Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın desteği ve İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi'nin girişimleri organize edilen İzmir-Miami Kardeş Liman Anlaşması, Seatrade Cruise Global Fuarı'nda imzalandı
Miami ve İzmir'in limancılık ve kruvaziyer turizminde işbirliğinin önünü açacak uluslararası kardeş liman anlaşması, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Selçuk Sert ile Port Miami CEO’su Juan Kuryla tarafından Seatrade Miami Cruise Global Fuarı'nda imzalandı.
ABD ve Türkiye arasında gerçekleşen Kardeş Liman Anlaşmasına, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ve Türkiye'nin Miami Başkonsolosu Özgür Kıvanç Altan, anlaşmaya şahit olarak imza koydu.
Dünyanın en büyük kruvaziyer sektör buluşması olarak kabul edilen Seatrade Miami Cruise Global Fuarı'nda gerçekleşen Kardeş Liman imza törenine 40 kişilik bir heyetle katılan Türkiye, adeta gövde gösterisi yaptı.
ABD-TÜRKİYE, DENİZCİLİK İLİŞKİLERİNE KATKI SAĞLAYACAK
Miami Limanı ile İzmir Alsancak Limanı arasında imzalanan kardeş liman anlaşması töreninde bir konuşma yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Selçuk Sert, Türk deniz ticaret filosunun 2016 rakamlarına göre 29 milyon DWT'luk kapasitesiyle 13'ncü sırada yer aldığını söyledi.
Türkiye'nin kruvaziyer turizminde aldığı payın 2000'li yıllarda 800 binlerden, 2 milyon yolcuya ulaştığını söyleyen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Selçuk Sert, 2016 yılında ise bilinen sorunlardan dolayı 600 binlere düştüğünü belirtti.
Kruvaziyer turizminin yeniden eski günlere dönmesi için Türkiye'nin gerekli önlemleri aldığını ifade eden Ahmet Selçuk Sert, önümüzdeki dönemde kruzaviyer operatörlerinin yeniden Türkiye limanlarına geri dönmesi için Bakanlık olarak gerekli çalışmaları yapmaya başladıklarını kaydetti.
İki ülke arasında anlaşmaya konu olan İzmir Limanı'nın, Türkiye'nin en donanımlı limanlarından biri olduğunu söyleyen Ahmet Selçuk Sert, Kardeş Liman anlaşmasıyla ABD ve Türkiye arasında denizcilik ilişkilerinde yeni bir bakış açısı kazandırarak, farkındalık oluşturma projesini hayata geçirmek olduğunu belirtti.
Miami-İzmir Kardeş Liman Anlaşmasıyla, her iki ülkenin denizcilik konusundaki birikimleri paylaşılırken, ortak girişim platformu oluşturulacağını sözlerine ekleyen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Selçuk Sert, Miami Limanı otoritesinin özverili bakış açısından dolayı teşekkürlerini iletti.
JUAN KURYLA: KARDEŞ LİMAN ANLAŞMASINI ÖNEMSİYORUZ
Miami-İzmir Kardeş Liman Anlaşması Töreninde bir konuşma yapan, Ports Miami CEO'su Juan Kuryla, İzmir Limanı ile Miami Limanı arasında imzalanan Kardeş Liman Anlaşmasını önemsediklerini belirterek, bu anlaşmanı iki ülke arasındaki denizcilik ilişkilerinin gelişmesi ve güçlenmesini sağlayacağını söyledi.
İzmir Liman otoritesinin ve Miami Liman otoritesinin birbirleriyle bilgi paylaşımı sağlayacak bu anlaşma sayesinde tecrübelerin paylaşılmasını önünü açacağını söyleyen Ports Miami CEO'su Juan Kuryla, bu birlikteliğe katkı sağlamak için sabırsızlandıklarını sözlerine ekledi.
YUSUF ÖZTÜRK: ANLAŞMA YENİ BİR BAŞLANGIÇ OLACAK
İzmir-Miami Kardeş Liman Projesinin mimarlarından olan ve aynı zamanda İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir Limanı ile Miami-Dade Dante B. Fascell Limanları arasındaki kardeş liman anlaşmasının İzmir’i kruvaziyer gemileri için yeniden uğrak noktası haline getirmek için önemli bir başlangıç olacağını söyledi.
Türkiye’nin tanıtımı açısından atılacak her bir adımın çok değerli olduğuna dikkat çeken Öztürk, bu anlaşma sayesinde İzmir ve Türkiye’nin kruvaziyer turizminde yeni bir atağa geçeceğini söyledi. İki liman arasında bilgi ve deneyim paylaşımının yanı sıra İzmir’in tanıtımı için altın fırsat yaratılacağını belirten Öztürk, “İzmir Limanı ve şehrimiz dünya liginde daha üst sıralara yükselecektir” diye konuştu.
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, şöyle konuştu: “Ne yazık ki ülkemiz turizminde kan kaybı devam ediyor. Ancak biz bu gerilemenin geçici olduğuna inanıyoruz. Bugün Türkiye, 15 bin tesisi, 1 milyon 300 bin yatak kapasitesi, 500’e yakın mavi bayraklı plajı ile bir turizm ülkesidir. Akdeniz’in cazibe merkezi olan ülkemizin doğal güzelliklerini, tarihi zenginliklerini hiç ara vermeden tanıtmaya devam edeceğiz. Gemilerin rotalarını ülkemize ve İzmir’e çevirmesi için çabalarımız devam edecek. Dünyada kruvaziyer sektörü durmuyor. Uluslararası Yolcu Gemileri Derneği’nin rakamlarına göre bu yıl 25 milyondan fazla kişinin kruvaziyer seyahati izin rezervasyon yaptırması bekleniyor. 2017’de 28 bin yolcu kapasiteli 12 geminin denize indirilmesi planlanıyor. Yapacağımız çalışmalarla yeni gemilerin bir kısmının Uzakdoğu’dan Akdeniz’e döneceğini umuyoruz” diye dkonuştu.
ULUSLARARASI KARDEŞ LİMAN ANLAŞMASI
Uluslararası Kardeş Liman Anlaşması, iki limanı resmi olarak uluslararası kardeş liman olarak ilişkilendirecek. Her iki liman yük ve kruvaziyer operasyonları ile ilgili karşılıklı bilgi ve istatistik paylaşımı yapabilecek, pazarlama faaliyetlerinde birbirilerini ön plana çıkartacak, liman yapısı ve yük trafikleri ile ilgili teknik detayları karşılıklı olarak paylaşacak.
Her iki liman karşılıklı olarak teknik ve finansal olarak, ortak paydada buluşarak gemi trafiğini ve liman operasyonlarını arttırıcı faaliyetlerde bulunacak.
Her iki liman oluşturacağı çalışma grupları ile her türlü iş geliştirme ve eğitimle ilgili ziyaret ve faaliyetlerde bulunurken, karşılıklı olarak her yıl kardeş liman konferansları ve bilgilendirme toplantıları yapacak.
Haber ve Fotoğraflar: Recep CANPOLAT - Deniz Haber Ajansı / Miami-FLORIDA