Cape Town, Güney Afrika'da, Cape Town Sözleşmesi'nin onaylanması ve uygulanmasıyla ilgili bir seminer düzenlendi. Düzenlenen seminerde balıkçı teknelerinin güvenliğini sağlamaya yönelik konular ele alındı.
IMO Deniz Güvenliği Bölümü, Denizcilik Teknolojisi Başkanı, "Sözleşme, onaylanıp yürürlüğe girdiğinde ve uygulanmaya başlandığında, balıkçı teknelerinin bayrak, liman ve kıyı devletlerince kontrolünü kolaylaştırarak uluslararası platformda bağlayıcı olacaktır. Ayrıca yasal olmayan, kayıt dışı ve düzensiz balıkçılık faaliyetleriyle daha etkin bir mücadele yürütülmesine de yardımcı olacaktır." dedi.
Sözleşme, açık denizlerde seyreden 24 metre ve üzerindeki 3 bin 600 balıkçı teknesine sahip en az 22 devletin onayından sonra yaklaşık olarak 12 ay sonra yürürlüğe girecek. Ekim 2017 itibariyle Kongo, Danimarka, Almanya, İzlanda, Hollanda, Norveç ve Güney Afrika olmak üzere, gerekli koşullarda 884 balıkçı teknesine sahip yedi devlet sözleşmeye taraf oldu.
Denizde Can Güvenliği için Uluslararası Sözleşme (SOLAS) gibi yük ve yolcu gemilerine yönelik uluslararası sözleşmeler yasal geçerliliklerini uzun zaman önce kazanmışken, balıkçı tekneleri için herhangi bir temel sözleşme yürürlükte değildi.
IMO, balıkçı teknelerinin güvenliğiyle ilgili sözleşmenin en kısa sürede yürürlüğe girmesi için dünyanın çeşitli bölgelerinde Cape Town Sözleşmesi'nin önemini ve taraf devletlerin sorumluluklarını açıklayan ve sözleşmenin ulusal mevzuata nasıl uyumlu hale getirileceğini ele alan seminerler düzenliyor.
IMO, ayrıca 2012'de yürürlüğe giren Balıkçı Tekneleri Personelinin Eğitim, Sertifika ve Vardiya Standartlarına İlişkin Uluslararası Sözleşme (STCW - F 1995)'yi eğitim ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilmek amacıyla yeniden değerlendiriyor. Sözleşme, balıkçılık sektörünün özelliklerini, çalışma ortamını ve deniz çevresine verilen zararın engellenmesi gibi konular etrafında güncelleniyor.
DENİZ HABER AJANSI