• BIST 10647.91
  • Altın 2450.255
  • Dolar 32.6226
  • Euro 34.9882
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 30 °C
  • İzmir 32 °C
  • Antalya 30 °C
  • Muğla 31 °C
  • Çanakkale 29 °C

ITF: "Bayrak devletleri gemilere Kızıldeniz'den ayrılma talimatı vermeli"

ITF: "Bayrak devletleri gemilere Kızıldeniz'den ayrılma talimatı vermeli"
Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu, gemilerindeki denizciler için güvenli bir çalışma ortamı sağlamaktan sorumlu olan bayrak devletlerinin şirketlere gemilerini başka yöne çevirmeleri talimatını vermeleri gerektiğini açıkladı.

ITF, Kızıldeniz bölgesindeki gemilere saldıran Husilerin son dönemdeki yükselişi karşısında, "gemilerinde denizciler için güvenli bir çalışma ortamı sağlamaktan sorumlu olan bayrak devletlerinin, şirketlere gemilerinin yönünü değiştirmeleri yönünde talimat vermesi gerektiğini" söyledi.

ITF, hükümetleri, denizcilik şirketlerini ve bayrak devletlerini denizcileri korumaya yönelik çabaları koordine etmeye ve koruma için yalnızca belirli donanmalara bel bağlamamaya çağırdı. 

Ayrıca denizcileri tehlikelerden uzak tutmak için gemilerin yönlerinin değiştirilmesi çağrısında bulunarak şunları kaydetti: "Hükümetler bölgede ya da bölgeden geçen denizcileri korumak için çabalarını artırmalı ve koordine etmelidir. Denizcilik şirketleri gemilerini başka yöne çevirerek denizcilere olan bağlılıklarını göstermelidir. Gemilerindeki denizciler için güvenli bir çalışma ortamı sağlamaktan sorumlu olan bayrak devletleri, şirketlere gemilerini başka yöne çevirmeleri talimatını vermelidir. Elverişli bayrak devletleri koruma için yalnızca Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere veya Avrupa donanmalarına güvenmemelidir."

ITF, saldırıların 2023 sonlarında başlamasından bu yana dört denizcinin hayatını kaybettiğini hatırlatıyor. True Confidence'ın saldırıya uğradığı ve gemide yangınların başladığı Mart ayında üç denizci öldürüldü. Kalan mürettebat gemiyi terk etmek zorunda kaldı. Bu ay, Husiler Tutor'a saldırdı ve mürettebat gemiyi terk etmek zorunda kalmadan önce bir denizci kaybedildi. Geçen hafta sonu, mürettebatın saldırıya uğradıktan sonra gemilerini terk etmek zorunda kaldığı dördüncü gemiyi işaret eden başka bir yük gemisinin de terk edildiğine dair raporlar vardı. Saldırılar nedeniyle iki geminin battığı biliniyor.

ITF, Kasım 2023'te Husiler tarafından ele geçirilen Galaxy Leader ve Nisan 2024'te İran tarafından ele geçirilen MSC Aries gemilerindeki mürettebatın güvenli bir şekilde geri dönmeleri için kampanya yürütmeye devam ediyor.

ITF yaptığı açıklamada, "Hayatları kâr uğruna riske atılmamalı ve görevlerini sürekli şiddet ya da zarar görme tehdidi altında yerine getirmek zorunda bırakılmamalıdırlar.

Uluslararası toplumu, denizcilerin küresel ekonomiye yaptıkları paha biçilmez katkılar üzerinde düşünmeye ve denizde hayatlarını riske atanlar için adalet, emniyet ve güvenliği sağlamak üzere hemen harekete geçmeye çağırıyoruz." ifadelerine yer verdi. 

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim