Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu 3. köprünün son tabliyesinin kaynağını yaptı.
İstanbul'un üçüncü boğaz köprüsü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün son tabliyesi konuldu. Böylece, İstanbul'un iki yakası üçüncü kez birleşti. Son tabliyenin kaynağını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu yaptı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün temeli 29 Mayıs 2013'te atıldı.
Köprü yaklaşık 2 yıl 9 ay sonra iki yakayı birleştirdi
Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldrım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Erdoğan'ın torunu Ahmet Akif Albayrak ve köprü yapımının yüklenici firmalarından IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen katıldı.
1.150 adım yürüyerek geldiler
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu tören alanına iki ayrı helikopterle geldi. Helikopterle köprünün etrafında ikişer tur atan Erdoğan ve Davutoğlu köprüyü havadan da inceledi. Daha sonra, Erdoğan, Davutoğlu ve beraberindekiler, işçiler ve şantiye yetkilileri ile birlikte köprünün ortasına kadar yaklaşık bin 150 adım yürüdü.
İkramiye sözü
Kaynağın yapılmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan işçilerin yanına gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, inşaatın yüklenici firmalarından olan IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen'den köprü inşaatından çalışan tüm işçilere Ramazan ayı öncesinde 3'er bin TL ikramiye sözünü de aldı.
İşçiler de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hitaben "Türkiye seninle gurur duyuyor" şeklinde slogan attı.Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu, işçilerle günün anısına fotoğrafta çekildi.Cumhurbaşkanı Erdoğan törenin ardından 3. köprü şeklindeki böreği gazetecilere ikram etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ile birlikte makam aracına bindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendi kulllandığı makam aracıyla Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden Avrupa Yakası'na geçti.Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Ulaştırma Bakanı Yıldırım konuştu.
"Ana yükleniciler Türk taşeronlar yabancı"
İlk konuşmayı Bakan Binali Yıldırım yaptı. Yıldırım "Tarihi bir an yaşıyoruz. Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan Yavuz Sultan Selim köprüsünün son parçasının ilk kaynağını Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımız yapacak. Üç yıldan kısa sürede dünyada tamamlana başka bir asma köprü yok. Birinci ve ikinci köprüyü yabancılar yaptı, Türk müteahhitler taşeron olarak çalıştı. Bu köprüde ise ana yükleniciler Türk taşeronlar yabancı. İnşallah bu yıl içinde Ağustos ayının sonuna doğru takdir edeceğiniz bir günde açılışını yapacağız. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü üzerindeki ağır taşıt trafiği bu köprünün üzerinden geçecek" dedi.
Başbakan Davutoğlu: "Bir iftihar projesi"
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne son tabliyenin yerleştirilmesi töreninde konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, bir gurur tablosu ile karşı karşıya olunduğunu dile getirerek, emeği geçenlere ve bu tür projelere öncülük eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Türk milleti adına teşekkür etti.
Davutoğlu, her taşı Türk milletine emanet olan İstanbul'un 3. köprü ile üzerindeki yüklerden büyük bir kısmını atmış olacağına işaret ederek, şöyle konuştu: "Tarihi dokuya ve İstanbul'un merkezi hattına herhangi bir trafik yükü olmadan transit geçecek araçlar, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü kullanarak, yollarına devam edecek. Böylece İstanbul yeryüzünün üstünde üç köprü, yerin altında Avrasya, Marmaray tünelleri ile Melen projesini de dahil edersek 6 kez iki kıtayı birleştiren bir şehir olacak. Bu gelecek nesiller açısından önemli bir proje. Ülkemiz için bir iftihar projesi. Çünkü dünyada büyük yatırımlar ekonomik kalkınmanın düşüşe geçmesiyle birlikte dururken, bu yatırmalara ara vermeden istikrar içinde sürdüren tek ülke Türkiye. Bugün Türkiye her açıdan yükselen ekonomisi, şehirlerine kattığı yeni boyutlar ve dünya çapında gerçekleştirdiği projeler ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile dünya gündemine pozitif bir şekilde mührünü bir kez daha vuruyor."
"Yeni projelere Cumhuriyet'in 100. yılına gurur ve vakarla yürüyeceğiz"
Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin 1 Kasım seçimlerinden sonra kazandığı istikrarla başlayan bütün projeleri yerine getireceğini ve yeni projelere Cumhuriyet'in 100. yılına gurur ve vakarla yürüyeceğini belirtti.
Birileri tahrip ederken, Türkiye'yi inşa etmeye devam edeceklerini aktaran Davutoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu dünya içinde önemli bir proje. Avrupa ile Asya'yı birleştiren dünya ölçeğinde ve bir ilk niteliği taşıyan bir köprüden bahsediyoruz. Asya ile Avrupa bir kez daha birleşiyor. Bu dünya içinde önemli bir proje. Avrupa ile Asya'yı birleştiren dünya ölçeğinde ve bir ilk niteliği taşıyan bir köprüden
bahsediyoruz. Asya ile Avrupa bir kez daha birleşiyor. Bizim milletimiz de Asya ve Avrupa arasında yay gibi gerilen büyük devlet geleneklerini kurmuş, tarihe mührünü vurmuş bir millet.
Tarihe Asya ile Avrupa arasındaki büyük yolculuğuyla mührünü vuran milletimiz bugün kendi mühendisleri, kendi işçileri, kendi el emeği ve zihin bereketiyle bir kez daha mührünü vuruyor. Bu mührümüzü daim eylesin. Bu mühür ile birlikte iki kıtayı sadece köprü ile değil, gönül köprüsüyle birleştirmeyi bize nasip etsin. Bu köprüden geçen her yolcunun menzile sağlık, huzur ve mutluluk içinde ulaşmasını temenni ediyorum. Bu son parçayı koyarken aslında yüreğimize de buluşmaların ilk parçasını koyuyoruz.
Sayın Cumhurbaşkanım, son olarak buraya geldiğimizde firma ile anlaşmamız çerçevesinde o gün düğün, nikah aktini gerçekleştirmeyi düşünen bütün işçilerimizin düğünü bu köprü üzerinde yapılacak. Bu son parça aynı zamanda gönülleri de birleştiren ilk parça olacak. Bir kez daha zatialinize, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımıza ve geçmiş bakanlarımıza katkıları dolayısıyla ama en önemlisi işçilerimize verdikleri emek dolayısıyla teşekkürü bir borç biliyorum. Allah hayırlı ve mübarek eylesin. Allah gönülleri birleştirenlerden eylesin."
Erdoğan: "Birileri 'olmaz canım' diyordu"
Cumhurbaşkanı Erdoğan törende şöyle konuştu: "29 Mayıs 2013'te temeli attığımız gün birileri 'Olmaz canım' diyordu. Hele hele Gezi olayları başladığı zaman bu iki tane beton yığınıyla kalır diyorlardı. Bunlar yazıldı, çizildi. Hatta, hatta ta buralara kadar zahmet edip geldiler, denizde gösteriler yaptılar. Onlar onu yaparken biz dedik ki hayır, biz Avrupa ile Asya'yı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'yle birleştireceğiz ve bu bizim dünyaya en önemli mesajımız olacak. İşte hemen sağ tarafımız Karadeniz ve Boğaz'dayız, Marmara'ya açılıyoruz. Böyle bir yerde ancak büyük düşünenler bu tür büyük projeleri gerçekleştirir.
İnşallah ağustos ayı olarak, Ulaştırma Bakanımız bize ifade etti, Ağustos ayında bütün viyadükleriyle her şeyiyle tamamlanıp hep birlikte açılışını gerçekleştireceğiz. Gerek Marmaray projesindeki başarı ve şu ana kadar 130 milyon yolcu Marmaray'dan geçmiş bulunuyor. Yine önümüzde Avrasya tüneli var, Avrasya tüneli bu arada inşallah tamamlanıyor, onun da bitişi bu yıl sonu. Böylece bizim Avrupa-Asya arasındaki gidiş gelişlerimizde bir rahatlama şüphesiz ki meydana gelecek. Bütün zorluklara rağmen, bu zorları kolay kılıcı adımlar atılıyor."
Rakamlarlar 3. Köprü
59 metrelik genişliği ile bittiğinde dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak olan 3. Köprü 8 şerit karayolu 2 şerit demiryolu olarak toplam 10 şeritten oluşacak.
Deniz üzerindeki uzunluğu 1408 metre toplam uzunluğu ise 2 bin 164 metre olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün toplam maliyeti ise 4,5 milyar lira.
DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ
Yavuz Sultan Selim, kule yüksekliği ve ara açıklığı ile dünyanın en büyüğü olacak.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün 15 kilometre otoyol ve bağlantı yolu, iki şeritli tren yolu, sekiz şeritli karayolu kapasitesi, yaya yürüyüş yolu ve estetiğiyle dünyaya örnek bir proje. Üçüncü Köprü dünyadaki diğer köprülere bakıldığında birçok alanda ilk olma özelliği taşıyor.
Köprünün iki yük treninin aynı anda geçebileceği şeklinde tasarlandığı bildirildi. Kabloların 100 yıllık kullanım süresine sahip olduğu ve yorulmadan dolayı herhangi bir değişime gerek bulunmadığı aktarıldı.
Dünyada ilk defa bu kadar mukavemetli bir kablo kullanıldığına dikkati çeken uzmanlar, "Tüm telleri uç uca eklesek, 124 bin 832 kilometre yol katetmiş oluruz. Bu da dünyanın etrafını 3 kez dolaşmak anlamına geliyor. Kabloların gerçek bir çekme dayanımı var" diye konuştular.
Son 40 yılda İstanbul'da kaydedilen en yüksek rüzgar hızı, saatte 130 kilometre. Köprü ise saatte 170 kilometre rüzgara dayanabilecek güce sahip. Köprü ayrıca, Kuzey Anadolu Fay Hattı'ndan 70 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
Deniz Haber Ajansı