Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, yaptığı açıklamada, Trabzon ve çevresinde yaklaşık 10 bin kişinin geçimini balıkçılıktan sağladığını söyledi.
Bölgede bu sezon yaklaşık 500 küçük balıkçı teknesi ve 50 büyük teknede yaklaşık 2 bin 500 kişinin avlandığını belirten Mutlu, "Yaklaşık 400 bin ton hamsinin avlandığı sezonu, Karadeniz'deki balıkçılarımız açısından fena geçmediği şeklinde değerlendirebiliriz. 2014-2015 sezonuna nazaran fena değil. Bu sene hamsi belki sularımızı biraz daha erken terk etti ama genellemeye vurduğumuz zaman balıkçının çok da şikayeti yok." dedi.
Mutlu, bu yıl için sezonu Karadeniz'deki balıkçılar açısından çok kötümser görmediğini vurgulayarak, "Son yıllarda hemen hemen ortalama 350-400 bin ton hamsi avlanıyor. Bu yıl da rakam çok fazla değişmedi." diye konuştu.
Geçmiş yıllara göre balığın Türk sularını daha erken terk ettiğine dikkati çeken Mutlu, şöyle devam etti:
"Bunun birçok faktörü var. Balık eskiden Kızılırmak, Yeşilırmak havzasında kuyulardı. Şimdi balığın durduğu yer yok. Balık bölgemizden Ünye, Fatsa, Yoroz ve Araklı güzergahından dümdüz geçip gidiyor. Balığın durduğu yer yok, 1,5-2 aylık dönemde geçiyor. Bu duruma sadece av baskısının yol açtığını söylemek doğru olmaz. Sahillerde çok yoğun ışık olması, kıyı dolguları ve kıyı yapılarındaki değişiklikler de bu durumun yaşanmasında etkili."
Balıkçılığa yatırım yapanların sezondan daha iyi faydalandıklarını anlatan Mutlu, "12-25 metre arasındaki tekne grubu ile balıkçılık yapanların durumunun çok iç açıcı olduğunu söyleyemeyiz. Türk karasularında avlanma derinliğinin 18 metreden 24 metreye çıkarılmasından sonra, 12-25 metre arasındaki teknelerle balıkçılık yapanların işleri sekteye uğradı." ifadelerini kullandı.
Mutlu, kooperatifin 175 üyesi bulunduğunu ifade ederek, sezonun sona ermesiyle balıkçıların bir süre ağların onarımı ve teknelerin bakım ve tamir işleriyle uğraşacaklarını belirtti.
Deniz Haber Ajansı