• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İstanbul 4 °C
  • Ankara 1 °C
  • İzmir 7 °C
  • Antalya 7 °C
  • Muğla 6 °C
  • Çanakkale 6 °C

İtalya ve İspanya, Akdeniz'deki göçmen operasyonlarını kamuoyundan gizliyor

İtalya ve İspanya, Akdeniz'deki göçmen operasyonlarını kamuoyundan gizliyor
Yunanistan Akdeniz'deki kurtarılan mültecilere ilişkin bilgi paylaşımı yaparken İtalyan ve İspanyol sahil güvenlik birimleri bu tür bilgi paylaşımlarını durdurdu.

Mart 2017'ye kadar sosyal medya hesabı üzerinden mültecilere yönelik arama kurtarma çalışmalarına dair ayrıntılı bilgiler paylaşan İtalyan Sahil Güvenlik birimi Guardia Costiera, son iki senedir daha çok alınan ödüller, balıkçılık ve kurtarılan balıkçı tekneleri ile ilgili bilgilendirme yapıyor.

Aynı durum İspanyol sahil güvenliği için de geçerli. Salvamento Marítimo, Aralık 2018'a kadar mültecileri taşıyan tekneleri nasıl kurtardığını gururla paylaşırken, Twitter hesaplarında son aylarda bu çalışmalara yönelik paylaşım bulmak neredeyse imkansız. Bunda, yaklaşan genel seçimlerin ve göçmen karşıtı aşırı sağın yükselişinin etkili olduğu düşünülüyor.

Yunanistan ise Yunan Sahil Güvenlik ekiplerinin 'mültecileri kurtarma veya gözaltına alma' operasyonlarını Twitter üzerinden duyurmaya devam ediyor.

Euronews'un araştırmasına göre, denizlerde mültecilere yönelik operasyonlar hakkında İtalya, Yunanistan ve İspanya tarafından yapılan bilgi akışını araştırdı. Kamuoyunun gündeminden düşmeyen bu konuda İtalya ve İspanya'nın strateji değiştirdiği ortaya çıktı.

“İKİ YILDIR SOSYAL MEDYADAN BİLGİLENDİRME YAPILMIYOR”

İtalyan Sahil Güvenlik birimi, @guardiacostiera hesabından mülteci operasyonu ile ilgili son paylaşımını 5 Mart 2017'de yaptı. Aynı dönemde Katanya Savcılığı sivil toplum örgütleri hakkında soruşturma başlattı.

Soruşturma, Frontex'in direktörü Fabrice Frontex'in STK'ların Avrupa güvenlik birimlerinin insan ticareti ile ilgili araştırmalarını engellediği yönünde iddiaları ortaya atmasının ardından başlatıldı. Soruşturma henüz tamamlanmadı.

Basın mensupları, İtalyan limanlarına varan mülteci sayısı gibi bilgilere ulaşmakta da zorluk çekiyor. Gazeteciler limanlardan uzak tutuluyor, bu kısıtlama mültecilerle ilgili haber yapımını neredeyse imkansızlaştırıyor.

Libya'nın arama kurtarma bölgesinde (SAR) operasyonlarını durduran İtalya, kaçak göçmen taşıyan teknelerle ilgili istihbaratı Libya ile paylaşıyor. Libya'nın vaktinde yanıt vermemesi ise bu teknelerin batması, dolayısıyla da can kaybıyla sonuçlanıyor.

“KAÇAK GÖÇ İLE İLGİLİ VERİ PAYLAŞIMINA GENEL SEÇİM ENGELİ”

İspanya'da deniz üzerinden kaçak göç ile ilgili en sağlıklı bilgileri paylaşan ve mültecilerin kurtarılmasında en aktif rol oynayan sahil güvenlik birimi Salvamento Marítimo da son dönemde veri paylaşımını durdurdu.

İspanya'da yaklaşan genel seçimlerde, kampanyaların göç konusunda yoğunlaşması veri akışının durmasında etkili oldu. Bazı kesimler, göç karşıtı aşırı sağ partilerin yükselişinden endişe eden iktidarın 'yabancı göç'e karşı daha katı imaj sergilemek istediğin savunuyor.

İlgili makamlardan kamuoyuna bilgi verilmemesi göç akını sona erdi anlamına gelmiyor. 2018'e göre kıyasla deniz üzerinden İspanya'ya varanların sayısı yüzde 66.3 oranında arttı. Uluslararası Göç Örgütü ve Birleşmiş Milletler verilerine göre 174 tekne 5 bin 628 göçmeni İspanya topraklarına taşıdı. Keuta ve Melilla'da, karadan sınırı geçmeye çalışanlar bu sayıya dahil değil.

Bu verilere rağmen @salvamentogob hesabında 2019 yılında mültecilerle ilgili bilgi paylaşılmadı.

Göçmenler için 'uzaylılar' tabirini kullanan Yunan makamlardan bilgi akışı sürüyor

Yunan sahil güvenlik birimi ise @HCoastGuard Twitter hesabından karasularında kaçak göçmenlere yönelik operasyonlarla ilgili bilgi vermeye devam ediyor.

Açıklamalarında 'kurtarma' ifadesinden ziyade 'αλλοδαπών' yani 'uzaylılar' gözaltına alındı gibi tabirler kullanan birim operasyonlar için ayrıntılı basın bildirisi de yayınlıyor.

DEVRE DIŞI BIRAKILAN STK'LAR BİLGİ AKIŞININ DURDURULMASI İLE İLGİLİ NE DİYOR?

Alman sivil toplum kuruluşu Sea Eye'ın sözcüsü Carlotta Wiebl, daha önceden kendilerine acil durum bildirimi yapıldığını ve kurtarılması gereken bir tekne olduğunda müdahale etmeleri için kontrol merkezlerinden bilgilendirildiklerini söylüyor.

Weibl'e göre bu durum son zamanlarda değişti. Roma veya Malta ile artık irtibat halinde olmadıklarını söyleyen sözcü, kontrol merkezlerinin acil durumları Libya'ya bildirdiklerini ve kendilerini saf dışı bıraktıklarını ifade ediyor.

Bu değişimin Akdeniz ile ilgili politikalar yüzünden olduğunu ifade eden Weibl, herhangi bir tekneye müdahale edilmesi gerektiğinde koordinatları Libyalı birimlere aktardığını, o ekiplerinden mültecileri Libya'ya geri gönderdiğini belirtiyor. Weibl'e göre bu uygulamanın amacı mültecilerin Avrupa'ya yaklaşmasını engellemek.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim