Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlanma ve İşleme Teknolojisi Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yakup Erdem, Karadeniz'de hamsinin bulunduğunu ancak boyunun 7-9 santimetre aralığında olması nedeniyle avlanamadığını söyledi.
Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlanma ve İşleme Teknolojisi Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yakup Erdem, geçen yıl Abhazya kıyılarında Türk balıkçıları tarafından kontrolsüz bir şekilde küçük hamsilerin avlanıp yine Türk müteşebbisler tarafından burada kurulan balık unu-yağı fabrikalarında işlendiğini belirtti. Bu durumun hamsi stoğunda yaşanan sıkıntılara neden olabileceğini dile getiren
DENİZDEKİ HAMSİNİN BOYU KÜÇÜK
Yrd.Doç.Dr. Erdem, "Denizde üç yaş grubundan hamsi bulunuyor. Avın daha çok 1 ve bir miktar da 2 yaş grubu balıklardan oluşması gerekiyor. Fakat bu yıl daha çok sıfır yaş grubu hamsi avlandı. Hamsi çok küçükken avlandığı için bu yıl avlamamız gereken boyu 9 santimetreden büyük olan hamsi bu sezon az oldu. Şimdi Karadeniz'de var olan hamsi ise boyu 7-9 santimetre arasında. Avlanması uygun olmayan yasak olan hamsi. Bu nedenle şu an aslında Karadeniz'de hamsi var ama boyu küçük olduğu için avlanamıyor" dedi.
Türkiye'de son üç yılda 200-250 bin ton hamsi avlandığını dile getiren Yrd.Doç.Dr. Erdem, "Her koşulda Marmara ve Batı Karadeniz'deki avlanan hamsi ve önümüzdeki günlerde avlanacaklarla birlikte bu sezon 100 bin tonun üzerinde hamsi avlanacağını öngörüyorum" diye konuştu.