Balıkçılar geçtiğimiz yıl eylül ayında "vira bismillah" diyerek sezonu açtı ama aradan geçen 5 aya rağmen ağlarını boşa atıyor. Sabahın erken saatlerinde denize açılması gereken birçok balıkçı teknesini iskeleye demirlemiş ve geçim derdine düşmüş durumda. Tezgahlarda giderek artan balık fiyatları ise vatandaşın cebini yakıyor. Kumbaşı Balıkçı Barınağı Kooperatifi Başkanı Şahin Aydemir, konu ile ilgili yaptığı açıklamada balıkçıların sorunlarının çok fazla olduğuna dikkat çekti.
Türkiye'nin 3 tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen 'balıkçılık bakanlığı' bulunmadığını belirten Kumbaşı Balıkçı Barınağı Kooperatifi Başkanı Şahin Aydemir, “Bizim her şeyimiz deniz. Denizlerimize iyi yatırımlar yapılsa Türkiye olarak uçarız ama bizim bir balıkçılık bakanlığımız dahi yok. Balıkçılık Bakanlığını geçtik Denizcilik Bakanlığımız yok. Tarım Bakanlığı'na bağlıyız. Bizi çiftçi ile aynı statüye koyuyorlar. Çiftçi eker, mahsulünü alır. Balıkçı çiftçi gibi değil, balıkçı avcıdır. O denize açılacak ve balığını yakalayacak” diye konuştu.
Bakanlığa kesinlikle ihtiyaç var
Ordu’da balıkçılık sektöründe yaklaşık 10 bin kişinin çalıştığını ifade eden Aydemir, bakanlığın neden gerekli olduğunu da anlatarak, “Sorunların tek elden bir bakanlığımızın olması gerekiyor. Bakanlık politikalarını daha kolay belirler. Şimdiki bürokraside bir genel müdür, müsteşar ve bakan yardımcısı var. Bir genel müdür tüm aşamaları geçtikten sonra ancak bakana çıkabiliyor, yapı eksik. Bakanlığa kesinlikle ihtiyaç var. Bu doğrultuda taleplerimizi daha artırmamız lazım. Çünkü arkamızda bir gerçek var. Denizde balık ve balıkçının çok sıkıntısı var. Buna ancak bir bakanlık kurulursa müdahale edilebilir” şeklinde konuştu.
Popülasyon düşüşü kota ile engellenir
Başkan Aydemir, denizdeki balık popülasyonunun azalmasının kota ile çözüleceğini de kaydederek, şöyle konuştu; “Karadeniz’de toplam balık popülasyonunun yüzde 50'si tüketilmiş durumda. Karadeniz gibi Türkiye'nin biyolojik yönden en verimli, zengin denizindeki balık popülasyonunda da bir azalma var. Bu azalmanın iki sebebi var. Birincisi aşırı avcılık ve denizlerdeki kirlenme. Zamanında fazla balık avladık. Bu tekneler bu denizlere fazla geliyor. Bunların önüne geçmek gerekiyor. Bakanlık tam da bu noktada bize lazım. Balıkçılığa ayrıca bir destek verilmesi gerekir. Denizde balık kotası uygulanacak ki denizdeki canlılar çoğalabilsin. Son yıllarda yaptığımız aşırı avcılık denizlerdeki balık çeşitliliğini yok ediyor. Belki önümüzdeki yıllarda birçok balık türü kaybolacak. Bugün yediğimiz balıkları yiyemeyeceğiz.”
DENİZ HABER AJANSI