Cengiz Kaptanoğlu'nun LHD ihalesinden dolayı Metin Kalkavan ile yaşadığı husumet, Piri Reis Üniversitesi'nin başına patladı.
Cengiz Kaptanoğlu tarafından Türk Deniz Eğitim Vakfı'nın (TÜDEV) geçmiş dönem yönetiminin "Yolsuzluk yaptığı ve şahsi şirketlerine para aktardığı" iddiasıyla, Vakıflar İstanbul Grup Başkanlığı'na verdiği şikayet dilekçesi, Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı Genel Kurulu'nda gündeme alınarak, karara bağlandı.
KAPTANOĞLU'NUN ŞİKAYET DİLEKÇESİNDE AĞIR İTHAMLAR
Cengiz Kaptanoğlu'nun Vakıflar İstanbul Grup Başkanlığı'na verdiği şikayet dilekçesinde, dönemin İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı, Türk Deniz Eğitim Vakfı Başkanı ve Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Metin Kalkavan'ın, Yönetim Kurulu Başkanlığını üslendiği Denizciler Turizm ve Denizciler A.Ş. firmasının mülkiyetinde olan M/F ANKARA feribotunu, fahiş fiyatla Üniversiteye sattığı, geminin bakımının şirket tarafından satış öncesi yapılması gerekirken yapmadığı, bakım ve onarım masraflarının Üniversite bütçesinden karşılandığı ve Piri Reis Üniversitesi'nin zarar uğratıldığı iddiasında bulundu.
Ayrıca, M/F SAMSUN Feribotu'nun, Metin Kalkavan'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptığı Denizciler Turizm ve Denizciler A.Ş. firmasının mülkiyetinde olduğu belirtilen Cengiz Kaptanoğlu'nun şikayet dilekçesinde, fahiş fiyatla Piri Reis Üniversitesi'nin kurucu vakfı, Türk Deniz Eğitim Vakfı'na (TÜDEV) kiralandığı ve Metin Kalkavan'ın hissedarı olduğu şirkete, haksız kazanç sağladığını ve TÜDEV'in zarara uğratıldığı belirtildi.
Cengiz Kaptanoğlu'nun aynı şikayet dilekçesinde Piri Reis Üniversitesi'nin, Katar Deniz Harp Okulu'nun ihdası projesiyle ilgili yaptığı anlaşmanın, 55 milyon EURO olduğu ve Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti'nin, Katarlı bir firmaya yüzde 20 gibi yüksek bir komisyon vererek, Üniversite'nin gelirinin, Katar merkezli bir şirkete aktarıldığı kaydedildi.
Ayrıca S.Z.Ç. ve K.K. isimli Türk Deniz Eğitim Vakfı Üyesi iki ismin de, şahitlik yaptığı ve bu şahitlerin ise KATARLI FİRMAYA KOMİSYON VERİLMEMESİ GEREKİRDİ şeklinde ifade de bulunduğu belirtildi.
YÖK GENEL KURULU AĞIR TEKLİFTE BULUNDU
21 Mayıs 2020 tarihinde toplanan YÖK Genel Kurulu, müzakereler sonucunda 11 Mayıs 2020 tarihinde yer alan Yükseköğretim Denetleme Kurulu kararına göre, Piri Reis Üniversitesi'ne satılan M/F ANKARA Feribotu'nun tamir ve bakımının Üniversite bütçesinden karşılandığı ve 3 milyon 767 bin 752 TL tutan bu harcamanın Üniversite Mütevelli Heyeti'nden faizi ile birlikte, 7 milyon 224 bin 839 TL'nin, bir sene içerisinde tahsil edilmesine, aksi takdirde, "Piri Reis Üniversitesi'nin faaliyet izninin kaldırılması önleminin uygulanması" teklifinin, uygun olduğuna karar verdi.
YÖK GENEL KURUL KARARI, PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ'NE BİLDİRİLDİ
Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı'nın 6'ncı oturumunda aldığı Genel Kurul Kararı'nda;
"Üniversite Mütevelli Heyet Başkanı Metin Kalkavan'ın, aynı zamanda Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Denizciler Turizm Denizcilik A.Ş. firmasına ait sefere çıkamaz durumda olan M/F ANKARA feribotunun, önce üniversiteye satışının yapıldığı, sonradan da prosedüre uygun hale getirmek için kararların alındığı, değerleme raporu hazırlatıldığı kanatinin ortaya çıktığı, geminin sefere çıkacak halde Üniversiteye teslim edilmesi gerekirken, sefere çıkmaya hazır hale getirilmesi için harcanan 3 milyon 767 bin 752 TL'nin Denizciler Turizm ve Denizciler A.Ş. yerine, üniversitenin bütçesinden karşılandığı anlaşıldı" denildi.
Aynı kararın devamında ise; "Söz konusu fiilin Vakıf Yüksek Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 25/e-7 maddesinde yer alan; "28'nci maddede sayılan yönetmelerden herhangi biri ile vakıf yükseköğretim kurumundan kaynak aktarımı yapıldığının tespiti üzerine verilen süre içerisinde aktarılan kaynağın iade edilmemesi" hükmüne uyduğu anlaşıldığından, üniversite bütçesinden karşılanan 3 milyon 767 bin 752 TL'nin, 2020 Şubat ayı sonu itibariyle, Merkez Bankası faizi üzerinden hesaplanarak, 7 milyon 224 bin 839 TL'nin mütevelli heyet sorumluluğunda Üniversite bütçesine iadesinin sağlanması gerektiği, söz konusu tutarın iade edilmemesi halinde, "PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ HAKKINDA FAALİYET İZNİNİN KALDIRILMASI" önleminin uygulanması teklifinin uygun olduğuna ve söz konusu tutarın bir yıl içerisinde mütevelli sorumluluğunda, üniversiteye kazandırılmasına, verilen sürede kazandırılmadığı takdirde, Yükseköğretim Denetleme Kurulu tarafından teklif edilen önlemin uygulanmasına" karar verdi.
KATAR DHO İLE YAPILAN İŞBİRLİĞİ, YÖK GENEL KURULU'NA GÖRÜŞÜLDÜ
21 Mayıs 2020 tarihinde toplanan YÖK Genel Kurulu, Piri Reis Üniversitesi'nin Katar Deniz Harp Okulu'nun ihdası İşbirliği Projesi dahilinde yapılan 55 milyon EURO'luk anlaşma karşılığı, Katar merkezli bir firmaya yüzde 20 komisyon verilmesinin rayiç olarak yüksek olduğu belirtilerek, iddia sahibi Cengiz Kaptanoğlu'nun dışında tanık ifadelerinin bulunduğu ve bu ifadelerde "Komisyon verilmemesi gerektiği" belirttikleri kaydedildi.
YÖK Genel Kurulu'nda alınan karar doğrultusunda, "Söz konusu fiilin Vakıf Yüksek Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 25/e-7 maddesinde yer alan; "28'nci maddede sayılan yöntemlerden herhangi biri ile vakıf yükseköğretim kurumundan kaynak aktarımı yapıldığının tespiti üzerine verilen süre içerisinde aktarılan kaynağın iade edilmemesi" hükmüne uyduğu anlaşıldığından, 2 milyon 500 bin EURO'nun mütevelli heyet sorumluluğunda Üniversite bütçesine iadesinin sağlanması gerektiği, söz konusu tutarın iade edilmemesi halinde, "PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ HAKKINDA FAALİYET İZNİNİN KALDIRILMASI" önleminin uygulanmasının teklif edilmesine, ayrıca proje kapsamında üniversite bütöçesinden firmaya ödenen 2 milyon 500 bin EURO dışında herhangi bir ödeme yapılıp yapılmadığı hususunun, bir sonraki denetim döneminde takip edilmesini" teklifi değerlendirilmiş olup; Söz konusu hususun farklı bir ülke ile ticari ilişkileri kapsadığından, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bildirilmesine, gelecek olan cevap sonrasında, konunun tekrar değerlendirilmeye alınmasına karar verdi."
CENGİZ KAPTANOĞLU, SEKTÖRÜ YOLSUZLUK YAPMAKLA SUÇLADI!
Cengiz Kaptanoğlu'nun "Piri Reis Üniversitesi ve Türk Deniz Eğitim Vakfı'nda yolsuzluk yapıldığı" iddiasıyla, verdiği şikayet dilekçesi nedeniyle hazırlanan raporlar ve denetim kurulu incelemesi sonucunda, Vakıflar İstanbul Grup Başkanlığı ve YÖK Genel Kurulu kararlarıyla, dönemin Türk Deniz Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu ve Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti'nden, 50 milyon TL'ye yakın paranın tahsil edilmesi istendi.
Sualp Ömer Ürkmez Başkanlığı'nda dönemin Türk Deniz Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu'nda görev yapan Metin Kalkavan, Rıdvan Kartal, Murat Er, Hakan Gökkaya, Feramuz Aşkın, Fazlı Mete, Pınar Kaptanoğlu ve Yasemin Yardımcı'dan 23 milyon TL'ye yakın paranın tahsilinin yapılmasını ve ayrıca Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti'nde o dönem görev yapan Metin Kalkavan, Sualp Ömer Ürkmez, Alp Özalp, Ömer Faruk Miras, Tamer Kıran, Alev Tunç, Erbil Özkaya, Metin Ataç, Mustafa İnsel, Fehmi Ülgener, Müfit Yıldırımalp, Ferit Biren (merhum) ve Şadan Kaptanoğlu Dikici'den, 27 milyon TL'ye yakın paranın tahsil edilerek, Piri Reis Üniversitesi'ne iadesi istendi.
Dönemin Yönetim Kurulu ve Mütevelli Heyeti'nin hazırlanan raporların maksatlı ve bilgi eksikliklerinden kaynaklandığını, denizcilik prosedüre aykırı söylemler geliştirildiğini kaydederek, raporlara karşı, dava açılacağı öğrenildi.
İŞTE YÖK GENEL KURULU'NUN O KARARI;
İLGİLİ HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Haber: Recep CANPOLAT / DENİZ HABER AJANSI