Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısı’nda Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan’a Kanal İstanbul Projesi’nin fizibilite çalışmalarıyla ilgili sorular yöneltti.
Gürer, İstanbul Boğazı’nda gemi geçişlerinin son 10 yılda yüzde 25 oranında azaldığını, buna rağmen Kanal İstanbul’un fizibilite çalışması yapılırken sanki gemi geçişlerinin artacağı göz önünde bulundurularak çalışma yürütüldüğüne dikkat çekti.
Gürer’in sorularını yazılı olarak yanıtlayan Bakan Turhan, OECD verileri, Karadeniz Bölgesi’ndeki ticaret hacmi gibi pek çok parametrenin göz önünde bulundurularak Kanal İstanbul’un fizibilite çalışmalarının yapıldığını açıkladı.
"GEMİ TRAFİĞİ TEK YÖNLÜ OLACAK"
Bakan Turhan, Kanal İstanbul'dan geçecek gemilerin boyutlarıyla ilgili olarak da İstanbul Boğazı’ndan Karadeniz'e geçen maksimum gemi boyutları ve geçiş yüzdeleri ile Karadeniz'de yer alan tüm limanların demirleme kapasiteleri göz önünde bulundurulduğunu, bu hususların kanal maliyetine etkileri ile rüzgar, dalga, olumsuz tüm işletme şartları göz önünde bulundurularak yaptırılan navigasyon modellemesi sonucunda optimum şekilde belirlendiğini söyledi.
İstanbul Boğazı’ndaki keskin dönüşler ve sert akıntılar nedeni ile özellikle büyük gemi geçişleri esnasında seyir, can, mal ve çevre güvenliği riskinin bertaraf edilmesinin zorunlu hale geldiğini anlatan Turhan, “Boğaz’daki gibi sert akıntıların ve keskin dönüşlerin olmadığı, dahası gemi trafiğinin tek yönlü kontrollü bir şekilde sağlanarak seyir emniyetinin daha güvenilir bir şekilde yapılmasına imkan sağlayacak şekilde Kanal İstanbul'un tasarımı yapılmıştır” dedi.
Bakan Turhan, “Kanal İstanbul ile ilgili çalışmalar gizlilik içerisinde hassasiyetle yürütülmekte” dedi.
“PROJEKSİYON ÇALIŞMASI SADECE TİCARİ GEMİLER İÇİN”
Bakan Turhan, Gürer’in “Savaş gemilerinin donanmalarının Kanal İstanbul üzerinde Karadeniz'e çıkarılması bu yolla gerçekleşecek midir?” şeklindeki sorusuna ise “Kanal İstanbul için yapılan gemi trafik projeksiyonları sadece ticari gemiler için yapılmış olup stratejik açıdan kritik olan gemi türlerinin geçişi ile ilgili çalışmalar devam etmektedir” yanıtını verdi.
KANAL KÖPRÜLERİ GENEL BÜTÇEDEN
Turhan, proje kapsamında köprülerin yap-işlet-devret modeli yerine genel bütçeden yapılacağını açıkladı.
Turhan, proje kapsamında yapılacak köprülere ilişkin soruya da “Kanal İstanbul Projesi’nin yatırım maliyetine kamulaştırma ve köprüler dahil değildir. Köprülerin genel bütçeden yapılması planlanmakta” yanıtını verdi.
DENİZ HABER AJANSI