İzmir Gümrük muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerinin, Aliağa açıklarında kaçak akaryakıt ele geçirilmesiyle ilgili gemi sahibi, gemi personeli, lojistik firmasının 5 üst düzey yöneticisi, ve acentenin 2 çalışanı hakkında "akaryakıt kaçakçılığı" yaptıkları iddiasıyla fezleke hazırlandı.
İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ile Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğünce yürütülen çalışmalar kapsamında Aliağa açıklarında Panama bayraklı bir akaryakıt tankerinde 139 ton kaçak akaryakıtın bulunmasına ilişkin hazırlanan fezleke Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.
KAÇAKÇILIK ORGANİZE İŞE SOKULDU
Başsavcılığın soruşturma açtığı sözkonusu fezlekede, İstanbul merkezli çalışan, sektörün öncü bir lojistik firmasının yöneticilerinin de aralarında olduğu 10 şüphelinin örgütlü olarak akaryakıt kaçakçılığı yaptıkları iddiası yer aldı. Fezlekede, Romanya'nın Midia limanından hareket eden ve kaptanlığını M.Ö'nün yaptığı Panama bandıralı M/T ONYX-T gemisinin denge koruyucu deniz suyu bölmesinde yasal yük haricinde yaklaşık 139 ton kaçak akaryakıt tespit edilen geminin Aliağa'daki bir dolum tesisine yanaşmak için beklediği sırada el konulduğu belirtildi.
Fezlekede, şu bilgilere yer verildi:
"Gemi kaptanı M.Ö'nün kaçak motorin cinsi akaryakıtı güzergahı üzerinde balıkçı teknelerine satmak için getirdiğini ve bu kaçak akaryakıttan başka kimsenin haberi olmadığını beyan etmişse de geminin Romanya'dan Aliağa'ya kadar geldiği, hatta boşaltım yapacağı dolum tesislerinin şamandırasının önüne kadar ulaştığı ve bu kaçak akaryakıtı beyan ettiği gibi güzergahı üzerinde her hangi bir kimseye satmadığı belirlenmiştir. Bununla birlikte gemide yaklaşık 5 aydır kaptanlık yapan bir şahsın geminin işleteninin bilgisi haricinde böyle bir kaçakçılık olayını tek başına gerçekleştiremeyeceği kanaati hasıl olmuştur. Geminin yasal yükünü boşaltacağı A.D. tesislerine kadar kaçak akaryakıtla birlikte geldiği göz önüne alındığında, yasal yükle birlikte kaçak akaryakıtın da sözkonusu tesislere beyan harici olarak boşaltılmak istendiği düşünülmektedir."
Gemi kaptanı ve diğer şüphelilerin çelişkili ifadelerinin de yer aldığı fezlekede, gemi kaptanı M.Ö ile birlikte geminin 2. kaptanı N.T, Gemi de çarkçı başı olarak görev yapan V.Ö, lojistik firmasının yönetim kurulu üyesi M.E, genel müdürü E.K, mali işler müdürü E.Y, operasyon müdürü N.Ü, dolum tesisi müdürü F.Ş, geminin acentesinin memurları F.A ve F.G'nin akaryakıt kaçakçılığı suçununu işledikleri gerekçesiyle cezalandırılması gerektiği vurgulandı.
Fezlekede, gemi kaptanı M.Ö ile birlikte geminin 2. kaptanı N.T, Gemi de çarkçı başı olarak görev yapan V.Ö, lojistik firmasının yönetim kurulu üyesi M.E, genel müdürü E.K, mali işler müdürü E.Y, operasyon müdürü N.Ü, dolum tesisi müdürü F.Ş, geminin acentesinin memurları F.A ve F.G'nin akaryakıt kaçakçılığı suçununu işledikleri gerekçesiyle cezalandırılması gerektiği kaydedildi.
OLAY NASIL GELİŞTİ?
İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ile Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğünce Aliağa açıklarında demirleyen Panama bandıralı bir akaryakıt tankerinde yaptıkları aramada, 139 ton kaçak akaryakıt tespit edilmiş, akaryakıta el konulmuş, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da konuya ilişkin suç duyurusunda bulunulduğunu açıklamıştı.
Kaçak akaryakıt taşıyan geminin özellikleri
Name: Onyx T
IMO: 9118185
Flag: Panama
MMSI: 353747000
Callsign: 3FPQ2
Vessel type: Oil Products Tanker
Gross tonnage: 3,368 tons
Summer DWT: 4,973 tons
Class society: Lloyd's Shipping Register
Build year: 1998
Builder (*): Qiuxin Shipyard Shanghai, China
Owner: James Fisher Everard Barrow In Furness, U.k.
Manager: Galata Denizcilik Istanbul, Turkey
GALATA DENİZCİLİK, ALTINBAŞ HOLDİNG'E AİT
Altınbaş Holding'e ait Galata Denizcilik, lojistik sektöründeki faaliyetlerine 2005 yılında başladı. Başta Türkiye tersaneleri olmak üzere dünyanın her yerinde gemi inşa etmek amacıyla sektöre giriş yapan Galata Denizcilik, 2008 yılında Sapphire-T ve Turquoise-T Kimyasal/Petrol tankeri gemilerini (11.268 dwt ve 13.945 dwt ) inşa ederek önemli bir başarıya imza attı.
Bu gelişmenin ardından sektörün lider firmalarından olma yolunda hızla ilerleyen Galata Denizcilik , Kimyasal/Petrol tankeri segmentinde 2009 yılında Topaz-T gemisinin (13.966 dwt) ve 2010 yılında Ruby-T gemisinin (21.224 dwt) inşalarını tamamladı.
Kısa süre içerisinde büyük yol alan Galata Denizcilik, 2011 yılında Türkiye’de inşa edilen en büyük kimyasal ürün tankerlerinden biri olma özelliğine sahip Diamond-T gemisinin (26.322 dwt) inşasını tamamlamayı başardı.
GALATA DENİZCİLİK
2005: Ticari hayata başlandı.
2008: Sapphire-T ve Turquoise-T (dwt 11.268 ve dwt 13.945) gemileri inşa edildi.
2009:Topaz-T gemisi (dwt13.966) inşa edildi.
2010: Ruby-T gemisi (dwt 21.224) inşa edildi.
2011: Türkiye’de inşa edilen en büyük kimyasal ürün tankeri Diamond-T gemisi, (dwt 26.322) inşa edildi.
Deniz Haber Ajansı