TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Bayraklı ilçesindeki İzmir Gemi Trafik Hizmetleri ve Trafik Gözetleme İstasyonları açılış töreninde yaptığı konuşmada yerli ve milli imkanlarla yapılan ve Türk milletini, denizcilerini gururlandıran bu projenin hayata geçmiş olmasından büyük bahtiyarlık duyduğunu ifade etti.
“TÜRKİYE DENİZCİ BİR ÜLKEDİR, TÜRK MİLLETİ DENİZCİ BİR MİLLETTİR”
Denizde emniyet konusuna ilişkin ilk projenin 2003'te göreve başladıklarında hayata geçirilen "Boğazlar Trafik Gemi Sistemi" olduğunu belirten Yıldırım, bu projeyi bütün kıyı şeridine ve denizlere genişletme kararı aldıklarını söyledi.
Trafik gözetleme istasyonlarının kuruluş çalışmalarının gemi trafiğinin en yoğun olduğu 3 bölgede başlatıldığını, bunlardan İzmit ve İzmir'in devreye girdiğini aktaran Yıldırım, bu sistemin Mersin'de de hizmete alınacağını bildirdi.
Yıldırım, şöyle devam etti:
"Bu projenin açılışında olmaktan bahtiyarlık duyuyorum. Denizcilik meşakkatli iş, denizcilik küresel bir iş, yerel kalarak denizde başarılı olma şansınız yok. Yedi denizde bayrağımızı dalgalandıracak ve aynı şekilde de itibarımızı daha da yukarı çıkarmak için uluslararası mevzuata hakim olmamız lazım. Hakim olmak da yetmez, uluslararası sularda kara listeye girmeden gemilerimizin bayrak dalgalandırması lazım. Peki hal böyle miydi? 2003'te göreve geldiğimizde Türk gemileri kara listedeydi. Yani başta çıktığı ilk limanda tutuluyor. Bu hem itibarımızı hem de ticaretimizi fevkalade olumsuz etkiliyordu. Arkadaşlarla yaptığımız yoğun çalışmalar, denizcilikte adeta bir değişim ve dönüşümü hayata geçirmemize vesile oldu. Vaktiyle Akdeniz'i Türk gölü haline getiren Barbaros Hayreddin Paşalar, Oruç Reislerin izinden giden bugünkü denizcilerimizle iftihar ediyorum."
Yıldırım, Türkiye'nin kalkınması için bir çivi çakmanın yapılabilecek hizmetlerin en güzeli olduğunu, bu anlayışla 2002'den beri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde Türkiye'yi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün işaret ettiği muasır medeniyetler seviyesinin ötesine taşıma hedefiyle çalıştıklarını dile getirdi.
"TÜRKİYE 3 KAT BÜYÜDÜ"
Türkiye'nin 16 yılda yapılan yatırımlarla 3 kat büyüdüğünü belirten Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:
"Bölünmüş yollar, tüneller, köprüler, havaalanları, internet, akıl yolları, bütün bunlar Türkiye'nin modernleşmesi yönünde 100. yıl hedeflerimiz adına yapılan anlamlı işlerdir. Sadece bölünmüş yolların ülkemize sağladığı fayda saymakla bitmez. Kazalarda ölümlerin azalması, iller arasındaki mesafelerin ortalama 1,5 saat düşmesi, illerimiz arasındaki ticaretin yüzde 40 artması, Türkiye'nin ülke çapındaki istihdamına ve büyümesine en az yüzde 1 katkı sağlaması, çevreye yönelik daha az egzoz gazı verilmesi, dolayısıyla çevrenin korunması... Bunlar görünen faydalar, görünmeyen faydaları da var."
Yıldırım, sağlık alanında da benzer başarıların yakalandığını, Türkiye'nin gelişmiş ülkelerin çok üzerinde bir sağlık sistemi bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Kara yollarında ulaştığımız hedeflere denizde de ulaşmak için aynı kararlılıkla, tüm hızımızla çalışmaları sürdürüyoruz. Lafı uzatıp, zurna yapmaya da lüzum yok. İşte hizmet, işte hizmetin sahipleri de burada. Gemi Trafik Hizmetlerinin denizde can ve mal emniyetine çok daha fazla katkı sağlayacağı aşikardır. Bu gelişmiş ülkelerin ancak yapabileceği bir iştir. Türkiye bu anlamda gelişmiş ülkelerle yarışan bir konumdadır. Uluslararası Denizcilik Örgütünde de itibarı yüksek bir ülkedir. Dolayısıyla 'denizlere hakim olan dünyaya hakim olur' sözü, Barbaros Hayreddin Paşa'dan bize bir mirastır. Kara hudutlarımızın uzunluğu, deniz hudutlarımızın sadece üçte biri kadardır. Türkiye denizci bir ülkedir, Türk milleti denizci bir millettir. Denizci millete de denizciliğe hizmet etmek, bu güzel bu projeleri kazandırmak yaraşır."
Yıldırım'ın konuşmasının ardından açılış kurdelası kesildi. TBMM Başkanı Yıldırım ve beraberindekiler daha sonra merkezde incelemelerde bulundu.
"GEMİ TRAFİĞİ 7 GÜN 24 SAAT İZLENMEKTEDİR"
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Gemi Trafik Hizmetleri ve Trafik Gözetleme İstasyonları ile gemilerin 7 gün 24 saat izlenebildiğini belirtti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Bayraklı ilçesindeki İzmir Gemi Trafik Hizmetleri ve Trafik Gözetleme İstasyonları açılış töreninde yaptığı konuşmada dünyada olduğu gibi Türkiye'de de uluslararası ticaretin büyük bir bölümünün deniz yoluyla yapıldığını söyledi.
Bir ürünün deniz yoluyla taşımanın demiryoluna göre 3 kat, kara yoluna göre 7 kat, hava yoluna göre ise 21 kat ekonomik olduğunu vurgulayan Turhan, "Ülke olarak dünyanın en güzel deniz coğrafyasına sahibiz. Ancak bu potansiyeli harekete geçirebildiğimiz ölçüde denizci ülke vasfına sahip olabileceğimiz, denizlerdeki mevcudiyetimizi koruyabileceğimiz unutulmamalıdır. Potansiyelimizi hayata geçirme adına son dönemde denizcilik alanında çok büyük atılımlar gerçekleştirerek denizcilikte lider ülkeler arasına girdik" dedi.
Turhan, denizciliğin Türkiye'nin stratejik sektörünün başında geldiğini anlatarak, denizciliğin gemi inşa sanayi, liman hizmetleri, deniz turizmi, yatçılık gibi alanları içine alan kapsamlı endüstri ve hizmet alanı olduğunu belirtti.
Uzun yıllar denizciliğe ülkenin kalkınma dinamosu olarak bakılmadığını aktaran Turan, "Bunun en somut göstergesi gemilerimizin uzun yıllar kara listede olmasıdır. Gemilerimizin dünyanın pek çok yerinde denizlere girmesi yasaktı. Kısa sürede beyaz listeye taşıdık gemilerimizi, şu an tüm sulara girebiliyor, bayrağımızı dünyanın dört bir yanında dalgalandırabiliyoruz. Kuşkusuz gemilerimizin beyaz listede olması Türk bayrağının dünya denizlerindeki en önemli itibar göstergesidir." ifadelerini kullandı.
TERSANE SAYISI 78'E ÇIKTI
Turhan, ülke içerisinde sektörün kalkınması için ÖTV'siz yakıt uygulaması yaptıklarını anımsatarak bu destek sayesinde kabotaj taşımacılığının canlandığını aktardı.
Bunun gibi hamlelerin sonucunda deniz ticaret filosunun dünya denizcilik filolarına göre yüzde 75 daha fazla büyüme gösterdiğine işaret eden Turhan, sektörün büyümesine paralel olarak tersane sayısının da 78'e çıktığını söyledi.
Turhan, temel amaçlarının tüm ekipmanlar dahil en az yüzde 70 yerli katkı ile gemi üretimini sağlamak olduğunu vurgulayarak 2023 yılına kadar bu projeyi hayata geçirmeyi planladıklarını belirtti.
Denizciliğin her geçen gün büyüyen yapısı, denizleri kullanan özellikle tanker ve tehlikeli yük taşıyan gemilerdeki artışın kendilerine önemli görev ve sorumluluklar yüklediğini, mevcut sistemleri daha da güçlendirmek ve hükümranlık haklarının olduğu alanlarda düzeni sağlayıp emniyeti arttırıcı tedbirleri titizlikle yürütüp, günün şartlarına göre güncellemenin zaruri olduğuna dikkati çeken Bakan Turhan, nisan ayında İstanbul Boğazı'nda meydana gelen kaza sonrası deniz emniyetinde risk teşkil edecek hususları yeniden gözden geçirdiklerini kaydetti.
61 GEMİDEN 9'U KALDIRILDI
Kazadan sonra bakanlık olarak İstanbul ve Çanakkale boğazından geçiş kurallarını yeniden masaya yatırdıklarını ve belirlenen yeni emniyet kurallarını 1 Eylül 2018 tarihinden itibaren uygulamaya koyduklarını anlatan Turhan, "Bu kapsamda hayalet gemi olarak tabir edilen batık, yarı batık gemilerin senelerdir bulundukları yerden kaldırılması çalışmalarını başlattık. Yaptığımız kanuni değişiklikle liman başkanlıklarımıza bu gemileri red, satış veya bulunduğu yerden kaldırma yetkisi verdik. Bu kapsamda hakkında işlem başlattığımız 61 gemiden 9'u bulunduğu yerden kaldırıldı, seyir ve çevre emniyeti açısından risk teşkil eden bu gemilerin tamamını en kısa sürede bulundukları yerden kaldırılmasını sağlayacağız." diye konuştu.
Cahit Turhan, İzmir Gemi Trafik Sistemleri'nin 12 insansız trafik denetleme istasyonu ile bir merkezden oluştuğunu ve en son teknoloji ile donatıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Gemi trafiğimiz 7 gün 24 saat izlenebilmektedir. Sistem İzmir, Balıkesir ve Çanakkale il sınırlarına ve Ege Denizi'nin ortasına kadar yayılan bir sahayı kapsamaktadır. Bu bölgede bulunan 7 ayrı liman başkanlığımız, trafik gözetleme istasyonlarıyla önemli endüstri bölgelerimizden Aliağa'yı kapsayacak kadar hizmet vermektedir. Ülke endüstrisi açısından çok büyük öneme sahip sanayi kuruluşlarının enerji üretim tesislerinin bulunduğu gemiler vasıtasıyla her yıl 100 binlerce ton petrol ve türevi tehlikeli yük taşımacılığının gerçekleştirildiği bir sahadan bahsediyoruz. Böylesi stratejik bir bölgede yaşanabilecek deniz kazasının ne gibi maddi ve manevi kazaya yol açacağını düşünmek bile istemeyiz. İzmir Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi, diğer bölgelerimizdeki sistemlerle entegre halde çalışmaktadır. Bu sayede kıyılarımızdaki tüm deniz resmini daha efektif bir şekilde takip etme imkan ve kabiliyetine ulaşmış bulunuyoruz."
Konuşmaların ardından Bakan Turhan, TBMM Başkanı Binali Yıldırım, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Güney Deniz Saha Komutanı Tümamiral Aydın Şirin, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Sırrı Aydoğan ile birlikte merkezin açılışını yaptı.
DENİZ HABER AJANSI