• BIST 9659.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.213
  • Euro 36.6812
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 8 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 11 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 14 °C

Kanal İstanbul Projesi’nin maliyeti dudak uçuklattı

Kanal İstanbul Projesi’nin maliyeti dudak uçuklattı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, yap işlet devret modeliyle yapılacak olan ve 2025 yılında biteceğini açıkladığı Kanal İstanbul’un maliyetinin yaklaşık 15 milyar dolar (82.5 milyar TL) olduğunu söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin "Buradaki gecikmenin sebebi biziz. Kanal Projesi aynı zamanda bir şehircilik projesi. İstanbul'un marka değerini yükseltecek olan bir proje" dedi.

Turhan, projenin yapım ve planlama ile ilgili kısmının büyük ölçüde tamamlandığının altını çizerek "Proje kapsamında inşa edilecek kanalın yeri belli. Kanal boyunca etrafındaki deniz ve liman yapıları, iskeleler ve ticari alanlar, bunların hepsi ayrıntılı şekilde hazırlandı, tamamlandı. Biz bunu imar planlarına işlenmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ilettik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu kanalın etrafında oluşacak diğer şehir planlarını 1/100.000 ölçeğinde tamamladı. Bunun ÇED aşamasıyla ilgili son değerlendirmeler yapılıyor" ifadelerini kullandı.

Kanal İstanbul Projesi'ni yap işlet devret yöntemiyle yapmayı düşündüklerini belirten Turhan, projede toplam maliyetin yaklaşık 15 milyar dolar olduğunu söyledi.

Turhan, Boğazlar’ın mevcut kapasitesinin uluslararası deniz trafiğindeki araçları taşımaya yetmediğine işaret ederek, "Deniz trafiğine hizmet verecek kapasiteyi artırmamız zorunlu. Burası uluslararası bir deniz yoludur. Burada ticari taşıma yapan araçları geçirmek zorundayız. Bunun kurallarını da belirleme yetkimiz var. Deniz ulaşımı için Kanal İstanbul'un yapılması ve her türlü işletme kullanma hak ve yetkisinin Türkiye'de olması çok önemlidir" diye konuştu.

"Kanal İstanbul'a müşteri bulunamaması durumunda, kendi imkanlarımızla 2019 içerisinde start verme hedefimiz var" ifadesini kullanan Turhan, proje güzergahı üzerinde 7 karayolu köprüsü, biri köprü diğeri yer altı geçişi olmak üzere toplam 2 demiryolu geçişi, 2 metro geçişi planlandığına dikkati çekti.

Turhan şunları kaydetti:

"Bunlarla birlikte ana su iletim hatlarının geçişi kapsamında, 8 adet tünelli geçiş planlanmıştır. Mevcut 14 enerji nakil hattı için 4 koridordan, mevcut 7 doğalgaz hattı için 5 koridordan ve mevcut telekomünikasyon hatları için de 3 koridordan olacak şekilde geçiş planlaması yapılmıştır. Kanal İstanbul'u 2025'te ülkemize kazandırmış oluruz. Tam teşekküllü olarak buradan deniz araçları geçmeye başlar ve burada yaşam başlar."

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Serbest düşünce
25 Mart 2019 Pazartesi 08:59
08:59
En önemli şehirinizin ortasından binlerce tehlikeli yük taşıyan bomba niteliğindeki gemilere başka bir güzergah bulmak zorundasınız. İstanbul bir Hakkari değildir. Ekonominin bel kemiği ve ödenen vergilerin yaklaşık %50 sini veren b 18 milyon nüfuslu bir şehir. Bence S400 kadar önemli bir proje. Bir lüx değil adeta gerekliliktir. Konjektür ve şartlar bize bunu yapmaya zorladı. Geçecek LNG tankerleri (sıvılaştırılmış doğal gaz) Ukrayna için önem arz ediyor.ABD 2020 yılından itibaren dev LNG tankerleri ile gazı geçirmeye çalışacak.Anlaşılan o ki satış anlaşması yapılmış. ABD kaya gazını Avrupaya yarı fiyatına satmaya başadı. Montrö antlaşması sorunsuz geçirmeyi dikte ettiriyorsa yapacak tek şey var; Ya alernatif geçiş yolu göstereceksiniz yada,Montröyü kaldırdım kardeşim,hiçbir tanker geçmez deyip Dünyayı karşınıza alacaksınız. Peki böyle bir gücümüz var mı???? cevabı okuyucu kendisi verecek.
178.233.225.162
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim