Avlanan balık miktarındaki düşüş sebebiyle tezgahlarında bol miktarda balık çeşidine yer vermekte zorlanan Karadenizli balıkçıların yeni umudu kültür balığı oldu. Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü verilerine göre iç sularda ve denizlerde yapılan kültür balığı üretimi her yıl artış göstererek devam ediyor.
Alabalık ve levrek üretiminin yapıldığı Ordu'daki işletmelerde 2012 yılında bin 409 ton olan üretim miktarı 2013 yılında bin 578 tona çıkarken geride kalan 2014 yılının ilk dokuz ayında ise bin 300 ton kültür balığı üretimi yapıldı. Yetkililer, üç aylık verilerin de sisteme dahil olmasının ardından 2014 yılına ait söz konusu rakamın bin 650 ton civarlarına çıkabileceğini belirtti.
Balıkçılar üretimden memnun
Kültür balığı üretimindeki artış işletmecilerin yanı sıra balıkçıları da memnun ediyor.Perşembe Balıkçı Kooperatifi Başkanı Muhterem Aksüt, kültür balığı üretimin balıkçılara zarar değil aksine yarar sağladığını söyledi.
Denizlerde avlanan balık miktarında geçmiş yıllara oranla azalma söz konusu olduğunu anlatan Aksüt, "Bizim açımızdan üretimin artması bir dezavantaj oluşturmuyor, sonuçta tezgahlarda satışı yapılan kültür balığından balıkçılarımız belirli bir gelir elde ediyor" dedi.
Balıkçılar kadar vatandaşın da kültür balığına rağbet gösterdiğine işaret eden Aksüt, şöyle konuştu: "Denizde balık yok, belki olsa vatandaş bu kadar rağbet göstermez. Çünkü vatandaşın her zaman ilk tercihi açık denizde avlanan balık türleri oluyor ama balık olmadığı için arkadaşlarımız tezgahlarında kültür balıklarına yer veriyor. İşletmeler de zaten sezonun durumuna göre eğer balık çok azsa kapasiteyi artırıyor. Burada bize göre her kesim kazanıyor."
Aksüt, denizde avlanan balık miktarının az olmasının ilerleyen yıllarda da devam etmesi halinde kültür balığı üretiminin de buna paralel olarak artabileceğini sözlerine ekledi.
Deniz Haber Ajansı