Bu yaptırım, Ukrayna ile olası barış görüşmeleri öncesinde Moskova'ya baskıyı artırmayı amaçlayan önlemlerin bir parçasıydı. Şirketin faaliyetleri ilk olarak Şubat ayında bir Wall Street Journal makalesinde belgelenmişti.
Ne oldu?
İngiltere, Dubai merkezli ve Azerbaycan'dan bir grup işadamı tarafından yönetilen bir emtia tüccarı olan 2Rivers'ı Salı günü yaptırım uygulanan şirketler listesine ekledi. Bu hamle, İngiltere'deki herhangi birinin ve yurtdışındaki İngiliz şirketlerinin ve kişilerinin şirketin fonlarını taşımasını veya şirketin mülkü ve diğer varlıklarıyla işlem yapmasını yasaklıyor.
İngiltere ayrıca, 2Rivers'ın yaz aylarında yeniden markalaşana kadar adı olan Coral Energy'yi de listeledi. İsim değişikliği, Coral'ın Rus petrolünde bir oyuncu olarak itibarını kaybetme girişimiydi. Şirket daha önce 2022'nin sonlarında Rus petrolü ticaretini durdurduğunu söylemişti.
Başbakan Keir Starmer'ın ofisi, şirketlerin "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in değerli petrolünün ticaretini sağlamada kilit rol oynadığını" ve yaptırımların "yasadışı savaşını beslemek için çok ihtiyaç duyduğu petrol gelirlerini" engellemeyi amaçladığını söyledi.
2Rivers'ın bir sözcüsü, şirketin yaptırımlara yasal olarak ve diplomatik kanallar aracılığıyla itiraz edeceğini söyledi. İngiltere'nin hamlesinin "şirketin son bir yıldaki önemli dönüşümlerin ardından mevcut yapısını, liderliğini ve operasyonlarını ve Rus ticaret faaliyetlerinden tamamen çekilmesini yansıtmadığını" söyledi.
Şirket, Rusya'nın petrolünü ticaret etme konusundaki itibarını, adını izinsiz kullanmaya devam eden Moskova'daki eski çalışanlara bağladı. Salı günü, 2Rivers "en yüksek dürüstlük, uyumluluk ve operasyonel mükemmellik standartlarına bağlı" olduğunu söyledi.
Neden önemli
İngiltere yaptırımları Rusya'nın petrol ihracatını taşıma ve finanse etme yeteneğini zorlaştırabilir. İngiltere, petrol endüstrisine hizmet veren uluslararası bankalara, sigortacılara ve hukuk firmalarına ev sahipliği yapıyor. Yaptırımların 2Rivers'ın İngiltere'de ve ötesinde Batı finans sistemine erişimini sınırlaması muhtemel.
Yaptırımlar, Avrupa Birliği'nin Ukrayna'ya karşı savaşı finanse ettiğini, mümkün kıldığını veya bundan kâr sağladığını söylediği düzinelerce gemi, şirket ve kişiye yaptırım uygulamasından bir gün sonra geldi.
Konuya aşina kişilerin söylediğine göre, ABD Hazine Bakanlığı Rusya'nın petrol endüstrisine yönelik yeni yaptırımları kesinleştirdi. Yetkililer, önümüzdeki yıl bol miktarda petrol arzı tahminleri sayesinde, Amerikan benzin fiyatlarını artırmadan Rus üretimini azaltabilecek adımlar atabileceklerini düşünüyorlar.
Ancak bazı kişiler, Beyaz Saray'ın henüz yeşil ışık yakmadığını söyledi. Potansiyel ABD yaptırımlarının hedefleri öğrenilemedi.
Arka plan hikayesi
Journal, Şubat ayında, Etibar Eyyub adlı az bilinen bir Azerbaycanlı tüccarın, eski tankerlerden oluşan bir filoyu bir araya getirdiğini ve Rus petrol üreticilerini Hindistan ve Çin gibi pazarlardaki müşterilerle buluşturmak için bir şirketler labirenti kullandığını bildirdi.
Coral'da çalışan veya çalışmış kişiler, bu şirketleri "uydular" olarak tanımladılar çünkü bazı kişiler hem Dubai emtia şirketinde hem de Eyyub'un petrol ticaretinde çalıştı. Journal'ın bildirdiğine göre, devlet üreticisi Rosneft Oil'deki yetkililer, Eyyub tarafından yönetilen şirketler ağının kısaltması olarak Coral adını kullandı.
Şirketlerin faaliyetleri, Batılı ticaret şirketlerinin Ukrayna'nın işgalinin ardından Rusya'dan çekilmesinin ardından Rusya'nın petrol endüstrisinin pompalanmasını sağladı. Rus ekonomisinin Batı yaptırımlarına dayanma yeteneği büyük ölçüde devam eden petrol satışları sayesinde oldu.
Eyyub, Salı günü Journal'a Coral veya 2Rivers ile hiçbir ilişkisi olmadığını söyledi.
O dönem Coral'dan bir sözcü, şirketin "savaşın ilk gününden itibaren" Rusya pazarından çekilme niyetini açıkça dile getirdiğini söylemişti.
Coral, 2010 yılında bir diğer Azeri iş adamı olan Tahir Garayev tarafından kuruldu. Eyyub 2014 yılında katıldı. 2018 yılında resmi olarak danışman olmak için ayrılmasına rağmen Coral için çalışmaya devam etti. İşgal sırasında Coral, Rus petrolü ticareti yapıyordu ancak Rosneft'in en önemli ticaret ortağı olan İsviçre merkezli Trafigura ile karşılaştırıldığında çok küçük bir şirketti.
Garayev yorum talebine hemen yanıt vermedi. Garayev, Haziran ayında Journal'a artık petrol ve gaz sektöründe yer almadığını ve Rosneft ile hiçbir ilişkisi olmadığını söyledi.
Rosneft'in devasa petrol ihracatı, Nord Axis ve Bellatrix Energy gibi isimlere sahip ticaret şirketlerinden oluşan bir ağ üzerinden akmaya başladı ve Batılı yetkililerin Rusya'nın petrol satışlarını takip etme çabalarını boşa çıkardı. Journal'ın bildirdiğine göre, bunlar Eyyub tarafından işletiliyordu ve Moskova'da Coral için çalışan kişiler farklı e-posta adresleri kullanarak ticaretler üzerinde çalışıyordu.
Journal makalesinden sonra Coral, Garayev ve Eyyub'dan uzaklaşmaya çalıştı. Üç yönetici Garayev'in kalan %40 hissesini satın aldı ve firmanın adını 2Rivers olarak değiştirdi.
DENİZ HABER AJANSI