Yaklaşık 5 yıldır devam eden iç savaş nedeniyle Suriye'den Lübnan'a sığınan mülteciler, sık sık yaşanan tekne faciaları ve gündeme gelen ölüm haberlerine rağmen Akdeniz'den Avrupa'ya gitmenin yollarını arıyor.
Lübnan'ın liman kenti Trablus'un hemen her yerinde tüm tehlikelere rağmen "güvenli ve onurlu bir hayat" için ölümü göze alarak, yasa dışı yollardan Avrupa'ya ulaşmak isteyen mültecilere rastlanabiliyor.
Bölge sakinleri, daha bir hafta önce Suriye'den kaçan yaklaşık 40 Filistinli mültecinin bulunduğu bir balıkçı teknesinin Avrupa'ya gitmek için Trablus Limanı'ndan ayrıldığını belirtti.
Eski Trablus Liman Müdürü Abdulkadir Alemuddin de "gerekli belgelere sahip" kişilerin yasal yollarla, buna sahip olmayanların ise son zamanlarda dünyanın pek çok sahil kıyısında olduğu gibi yasa dışı yollardan Avrupa'ya gitmeye çalıştığını anlattı.
Alemuddin, "Yasa dışı yolculuklarda tehlikeli olmasına rağmen balıkçı tekneleri yahut biraz daha büyük tekneler kullanılıyor" dedi.
Filistinli Emira Nassar ise iç savaş nedeniyle Suriye'de yaşadıkları mülteci kampından Trablus'a kaçmak zorunda kaldıklarını ancak sıkıntılarının burada da devam ettiğini, "güvenli ve onurlu bir hayat için" Avrupa'ya gitmek istediklerini ifade etti.
Eşinin hala Şam'da kuşatma altında tutulan mülteci kampında bulunduğunu aktaran Nassar, "Büyük oğlum yaklaşık bir yıl önce içinde bulunduğumuz şartlar nedeniyle yasa dışı yollarla göç etmek zorunda kaldı. Ancak bindiği teknenin İtalya kıyılarında battığını öğrendim. Akıbeti hakkında bir şey bilmiyorum" dedi. Lübnan'da yaşadıkları imkansızları ve buradaki hayatın kendileri için ne denli zor olduğunu dile getiren Nassar, "Ha burada ölmüşüz ha denizde... Bizim için artık bir şey fark etmiyor" diye konuştu
Suriye'den kaçan Filistinli mülteci Erkan Bedir ise hemen her gün gündeme gelen "göçmen faciaları" haberleri karşısında uluslararası toplum ve ülkelerin "umursamaz" tavrını eleştirdi. Suriye'de yaşayan Filistinli mültecilerin dramının uluslararası sularda yeni trajedilerle son bulabildiğini vurgulayan Bedir, "Bu insanlar sadece güvenli bir ortamda daha iyi bir hayat istiyorlar" şeklinde konuştu.
"Filistinli mültecilerin yaşadığı bu dramdan, sığınmacılara gerekli yardımları yapmayan uluslararası toplum ve UNRWA sorumlu" diyen Bedir, Lübnan devletinin de sorumluluklarının ancak bir kısmını yerine getirdiğini savundu.
Deniz Haber Ajansı