Marmara Bölgesi'nin önemli balıkçılık merkezlerinden Gemlik Körfezi'nde özellikle son 3 gündür tipi şeklinde yağan kar nedeniyle tekne sahiplerinin büyük bölümü avlanmak için denize açılamıyor.
Körfezdeki Fıstıklı, Kapaklı, Karacaali, Küçükkumla ve Büyükkumla mahallelerinde geçimini balıkçılıktan sağlayan çok sayıda aileyi mağdur eden ve avlanmayı neredeyse olanaksız hale getiren elverişsiz hava koşulları, tüketicilere de zam olarak yansıdı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Balık Hali'nde, kış mevsiminin en çok tüketilen balıklarından istavritin kilogramı 12-15, lüferin tanesi 18-30, zargananın kilogramı 10-12 liradan satılıyor.
Tezgahlarda ise kilogram bazında fiyatlar, sarıkanatta 40, zarganada 18, istavritte 15-18 lirayı bulurken palamutun tanesi 10-15 liradan alıcısına ulaşıyor.
"3-4 gündür tekneler yine barınaklarda"
Gemlik Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Cezair, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Marmara Denizi'nde geçen yıl kasım ayına kadar av sezonunun iyi geçtiğini, tekne sahiplerini memnun edecek miktarda hamsi ve palamut yakalandığını ancak aralıktan bu yana balık avının bıçak gibi kesildiğini söyledi.
Cezair, av miktarının az olması yüzünden uzun süredir balık fiyatlarının yüksek seyrettiğini, bu olumsuz koşulların ise fiyatların daha da artmasına yol açtığını ifade ederek, "Balık zaten yok. Bir süredir neredeyse avlanmayı bırakma noktasına gelmiştik. Şimdi bir de olumsuz hava koşulları eklendi" dedi.
Körfezdeki balıkçı teknelerinin, olumsuz hava koşulları yüzünden denize açılamadığını ifade eden Cezair, "Ocak ayında da benzerini yaşamıştık. 3 gündür tekneler yine barınaklarda, denize açılamıyorlar. Balık arzı olmadığı için bir süredir zaten yüksek olan fiyatlar, daha da arttı. Bu da normal" diye konuştu.
Marmara Denizi'nde özellikle hamsi avının yok denecek kazar azaldığını dile getiren Cezair, küçük teknelerle hava koşullarının iyi olduğu dönemlerde az miktarda sardalya avlayabildiklerini sözlerine ekledi.
Deniz Haber Ajansı