• BIST 10682.15
  • Altın 2465.537
  • Dolar 32.5287
  • Euro 35.0901
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 26 °C

Karasu Limanı’ndan Köstence’ye RO-RO seferleri başlıyor

Karasu Limanı’ndan Köstence’ye RO-RO seferleri başlıyor
Karasu Limanı 3 Temmuz 2024 tarihinde Romanya, Köstence DP World Ro-Ro Limanı arasında Ro-Ro seferlerine başlıyor.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Karasu Limanı’ndan Romanya’nın Köstence Limanı’na başlayacak olan karşılıklı RO-RO seferlerine yönelik değerlendirmede bulundu.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Karasu Limanı’ndan Romanya’nın Köstence Limanı’na başlayacak olan karşılıklı RO-RO seferlerine yönelik yaptığı açıklamada, Sakarya’nın Kuzey’in ardından ülkenin Avrupa’ya açılan önemli ihracat kapılarından biri olacağını söyledi.

Başkan Altuğ 2019 yılından bu yana özellikle kuzey ülkelerine ulaşımda ülkenin Karadeniz’e açılan önemli kapılarının başında gelen Karasu Limanı’nın bu gelişmeyle Avrupa için de çok önemli bir liman olacağını vurgulayarak şunları dile getirdi:

2-805.jpg

 “Şehrimiz ve ülkemizin ihracatı ve uluslararası ticareti için önemli bir noktada bulunan Karasu Limanı’mız ile Romanya’nın Köstence Limanı arasında 3 Temmuz itibariyle karşılıklı RO-RO seferleri başlıyor, hayırlı olsun.

SATSO olarak 2019 yılında Karasu Limanı içerisinde açtığımız hizmet ofisimiz ile RO-RO seferiyle başka limanlara gidecek araçlara o ülkelere giriş, yük boşaltma, yük alma ya da transit geçiş için kullanmayı olanak veren uluslararası geçiş belgesi (Dozvola) hizmeti veriyoruz ve ofisimiz Romanya seferi için de hazır halde yeni seferleri bekliyor.

2020 yılında başlaması planlanan Romanya seferleri o dönemde Köstence Limanı’nın alanının yetersiz olması sebebiyle yatırımlar için ertelenmişti ve nihayet seferler başlıyor. Bu hat ülkemiz ile Avrupa ülkeleri arasında yapılan ticaret için yeni bir lojistik güzergâh olması sebebiyle büyük önem arz etmektedir.

Yılda 350 sefer yapılacak

1-929.jpg

Çünkü artık Sakarya Ukrayna ve Rusya Limanları ile Kuzey Ülkelerine açılan kapı olmasının yanında Avrupa’ya da açılan bir kapı olacak. Bu hatta tek seferde tam 100 adet tır taşıyabilen 1 gemi haftada karşılıklı olarak 4 sefer düzenleyecek. 2024 yılının son çeyreğinde ikinci geminin de faaliyete geçirilmesi ile haftada 7 sefere çıkacak. Tek gemi ile yılda 175 sefer, ikinci geminin de hizmete alınmasıyla yılda 350 sefer yapılacak ve yılda 65 ile 100 bin araca hizmet verilecek.

Bu yeni hat ile Batı-Orta ve Doğu Avrupa’dan ve aynı zamanda Kuzey ülkelerden Köstence Limanı kullanılarak Karasu Limanı’na gelen araçların üçüncü ülkelere gitmek için ülkemizi transit olarak daha fazla kullanmasının önü açılacak ve hızlı ve maliyeti düşük güzergâh alternatifi sunulacak.

Kara Gümrük Kapılarında Oluşan Yoğunluk RO-RO Seferleri Azalacak

İlimiz tüm stratejik karayolu ve otoyolların kesiştiği, büyük üretici metropollerin arasında olması sebebiyle ile ciddi önemli bir stratejik konuma sahiptir. Köstence de Avrupa’ya açılan bir kapı olması sebebiyle Türkiye’nin herhangi bir noktasından çıkan bir araç Karasu Limanı’na gemiye bindikten sonra 12 saat içerisinde Köstence Limanı’na varmış olacak. Bunun yanında aracın tek seferde azami gidebileceği takometresi sıfırlanmış, tır şoförü dinlenmiş, fazla km yapmadığı için yıpranmamış ve olası kazaların önüne geçilmiş durumda; en önemlisi de sınır kapılarında kaybedilen zamanı geri kazanmış şekilde seferi gerçekleştirmiş olacaktır.

Karasu Demiryolu’nun tamamlanması gerektiği konusundaki gündemimiz de Karasu Demiryolu ve limanımızın birleştirilmesinin ilimizin ve ülkemizin ekonomisine önemli getirileri olacağını ön görmemiz amacıyladır. Karasu Demiryolu Karasu Limanının gelişen potansiyeline büyük katkı sağlayacaktır.” dedi.  

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim