Ordu’da geçimini balıkçılıkla sağlayan erkeklerin en büyük destekçisi eşleri. Sabahın erken saatlerinde denize açılarak ağlarını toplayan balıkçıların ailelerindeki kadınlar da erkeklerine ağ temizleme esnasında yardımcı oluyor. Bazı kadınlar ise mecbur kaldıklarında eşi ile birlikte denize çıkıyor ve balık için ağ atıyorlar.
Eşlerine yardım eden balıkçı kadınlardan Nuran Arslan, “Bu işin çok zorlukları var. Sabah saatlerinde gerçekten hava çok soğuk oluyor. Soğuk veya sıcak olması bizim için önemli değil her zaman buraya geliyoruz. Eşime yardım ediyorum. Yardım etmezsem eşime tek başına zaten beceremez. 20 yıldır eşime yardımcı oluyorum. Öyle günler oldu ki eşimle denize ava çıktım. Eşime yardım edecek biri olmadığı için mecburen denize ava çıkmış oldum. Bayanlar için çok zor bir meslek balıkçılık. Kesinlikle balıkçılığı erkeklerin yapması gerekiyor. Tabi kendi işim olsaydı da sigortalı bir işte çalışsaydım benim için daha da iyi olacaktı. Çalışmayı çok seviyorum. Burada eşimin yanında bedavaya çalışıyorum. ‘Evde otur’ deseler artık bana kesinlikle evde oturamam. Çünkü çalışmaya alıştım. Evde oturan kadınlara tavsiyem bir çaba göstersinler ve çalışsınlar. Eşlerine yardımcı olsunlar. Benim eşim neredeye giderse ben onu bırakmıyorum. Denize giderse denize gidiyorum, ağ temizlemeye giderse yine onun yanında oluyorum ve kendisine yardımcı olmaktan son derece memnunun. Evdeki işlerimi de kesinlikle aksatmıyorum. Akşamları bütün işlerimi hallediyor öyle eşime yardımcı olmaya geliyorum” dedi.
Son 3 yıldır eşine yardım için limana geldiğini belirten Ayşe Yar ise, “Soğuk günlerde zor bir mesleği gerçekleştiriyoruz. Havalar iyi olsa o kadar zor bir meslek değil. Bayanın kesinlikle yapacağı bir meslek değil. Mecburen bu işi yapıyor, eşlerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Balık sezonunda her sabah buraya gelerek ağlardaki balıkları temizliyoruz. Ben denize çıkmıyorum. Çocuklarımızı okula gönderdikten sonra buraya geliyoruz” diye konuştu.
Her sabah eşine yardımcı olmak için sabahın erken saatlerinde limana geldiğini belirten Zekiye Gündoğdu, “Son 6 yıldır her sabah buraya eşime yardımcı oluyorum. Bugünlerde balık pek fazla olmuyor. İşimizden şuan için memnunuz” şeklinde konuştu.
Okuduğu için hafta sonları babasına yardımcı olduğunu belirten Sibel Gündoğdu ise, “Zor bir meslek ve soğuk olunca daha da bu zorluk ortaya çıkıyor. Bu dönemlerde balık çok çıkmıyor. Balıkçılık bir bayan için gerçekten zor bir meslek” açıklamasını yaptı.
“Eşlerimizin bize yardımcı olmazsa bu işi tek başımıza yapma şansımız yok” diyen balıkçı Ersin Arslan, “Bir kişiyle bu işi yapmamız imkansız. Mecbur bu sektörde de fazla çalışan kimse olmadığı için balıkçı arkadaşlarımız eşlerinden yardım alıyor. Bizim bölgemizde nüfus az ve bu işte çalışacak çok fazla kişi yok. Balıkçılık sıkıntılı ve garantisi olan bir iş olmadığı için gençler tercih etmiyor. Çalışan kişi ye çok para verme şansımız da olmadığı için eşlerimiz bedava işçilerdir” ifadelerini kullandı.
Kadınlar olmazsa bu işi yapmakta çok sıkıntı çekeceklerini ifade eden diğer bir balıkçı Murat Yar şunları söyledi: “Eşlerimiz bizlere her zaman yardımcı oluyorlar. Onların sayesinde çok fazla balık tutuyoruz. Para kazanıyoruz bu sayede. Bizlere önemli derecede katkıları var. Ağlarımızın en önemli sorunu olan Yunus balıkları bizlere çok zarar veriyor ve burada bir işçi de çalıştırsak biz balıkçılar para kazanamayacak durumda oluruz. Bu yüzden eşlerimizin yardımı çok önemli.”
“Allah onları başımızdan eksik etmesin” diyerek sözlerine başlayan Balıkçı Kasım Gündoğdu, “Eşlerimiz olmazsa biz bu işi yapamayız. Ağ temizlemede bizlere çok yardımcı oluyorlar. Bizlere yardımcı oluyorlar” dedi.
Deniz Haber Ajansı