Japon hükümeti, 2011'de hasar gördükten sonra Fukuşima Daiiçi nükleer santralinde biriken radyoaktif özellikli işlenmiş atık suyu balıkçıların itirazına rağmen denize boşaltmaya hazırlanıyor.
Kamu yayıncısı NHK'nin haberine göre, kuzeydoğudaki Fukuşima'da bulunan nükleer santralde biriken işlenmiş atık suya ilişkin hükümet karar aşamasına geldi.
Fukushima Daiichi fabrikasında erimiş yakıtı soğutmak için kullanılan suyun nasıl boşaltılacağına dair 7 yıldan fazla süren tartışmaların ardından önemli bir gelişme olan plan üzerinde resmi olarak karar vermek için Salı günü erken saatlerde ilgili bakanlarla bir toplantı yapacak.
Buna göre santralde zarar gören reaktörleri soğutmaya yarayan saf su içinde oluşan radyoaktif elementler, daha fazla sulandırılarak makul seviyeye düşürülecek.
Tesis işleticisi Tokyo Electric Power (TEPCO) da 2 yıl içerisinde radyoaktif elementleri belirli bir seviyeye gerileyen işlenmiş atık suyu, okyanusa boşaltacak.
İnsan sağlığı için çok az risk oluşturduğu iddia edilen radyoaktif trityum içeren arıtılmış suyun denize salınması, tüketiciler ve komşu ülkeler arasında endişe uyandırıyor.
Kyodo ajansının haberinde, biriken radyoaktif özellikli işlenmiş atık suyun denize boşaltılması planının hafta içerisinde kamuoyuyla paylaşılacağı bildirildi.
Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Kajiyama Hiroşi, planın güvenliği ve şeffaflığına ilişkin küresel kurumlar ile yerel hükümetlerin iş birliği hedeflediklerini açıklamıştı.
Reaktörleri soğutma işlevi gören saf su içinde oluşan radyoaktif maddeler, Gelişmiş Sıvı İşleme Sistemi (ALPS) sayesinde, trityum materyali haricinde ayrışıyor.
Tesislerde muhafaza edilen ve günden güne artış gösteren ayrışmış suyun, Fukuşima kompleksinin su depolama tankı kapasitesini 2022 yazında doldurması bekleniyor.
DENİZ HABER AJANSI