Meclis Toplantısı Ataköy Sheraton Oteli Balo Salonu'nda yapıldı.

Metin Kalkavan'ın Başkanlığı'nda yapılan toplantıya, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Mehdi Gönül Alçak, Kıyı Yapıları ve Tersaneler Genel Müdürü Hızır reis Deniz, Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli, İstanbul Liman Başkanı Muhammed Erdoğan, TOBB Başkan Vekili Halim Mete, Türk Armatörleri Birliği Başkanı Bedri İnce, Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Çakır ve Meslek Komite Üyeleri katıldı.

Toplantıda söz alan İlker Meşe, ilk konuşmacı olarak kürsüye çıktı. 10.Komite Deniz Alım Satım Malzemeleri Mesleği Başkanı İlker Meşe, Koster Projesi, Stajyerlerin sorunları ve yürürlüğe giren yeni yönetmelikler konusunda bilgileri aktardı. Dahili İşlem Rejimini yürürlüğe koyduklarını bu rejimle serbest sefer halinde gezen gemilerin parçalarının ithalat ve ihracata tabi olmadan mal çıkarabiliyor olmasının kolaylıklarına değindi.

Yabancı bayraklı gemilerde çalışan Türk personellerinin orda aç kalıp tutulması sorunlarının da çözümünü istedi.

500 Milyon Dolar Kayıp Var

KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Çakır, Türkiye ekonomisinde 500 Milyon Dolar kaybın olduğunu ve devletin bundan kazancı olduğundan bahsetti.Ayrıca Çakır,48 saat Transit Geçit uygulamasının da işletmeleri zarara uğrattığını, liman kontrolleri sırasında işletmelere verilen cezaların yanında birde transit uygulaması için ödenen cezaların fazla olduğu bunun düzeltilmesi konusundaki sorunlarını dile getirdi.

33. Nolu Limanlar Komitesi Başkanı Altan Köseoğlu, Ambarlı Limanı'nda bulunan 7 kapının 4'e indirilerek Geçici Hudut Bölgesi ilan edildiğini belirtti. Yolcu sirkülasyonu olmadığı için bu uygulamanın kabul edilemeyeceğini belirtti. Yolcu Limanı olmamasına rağmen 40 bin 346 yabancı gemi adamının giriş ve çıkış yaptığını söyledi. Türk gemi adamları rakamının 13 bin 168 olduğunu dile getiren Altan Köseoğlu, Yılda 2378'i Türk bayraklı olmak üzere 4 bin geminin Ambarlı limanına yanaştığını kaydetti. Gemi adamı cüzdanı ile giriş yapan Türk gemi adamının da sadece gemiyi terdekince Türkiye’ye giriş yapabilmesinden bahsetti. Pasaport damgası biran önce kaldırılmalı dedi.

5. Nolu Gemi İnşaat Ve Yat Sanayi Komite Başkanı Sualp Ürkmez, Türk bayraklı gemilerin sayısında azalma olduğunu,Tershanelerin sipariş almadığını ve buna rağmen seslerinin çıkmadığını belirtti. Armatör sayısının azlığından da bahseden Ürkmez, gemilere çıkma teşviki verilmeli dedi.

Türk Deniz Eğitim Vakfı’nda da görev alan Sualp Ürkmez, Vakıf bünyesinde olan öğrencilerinin staj sorunlarının olduğunu ve devletin bu alanda staj öğrencilerine destek vermesi gerektiğini dile getirdi.

Gemi Sanayicileri Derneği Başkanı Ziya Gökalp, 2015 yılının Dünya Denizcilik Sektörü için iyi geçmediğini Gemi Sanayisinin ihracatında %19 azalma olduğunu,2014 ‘e göre 2015 yılının Gemi Yan Sanayisinin ihracatında %24,5 artış olduğunu söyledi. Gemi İnşa Sanayinin gelişmesinin mümkün olmadığını belirterek, GREEN SHIP projesinin aktif olması halinde armatörlerin Avrupa'ya sefer yapmasının mümkün olmadığını söyledi. Türkiye'de 72 adet tersane olduğunu ifade eden Ziya Gökalp, ithalata dayalı ihracat yaptıklarını ve Türkiye'de entegre tesislere ihtiyaç olduğunu kaydetti. Askeri gemi yapımında Savunma Sanayi Müsteşarlığının MİLGEM Projesi'nde özel sektöre AR-GE çalışmasına için destek verdiğini belirterek % 65’lere kadar ilerlediklerini de söyledi.

Armatörler Birliği Başkanı Bedri İnce, Ekonomik krizin denizcilik sektörünü olumsuz etkilediğini bunu aşmak için esnafından tersane sahibine kadar herkesin el birliği ile destek vermesi gerektiğini söyledi. Birlik,beraberlik mesajı vererek konuşmasına son verdi.

TOBB Başkan Vekili Halim Mete, her gün gelen şehit haberleri nedeniyle üzüntülü olduğunu söyledi. Şehitlere rahmet dileyen Halim Mete, Türk milletine başsağlığı diledi. Halim Mete konuşmasında Vodafone Arena Stadı’nın açılışına da değindi. “Beşiktaş evine döndü ama gemilerimiz evine dönemiyor” diyen TOBB Başkan Vekili Halim Mete, “Gemilerimiz evine geliyor ama 48 saat kalabiliyor. Ayrıca Armatör olup ta SSK borcu olmayan kimse yok. Hem de bütün hesaplarına SSK tarafından men geliyor” açıklamasında bulundu.

Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, konuşmasına sevindirici bir haberle başladı.Mart ayında gemi ve yat ihracatında rekor kırıldığını söyleyen Başaran Bayrak, 90 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştiridiğini kaydetti. Geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 69 artış olduğunu ifade eden Başaran Bayrak, “sektörler içerisinde bu ay en çok ihracatını artıran sektör olduk” dedi. Yılın ilk 3 ayını baz aldığımızda yüzde 13 bir azalma söz konusu diyen Başaran Bayrak, “Toplamda 190 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdik. Elbette ki bu rakamlar bizim 2023 ihracat vizyonumuz açısından hedeflediğimiz yerlerde değil. Ama bu ihracat düşüşü ülkenin toplam ihracatıyla paralellik arz ediyor” dedi.Tugs’a kaydedilip işletilen gemiler ile ilgili Maliye Bakanlığı’nın sektör mensuplarına yönelik yapmış olduğu takiplere de değinen Başaran Bayrak, Tugs’un tarifinin yeniden yapılmasını önerdi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka,konuşmacıların sorunlarını ve istediklerini dinledikten sonra sorulara tek tek cevap verdi.Suat Hayri Aka konuşmasına görev alanları dışında olan konularla da ilgilendiklerini ve gereğini yapmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Yabancı bayraklı gemiler hakkında oluşan sorunlar için konuşan Suat Aka,bu yürütmeyi kendilerinin durdurduğunu ,Turizm sektörünün başlangıcı ile artan yabancı gemi sayısının tamamının Türk sahipliğini kabul ederek bir kısıtlama getirilmesini doğru bulmadığını ifade etti.Yurt dışında mahsur kalan gemi adamlarını kurtarmak için bir fon kurmanın şu an için mümkün olmadığını bu konuda iyileştirme çalışmalarının devam ettiğinden bahseden Suat Aka,yaklaşık 150 gemi adamı bulunduran işletmelerin belli bir prim ödeyerek gemi adamlarını yurda döndürebilecek bir poliçe hazırladıklarından da bahsetti.

TUGS kapsamında yeni gemilerin satışına da değinen Suat Hayri Aka,bu konuda torba yasaya kanun taslağı verdiklerini yasa geçerse TUGS ile sorunların çözüleceğini ifade etti.Gemi Adamları Yaptırım uygulamasını düzenlediklerini söyleyen Suat Aka,herhangi bir yanlış durumunda kişilere cezai işlem uygulanıp kınama verileceğini,ehliyetin askıya alınacağını ve gerekirse kişilerin meslekten men edilebileceğini söyledi.

48 saat uygulamasının bir sorun olduğunu doğrulayan Suat Hayri Aka,Türk Boğazları Tüzüğünde gerekli düzenlemeri yaptıklarını ifade etti.Klas gemi sorununa da değinen Suat Aka,46 metrenin üstüne oranı almanın mümkün olmadığını aksine bu oranı 15 metreye düşüreceklerini işletmelerin insanların güvenliği için bu konuda anlayışlı ve gerekeni yapmalarını dile getirdi.Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka,konuşmacıların sorunlarını tek tek cevaplayarak toplantıya son verdi.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim