Düzce Üniversitesi (DÜ) Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜ-BİYOM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Deniz Yağlıoğlu, Karadeniz'deki hamsi azlığına ilişkin, "Günümüzde küresel iklim değişikliğine bağlı olarak Karadeniz'in Akdeniz'leşmesinden bahsediliyor. Bu süreç, etkisini hamside gösterdi" dedi.
Yağlıoğlu, hamsiyle ilgili daha önce yapılan çalışmaları incelediğini belirtti.Hamsinin 5 ila 7 yılda bir Karadeniz'de artış gösterdiğini kaydeden Yağlıoğlu, buna bağlı olarak avcılık miktarlarında ise artış gözlemlendiğini bildirdi.
Yağlıoğlu, hamsinin çok farklı bir balık olduğunu vurgulayarak, "Hamside üreme, beslenme göçü gibi bir göç davranışı var. Bu göç, kuzeyden güneye doğru gerçekleşiyor. Bu da sıcaklığa bağlı olarak değişiyor. Günümüzde küresel iklim değişikliğine bağlı olarak Karadeniz'in Akdeniz'leşmesinden bahsediliyor. Bu süreç, etkisini hamside gösterdi" diye konuştu.
Hamsinin ülke ekonomisine önemli katkılar sağladığını aktaran Yağlıoğlu, şunları söyledi: "Karadeniz'in Akdeniz'leşme sürecinin biyoçeşitlilik üzerine daha büyük etkileri de bulunmakta ama ekonomik etkilerine baktığımızda hamsi dikkati çekiyor. Özellikle Karadeniz'in su sıcaklığının artması hamsinin bizim sularımıza girmesini bazen engelliyor, bazen de gecikmelerine ve av sezonu içerisinde kıyılarımızda bulunmamalarına sebep oluyor."
Yağlıoğlu, hamsinin yağlanma oranına bağlı olarak göç ettiğini belirterek, "Hamsi, yağ oranını yüzde 4'ün üzerine çıkarmadığı sürece, Türkiye sahillerine göç etmiyor. Bu da su sıcaklığın yüksek gittiği yıllarda hamsinin güneyde değil de kuzeyde kalmasına sebep oluyor. Bu da bizi hamsiden mahrum bırakıyor. Sıcaklık devam ettiği sürece hamsiden mahrum olmamız devam edecek" ifadesini kullandı.
Deniz Haber Ajansı