• BIST 9154.96
  • Altın 4044.926
  • Dolar 38.5672
  • Euro 43.8606
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 22 °C

İstanbul'da 6,2 büyüklüğünde deprem

İstanbul'da 6,2 büyüklüğünde deprem
AFAD, saat 12.49'da merkez üssü Silivri olan 6,2 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi. Vatandaşlar kendini sokağa attı.

İstanbul Silivri açıklarında 3,9 büyüklüğünde depremin ardından İstanbul'da ikinci 6,2 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. 10 saniye hissedilen deprem büyük panik yarattı. Deprem çevre illerde de hissedildi. Artçı depremler devam ediyor.

İstanbul, İzmir, Balıkesir, Çanakkale ve Uşak’ta hissedilen sarsıntı kısa süreli paniğe neden oldu. AFAD, olumsuzluk olmadığını bildirdi. Vatandaşlar korku dolu anlar yaşadı.

Afet ve Acil Durum Başkanlığı Deprem Dairesi'nin merkez üssünü Marmara Denizi'nde İstanbul'un Silivri ilçesi açıkları olarak saptadığı deprem, saat 12.49'da oldu. Deprem, İstanbul'un yanı sıra çevre illerden de hissedildi. İzmir, Balıkesir, Çanakkale ve Uşak'ta sarsıntıyla birlikte bazı vatandaşlar kısa süreli panik yaşadı. Depremde, bu 4 ilde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı belirtildi.

 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından artçılar devam ediyor.

KUMBURGAZ FAYI KIRILDI

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy deprem Kumburgaz Fayı'nın kırılması neticesinde meydana geldiğni ve daha önce işaret ettiği fayın artık kırıldığını ve başka büyük depreme yol açmayacağını söyledi. Üşümezsoy, 1894 yılında İstanbul'da kırılmayan bir fay bulunduğunu, bugün kırılanın o fay olduğunu belirtti.

2019 yılında İstanbul'da meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki deprem de aynı fayda meydana gelmişti.

Öte yandan Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz depreme dair ilk değerlendirmesinde, "Önemli bir deprem. İstanbul'da büyük deprem beklediğimiz bölgede meydana gelen ve Kuzey Anadolu Fayı'nın üzerinde meydana gelen deprem. Ana kolda mı yan kolda mı olduğu henüz belli değil. Birkaç saat içerisinde fay çözümü yayımlanır. Bu da bize çok önemli ışık tutar. İstanbul'u etkilemesi beklenen fayın üzerinde olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.

7 ÜZERİNE ÇIKMAZ

Prof. Dr. Mustafa Yıldırım: “Bu beklenen bir depremdi. Son dönemde tüm dünyada özellikle de Pasifik Okyanusu'nda Japonya'da, Vanuatu'da ve Tongo'da tamamı 5,5 üzerinde olan depremler yaşanıyordu. Bu küresel deprem hareketliliğine benzer şekilde Türkiye'de de 6.2'lik deprem gerçekleşti. Bundan sonrasında fay 7 ya da üzerinde bir deprem yaratmayacaktır. Depremin Silivri açıklarında gerçekleşmesi riskli ancak bu deprem ile fay yeni kollara ayrılmıştır. Önemli olan bu kolların Marmara içine mi yoksa Silivri'ye doğru mu uzadığı sorusudur. Denizin içine doğru kırıldıysa risk azalır ancak Silivri'ye doğru uzuyorsa risk İstanbul'a yaklaşıyor demektir. Yakın dönemde İstanbul'da 7 üzeri büyük bir deprem olacağına ilişkin bulgu yoktur. İnsanlarımızın deprem bilinci geliştirmesi son derece önemli.”

İSTANBUL RAHAT OLSUN

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy: “Ben 1999 yılından bu yana beklenen büyük depremin Kemerburgaz Çukuru'ndan gerçekleşeceğini ifade ediyordum ancak bu noktada bile 6 ila 6,5 üzerinde bir deprem oluşmaz. Yani beklenen İstanbul depremi 7 ya da 7,5 kadar şiddetli olmayacaktır. 1912 yılında Marmara önündeki fay kırılmasıyla başlayan süreçte gerginlik ve stres son olarak Kemerburgaz'da birikmişti ve büyük kırılmanın yaşanacağı nokta olarak yalnızca Kemerburgaz kalmıştı. Türkiye'nin doğusunda ise Adana fayının batıya doğru uzanan bölümü bulunmakta ancak bu alanda büyük bir risk yok. Mevcut depremin devamında ancak 6.2'lik artçı olabilir. İstanbul yakın zamanda böylesine bir depremi yeniden yaşamayacaktır.”

Deprem bilimcilere göre Silivri açıklarında yaşanan 6.2 büyüklüğündeki deprem beklenen büyük İstanbul depremi değil. Ancak, bilim insanları bundan sonra yaşanacak depremlerin yeri olarak Silivri açıklarını işaret ediyorlar.

BİR HAFTA SÜREBİLİR

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan: “Sabah saatlerinde gerçekleşen 4.2'lik deprem öğle saatlerinde olan 6,2'lik ana depremin öncüsüydü. Sonrasında 4,9 ile başlayan depremler artçı depremlerdir. Bu depremler bir hafta da sürebilir. İstanbul halkı paniğe kapılabilir. Riskli binalarda oturanların binalara girmelerini tavsiye ederim. Gerçekleşen 6.2'lik deprem beklenen İstanbul depremi değildir. İstanbul'da beklenen depremin altında bir şiddette gerçekleştiği için yıkıcı bir etkisi de olmadı. Bu sarsıntı bize bundan sonrası için depremin yeri konusunda bir fikir verebilir.”

7 ÜZERİNE ÇIKABİLİR

Paleosismolog Ramazan Demirtaş: "Silivri açıklarındaki deprem Kuzey Anadolu Fayı'nın Orta Marmara parçasında oldu. 6 yıl önce de aynı yerde 5,8'lik bir deprem olmuştu. Bu iki deprem giderek artan gerilim olduğunu gösteriyor. Bu fayda 259 yıl önce 7 üzeri deprem gerçekleşmişti. Bu çok uzun bir süre. 250-280 yıl arasında büyük depremin tekrarlanabileceği göz önünde bulundurulabilir. 6,2'lik depremin açığa çıkardığı enerjinin büyük depremin enerjisini tüketmesi söz konusu değil. Ancak büyük depremin ne zaman gerçekleşebileceğini de söylemek mümkün değil."

Deprem bilimci Prof. Dr. Osman Bektaş ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “6.2, Orta Marmara'nın üretebileceği en büyük depremdi. Bu öngördüğümüz büyüklükte. Panik yok. Daha büyük deprem beklemiyorum. Artçılar devam edecek” açıklamasında bulundu.

URALOĞLU: OLUMSUZ DURUM YOK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "İlk incelemelerimizde karayollarımızda, havalimanlarımızda, tren ve metrolarımızda herhangi bir hasara veya olumsuz bir duruma rastlanmamıştır." dedi.

Uraloğlu da ekiplerin saha çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi.

YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, AFAD ve ilgili kurumların tüm ekipleri saha taramalarına başladığını dile getirdi.

AFAD: RİSKİ YAPILARA GİRMEYİN

AFAD, depremin ardından riskli binalara girilmemesi konusunda uyarıda bulundu. Haberlerşmelerin kısa mesaj servisi (SMS) ve veri tabanlı mesajlaşma yazılımlarının kullanılması dile getirildi.

İSTANBUL VALİLİĞİ’NDEN AÇIKLAMA

İstanbul Valiliği, bugün meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem ile ilgili bir açıklama yaptı. Valilik, tüm birimlerin teyakkuz halinde olduğunu ve an itibariyle herhangi bir yıkım ihbarı almadıklarını belirtti.

Açıklamada, "İlgili birimlerimizin alan tarama çalışmaları devam etmektedir. Vatandaşlarımızın sükunetini korumalarını ve hasar görmüş olabilecek binalara yaklaşmamalarını rica ediyoruz" denildi.

Deprem sonrası yapılan ilk değerlendirmelere göre, İstanbul genelinde önemli bir yıkım yaşanmadığı ifade edilirken, güvenlik önlemlerinin artırıldığı ve alan tarama çalışmalarının sürdüğü belirtildi.

İLETİŞİM KRİZİ

İstanbul’da öğlen 12.20 sularında meydana gelen peş peşe depremler, sadece binaları değil, iletişim altyapısını da sarstı. Depremlerin hemen ardından çok sayıda vatandaş, GSM operatörleri üzerinden iletişim kuramadıklarını ve yakınlarına ulaşmakta büyük sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi.

Sosyal medyada ve şikayet platformlarında adeta isyan eden vatandaşlar, özellikle Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone gibi büyük operatörlerin acil durumlarda yetersiz kaldığını dile getirdi.

ŞEBEKE SORUNU YAŞANIYOR

Bazı kullanıcılar, uzun süre boyunca tamamen şebekesiz kaldıklarını belirtti. “Hiçbir zaman işe yaramadılar, hala da aynı durumdayız” diyen kullanıcılar, operatörlerin kriz anlarında sınıfta kaldığı serzenişlerinde bulundu. Yetkili kurumlardan henüz resmi bir açıklama gelmezken, iletişim altyapısının doğal afetlere karşı ne kadar hazırlıklı olduğu sorusu yeniden gündeme taşındı.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim