Uluslararası Petrol Kirliliği Tazmin Fonu (IOPC Fund) genel toplantısı Türkiye dahil Fona üye olan 60 ülkenin yanı sıra 13 gözlemci kuruluşun katılımıyla 19-23 Ekim 2015 tarihlerinde Londra'da yer alan Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Genel Kurul toplantı salonunda yapıldı.
Türkiye'yi heyet başkanı olarak Deniz Ticareti Genel Müdürü Mustafa Çalışkan'ın temsil ettiği toplantıda, ayrıca heyette yer alan IMO Daimi Temsilcisi Yardımcısı Burak Aykan, Dnz. Uzm. M. Çağrı Küçükyıldız ile Türk P&I A.Ş. Genel Müdürü Ufuk Teker de toplantıda hazır bulundu.
Toplantıda önce Fon kapsamında değerlendirilen petrol tankeri kazalarında meydana gelen son gelişmeler ile bu kazalar sonucu tazmin talepleri karşısında yapılan ödemeler ele alındı. Akabinde 1992 Fonu yönetim kurulu üyeleri seçimlerine geçilmiştir. Türkiye, 2014-2015 döneminde 114 üye ülke arasından seçilen 15 yönetim kurulu üyesinden biri olup; Türkiye'nin üyeliği 1 yıl daha uzatıldı.
Bunlara ilave olarak sözleşme kapsamına giren gemi tanımının net olarak yapılması amacıyla bir araya gelen 7. Çalışma Grubu sonuç raporunu açıklandı.. Buna göre kalıcı kirliliğe neden olan petrol türevlerini taşıyan gemiler, hareket kabiliyeti olan deniz araçları, bir makine yardımıyla çekilmekte-itilmekte olan barçlar dolu iken veya tanklarında petrol kalıntısı (sludge) bulunduruyorken sözleşmeler uygulanmalı ve oluşan kirlilikten doğan zararlar tazmin edilmelidir. Ayrıca çalışma grubunun raporuna göre gemiden gemiye yapılan transferler katkı petrolü sayılmayacak, yani ilgili ülkede bulunan petrol alıcıları fona katkı yapmakla mükellef tutulmayacaktır.
Gözlemci uluslararası kuruluşların üyeliklerinin devamına ya da sona erdirilmesine dair karar verilebilmesi için aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 5 ülkeden oluşan bir çalışma grubu kurulmuş ve grup başkanlığı görevini Türkiye üstlendi.. Çalışma Grubu, LNG İthalatçıları Grubunun (GIIGNL) toplantılara katılmadığı gerekçesiyle üyeliğinin sona ermesine karar verildi.
Toplantıda gündeme getirilen diğer önemli kararlar ise şu şekilde:
Tanker kazaları sonrası kamu harcamaları tazmin edilirken ülkelerin mevzuatlarında KDV’li ödemeye dair hükümler yer alıyor ise, Fon tarafından KDV ödemesi yapılacak.
Kaza mağdurlarına mahkeme kararları kesinleşmeden ara ödemeler yapılması hususunda Uluslararası P&I Kulüpleri Grubu (IGPANDI) ile Fon arasında uzlaşma yolları aranması için bir çalışma grubu kuruldu.
2016 yılı için hazırlanan taslak bütçe planı onaylandı.
2016 Bahar toplantıları öncesinde IOPC Fonu binası, IMO binasına taşınacak.
Türkiye 2002 yılından bu yana Uluslararası Petrol Kirliliği Tazmin Fonuna üye olup; ham petrol/fuel oil gibi kalıcı kirliliğe neden olan petrol ürünleri taşıyan tankerlerin yol açacağı kirlilik zararları ve önleyici tedbirlerin masraflarının, gemi donatanının yaptırdığı sigortaya ilave olarak 3 milyar TL’ye kadar karşılanması güvence altına alındı.
Ayrıca IOPC Funds toplantısı dolayısıyla Londra’da bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Mustafa Çalışkan Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) nezdinde ülkemizin daimi temsilcisi olan Büyükelçimiz Abdurrahman Bilgiç’i makamında ziyaret etti. Ziyaret esnasında Türkiye’nin Uluslararası Denizcilik Örgütü’ndeki durumu ve etkinliğinin artırılması hususunda görüş alışverişinde bulunuldu.
Deniz Haber Ajansı