Türkiye’nin önce gelen holdinglerinden Karadeniz’in iştirakı Karpowership, Japon armatörlük şirketi dünya çapında pek çok ihaleyi yakın takibe aldı.
Ortalık ile dünyada bir ilke imza atılacak ve ilk kez yüzen bir enerji gemisinin elektriği gazdan üretmesi sağlanacak. Proje kapsamında MOL’ün kontorlündeki 1994 yapımı LNG taşıyıcısı Dwipura, Sembcorp Tersanesi’nde LNG tranferi yapacak yüzer bir depolama ünitesine dönüştürülecek.
Dünya Gazetesi’nden Aysel Yücel’in haberine göre, Dwiputra, Karpowership’in Mozambik’teki İrem Sultan isimli enerji gemisinde LNG’yi sağlayacak bir ünite olarak kullanılacak.
İrem Sultan, şu anda enerji üretimini akaryakıttan yapıyor. Ancak planlara göre dönüştürülen Dwiputra, bu yılın üçüncü çeyreğinde İrem Sultan’ın gaz ihtiyacını karşılamak için hazır olacak. Projenin hayata geçmesiyle birlikte ilk kez yüzen bir enerji gemisi elektirği gazdan üretecek.
Dünyanın en büyük enerji gemisi filosuna sahip şirket, Endonezya, Gana, Mozambik, Gambiya, Sierra Leona ve Lübnan’daki ernerji gemileriyle elektrik üretiyor. Karpowership, dünyanın ilk yüzer enerji santrali olan Powership projesi tasarladı ve inşa etti. Powership, platform ya da gemi üzerinde kurulu, LNG, doğalgaz ve fuel oil ile çalışabilen yüzer bir enerji santrali.
2010’dan günümüze 15 Poweship üretilmiş ve toplamda 2.800MW’ı aşan filo gücüne ulaşıldı. Buna ek olarak, Karpowership filosuna şu an inşa halinde olan toplam 5.000 MW kapasiteye sahip olan 18 enerji gemisi daha eklenecek.
Powership filosu, Lübnan’ın yüzde 25, Gana’nın yüzde 26, Mozambik’in yüzde 10, Endonezya’nın adaları olan Kuzey Sulawesi’nin yüzde 30, Doğu Nusa Tenggara’nın yüzde 55, Ambon’un yüzde 80 ve Medan’ın yüzde 10, Sudan’ın yüzde 10, Gambiya’nın yüzde 80 ve Sierra Leone’nin yüzde 80 elektirik ihtiyacını karşılıyor. 2018 yılına kadar Irak’ın enerji ihtiyacının yüzde 15’ini ve Zambiya’nın yüzde 16’sını karşılıyor.
DENİZ HABER AJANSI