Marmara Üniversitesi Sultanahmet Yerleşkesi Ord. Prof. Dr. Nihad Sayar Konferans Salonu'nda düzenlenen "V. Denizcilik ve Deniz Hukuku Uluslararası Kongresi"ne Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serap Helvacı, 5. Denizcilik ve Deniz Hukuku Uluslararası Kongresi Başkanı Prof. Dr. Pınar Akan ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Kongrenin açılışında konuşan Yılmaz, büyük ölçüde uluslararası niteliğe sahip bir sektör olan denizciliğe ilişkin kuralların hemen hemen dünyanın her yerinde aynı veya birbirine çok benzer olduğunu söyledi.
Günümüzde denizciliğin uluslararası niteliğinin daha da geliştiğine ve önem kazandığına değinen Yılmaz, dünyada uluslararası ticarete konu malların yüzde 90'ının deniz yoluyla taşındığını ve karasal kaynakların yanında deniz ve okyanus kaynaklara yönelik talebin artığını söyledi.
Yılmaz, uluslararası ticaretin hızla büyümesi ve çeşitlenmesi, yaşanan rekabet ortamı, küreselleşen dünyanın küçülmesi, deniz emniyetinin sağlanması ve deniz kirliliğinin önlenmesi gibi gelişmelerin özellikle mevcut sorumluluk ve tazminat esasları olmak üzere denizciliği düzenleyen uluslararası kuralların sürekli gözden geçirilmesini, zamanın ihtiyaçlarına cevap verecek hale getirilmesini zorunlu kıldığını anlattı.
AK Parti hükümetlerinin denizcilikte önemli ilerlemeler kaydettiğini belirten Yılmaz, şöyle konuştu:
"Hükümetlerimiz döneminde denizcilik hizmetleri için 5.5 milyar liranın üzerinde bir kaynağı sektöre aktardık. 2003'te 19. sırada yer alan filomuzu bugün dünya sıralamasında 15. sıraya yükselttik. 2002'de Türkiye'nin limanlarındaki toplam yük elleçlemesi 150 milyon tonken, 2017'de 471 milyon tona ulaştı. Yeni limanlar yapıyoruz. Çandarlı Limanı, Avrupa'nın ilk 10 limanından birisi olacak. Altyapısı bitti, üstyapısı yapılacak. Karasu'daki limanın birinci etabı bitti, 2016'da hizmete açıldı. 2003'te 37 olan tersane sayısı 2018'de 78'e ulaştı. Tersanelerin kiralama süresini 49 yıla çıkararak önemli bir destek sağlandı. Kredi Garanti Fonu'ndan destek suretiyle yarım kalan gemilerin tamamlanması sağlandı. Şimdi de koster filosunun yenilenmesi için finansman desteği sağlayacak bir proje üzerinde çalışıyoruz. İlk etapta sektörle ortak bir model vasıtasıyla 100 parça gemiyi yenileyeceğiz. 18 bin 545 olan yat bağlama kapasitemizi, 2023'te 50 bine çıkaracağız. İzmir ve Mersin körfezlerinde deniz trafiğinin takip ve organizasyonunu sağlayan gemi takip sistemleri kuruldu. Daha önce sadece İstanbul'da vardı."
Konuşmasının ardından Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Arat, İsmet Yılmaz'a, kongre anısına bir hediye sundu. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün hediyesi, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Musa Heybet'e verildi.
Kongre, yarın yapılacak oturumların ardından sona erecek.
DENİZ HABER AJANSI