Southampton Üniversitesi Deniz Arkeolojisi araştırmacıları, Karadeniz’de yürüttükleri uzun çalışmalar sonucu oldukça ilginç keşiflerde bulundular.
Asıl amacı Buzul Çağı sonrasında bölgedeki (Karadeniz) su yükselmesini ölçmek olan Southampton Üniversitesi Deniz Arkeolojisi araştırmacıları, çok ilginç görüntülerle karşılaştılar. Bulgaristan Körfezi’ndeki yükselmenin hızını ve insanların bundan nasıl etkilendiğini belirlemeye çalışan araştırmacılar, çalışma sırasında 40 adet Osmanlılara ve Bizans’a ait gemi batığı buldular.
Üç boyutlu photogrammetry tekniğiyle görüntülenen gemileri ilginç kılan durum ise battıkları günkü sağlamlıklarını hala koruyor olmaları. Çalışmaların başında bulunan Prof. Jon Adams, gemileri, karşılaşmayı ummadıkları büyük bir sürpriz olarak nitelendirdi.
Karadeniz Sualtı Arkeolojisi Projesi ekibi, 1.800 metre derinliğindeki deniz dibini taramak için uzaktan kumandalı iki cihaz kullandı. Cihazlardan biri yüksek çözünürlüklü 3D resimler yaparken ikincisi projektörleri, lazer tarayıcıları ve kameraları taşıyarak arazi hakkında bilgi topladı.
Ekibin başkanı Prof. Dr. John Adams, “Projemizin temel görevi, gemilerin yattığı yerleri tespit etmek için jeofizik çalışmaları yapmak ve ayrıca Karadeniz’in hikayesini anlatacak verileri toplamak” dedi.
Batan gemilerin kaplamalarını inceleyerek iskeletinin resimlerini çeken arkeologlar, oksijen eksikliği nedeniyle, gemilerin iyi korunduğunu kaydetti. Aramalar, Bizans’ı diğer ülkelere bağlayan eski güzergahlara uygun olarak gerçekleştirildi.
DENİZ HABER AJANSI