Endonezya ve Tayland kıyılarında yaşayan balık ilk kez dört yıl önce Antalya’da görülürken bu kez İzmir Aliağa’ya kadar geldi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Okan Akyol, “Küresel ısınmanın sonucu olarak İzmir’e kadar geldiğini düşünüyoruz” dedi.
Ege kıyılarında yerel balıklarımızı tehdit edecek seviyede çoğalan aslan ve balon balığının ardından mavi benekli orfoza rastlandı.
İzmir Aliağa’da zıpkınla balık avlayan Yunus Kül, nefesiyle 16 metre derinliğe indiğinde daha önce görmediği bir balıkla karşılaştı. Kül, Türkiye’de dört yıl süreyle avlanması yasak olan orfozlardan farkı olduğunu gördüğü balığı avladı.
Kül, “Dalgalı bir gündü. Aliağa bölgesinde gemi trafiği fazla olduğundan dikkatli olmak zorundaydım. 25 derece su sıcaklığı vardı. Orfozları tanıyan bir sualtı avcısı olarak balığın farklı olduğunu gördüm. Sakin tavırları ve meraklılığı ilgimi çekerken balığı kıyılarımızda sık görülen grida sanarak avladım” dedi.
Fotoğrafları inceleyen Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Okan Akyol, balığın kıyılarımızda ikinci, Ege Denizi’nde ilk kez görülen mavi benekli orfoz olduğunu söyledi. Akyol, “Elimde olmadığı için kesin konuşamam ama bu balığa ‘mavi benekli orfoz’ yani ‘Cephalopholis argus’ diyebilirim. Küresel ısınmayla birlikte Süveyş Kanalı’nı geçerek çok kuzeydeki İzmir Aliağa’ya kadar gelmesi ilginç. Uluslararası yayına dönüşebilecek bir konu” dedi.
Orfozların Türkiye'de avlanması yasak
Süveyş Kanalı’nın açılmasından sonra pek çok deniz canlısı, küresel iklim değişikliğiyle ısınan Akdeniz ve Ege kıyılarına kadar geldi. Aslan balığı, balon balığı ve sarı lekeli melek balığı gibi türlerin ardından görülen mavi benekli orfozun kıyılarımızdaki 85 yabancı balıktan biri olduğu öğrenildi. 40-50 yıl yaşayan ve üreme olgunluğuna geç erişen orfozların Türkiye’de avlanması yasak.
DENİZ HABER AJANSI