Bu yılın Şubat ayında Amazon kurucusu Jeff Bezos, süper yatına ilişkin bir haberle gündeme oturmuştu.
Hollanda'nın Rotterdam şehri, Jeff Bezos'un 'Y721' süper yatının yaz aylarında Koningshaven Köprüsü'nün altından geçebilmesi için tarihi köprünün bir parçasını geçici olarak sökmeyi kabul etmişti.
Şehir sözcüsü Frances van Heijst, köprünün sökülmesinden doğacak maliyeti yatın üreticisi Oceanco'nun üstleneceğini dile getirmişti. Bunun üzerine; Rotterdam şehir sakinleri, köprünün sökülmesini protesto etmek için Facebook'ta "Jeff Bezos'un süper yatına yumurta atalım" başlıklı bir etkinlik açarak yata yumurta saldırısı planlamıştı.
Gelen tepkiler üzerine Oceanco, köprünün sökülmesi talebini geri çektiğini kamuoyuyla paylaştı. Süper yatın bu yaz 'De Hef' köprüsünden geçemeyeceği bildirildi. Üretici firmanın yatı geçirmek için ne tür bir çözüm bulduğu ise henüz belirtilmedi.
500 MİLYON DOLARA MAL OLDU
Öte yandan, 1927 yılında inşa edilen ve 'De Hef' olarak anılan Koningshaven Köprüsü, 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi güçleri tarafından bombalanarak hasar görmüş ve 1994 yılında ulusal anıt ilan edilmişti. Köprünün 3 yıllık restorasyonu ise 2017 yılında tamamlanmıştı. Daha sonra şehir yönetimi, köprünün bir daha sökülmeyeceğine dair söz vermişti. Jeff Bezos ile yapılan anlaşma, bu vaadin boşa çıkmasına neden olmuştu.
Yaklaşık 128 metre uzunluğundaki 'Y721' ise, sahip olduğu 3 gemi direği ve birkaç güvertesiyle dünyanın en büyük yelkenli yatı olma niteliği taşıyor. Süper yatın üretiminin yaklaşık 500 milyon dolara mal olduğu ifade ediliyor.
DENİZ HABER AJANSI