Balık çiftliklerinin Akdeniz foklarının yaşam alanlarına zarar verdiği gerekçesiyle ayaklanan Yarımada halkı, Eğriliman mevkisine yapılacak balık çiftliğine karşı eylem başlattı.
Karaburun'un Küçükbahçe köyü yakınındaki Eğriliman mevkisinde yapılması planlanan yıllık 2 bin 500 ton kapasiteli balık üretim çiftliğine karşı yöre halkı direniş başlattı.
Deniz alanını toplam 117 bin 600 metrekare kapsayacak tesis için düzenlenen bilgilendirme toplantısı, Karaburun Kent Konseyi ve köylülerin protestosu nedeniyle yapılamadı. Eylemciler, projeye karşı olduklarını belirterek, konuyla ilgili bilgilenmek istemediklerini söylediler.
Atıklar zarar veriyor
Karaburun Belediye Başkanı Serdar Yasa ve Mordoğan Belediye Başkanı Ahmet Çakır, civarda birçok çiftlik olduğunu, yöre halkının bu çiftliklerden büyük zarar gördüklerini belirtirken, Kent Konseyi tarafından yayımlanan bildiride "Yarımadada balık çiftliklerine karşı çıkıyoruz" denildi.
Çiftlikte kullanılan antibiyotik ve parazit ilaçları, yem ve balık artıkları, mazot, sintine gibi atıkların kıyıda ve denizde tahribat yarattığına dikkat çekilen bildiride şu görüşlere yer verildi:
"Yarımada kıyıları, dünyanın en nadir memelileri arasında yer alan ve Türkiye'nin de imzacısı olduğu uluslararası sözleşmeler kapsamında koruma altında olan Akdeniz fokunun üreme ve yaşam alanlarıdır. Bu alanları içine alan balık çiftlikleri, korumakla sorumlu olduğumuz Akdeniz fokları için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Deniz çayırları ve içinde barınan türler, aşırı kirlilik ve oksijensiz kalan ortam nedeniyle ciddi zarar görmekte ve yok olmaktadır. Balık çiftlikleri, geniş alanlar kaplayan balık kafesleri ve yarattığı kirlilikle sürdürülebilir balıkçılık yöntemleri olan kıyı ve dalyan balıkçılığını da baltalamaktadır. Balık çiftlikleri, kurulmalarının yasayla yasaklanmış olduğu hassas alan niteliğindeki kapalı koy ve körfez alanlarını da kapsamaktadır.