Karabük Demir Çelik AŞ (Kardemir) Genel Müdürü Uğur Yılmaz, yakın bölgede liman olmamasının kuruluşu diğer entegre tesislere göre dezavantajlı konuma düşürdüğünü belirterek, "Liman bizim için en önemli konu. Filyos Vadisi bölgesine liman yapılacağı varsayımıyla bundan 5-6 sene önce başlatılan yatırımlar istenen sonuçlara ulaşamadı." dedi.
Yılmaz, Kardemir'in diğer entegre tesislerden farklı olarak denizden 100 kilometre içeride kurulmuş olmasının lojistik maliyetleri artırdığını söyledi.
Bu açıdan bakıldığında liman yatırımının Kardemir açısından çok önemli olduğunu ifade eden Yılmaz, "Kuruluşumuz şu anda ton başına 9,5 dolar tahliye ve ardiye ücreti ödüyor. 100 kilometrelik mesafede malı taşırken eğer kamyonla taşırsak 9 dolar, demiryolu ile 5 dolar maliyetimiz var. Geçen yıl 2 milyon 152 bin ton üretimle rekor kırdık ama sadece lojistik maliyetimiz yaklaşık 80 milyon dolar. Yani limanımızın olmaması nedeniyle 40 dolar artı maliyetimiz var." diye konuştu.
Kardemir'in kullanabileceği bir liman yatırımının uzak pazarlara ihracat imkanını artıracağına dikkati çeken Yılmaz, "Liman bizim için en önemli konu. Filyos Vadisi bölgesine liman yapılacağı varsayımıyla bundan 5-6 sene önce başlatılan yatırımlar istenen sonuçlara ulaşamadı." ifadelerini kullandı.
Yılmaz, limana sahip olmadıkları için Kardemir'in yıllık 3 milyon ton üretim seviyelerine çıkmakta zorlandıklarına işaret ederek, bu anlamda mutlaka bir liman yatırımı yapılması gerektiğinin altını çizdi. Şu anda yıllık 3 milyon ton üretim yapabilecek durumda olduklarını dile getiren Yılmaz, "Bu anlamda yatırımların çok önemli bir bölümünü de bitirmiş durumdayız ama lojistik imkanlar bunu desteklemediği için üretimimiz 2 milyon 400 bin ton seviyelerine kadar zorlanabilecek." değerlendirmesinde bulundu.
"Filyos Projesi yapılırsa bizi kimse tutamaz"
Zonguldak kıyısında yapılacak bir liman yatırımının maliyeti konusunda da görüşlerini paylaşan Yılmaz, geçen yıl bununla ilgili bir keşif yaptıklarını söyledi.
Kamunun Filyos Vadisi'nde yapmayı planladığı projenin ise daha büyük çaplı bir yatırım olduğunu belirten Yılmaz, şunları kaydetti:
"Orada çok iş var. Denizin doldurulması, mendireğin yapılması, alt ve üst yapısının yanı sıra geri planda çok geniş bir organize sanayi düşünüldüğü için demiryolları, karayolları gibi çok kapsamlı bir yatırımdan söz ediyoruz. Böyle bir yatırımın maliyeti 1 milyar dolar seviyelerine kadar gidebilir ama bizim kendi yerimiz var. Orada kendimiz yapsak 200 milyon dolara yapabiliriz. Güzel olan, devletin Filyos Projesi'ni bir an önce yapması. Devlet bunu yapar, bize de yer tahsis ederse Kardemir'i kimse tutamaz."
Filyos Liman Projesi
Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımları arasında yer alan Filyos Liman Projesi ile Batı Karadeniz'de kuzey-güney aksında kombine taşımacılık hizmeti verecek bir liman kompleksinin hayata geçirilmesi amaçlanıyor.
Geri sahasında oluşturulması planlanan sanayi bölgesi faaliyetleri nedeniyle bölgesel kalkınma projesi olarak da görülen Filyos Limanı'nın Batı Karadeniz illerinin gelişimi ve kalkınmasına ivme kazandırması bekleniyor.
İhalesi 19 Mart 2014'te gerçekleştirilen ve bu yıl yapımına başlanacak proje, 3 bin metre ana mendirek, 2 bin metre tali mendirek, 3 bin metre uzunluğunda ve eksi 14 ve eksi 19 metre derinliğinde rıhtım, yaklaşık 15 milyon metreküp tarama, geri saha dolgusu ve tahkimat işlerini kapsıyor.
Yap-İşlet-Devret modeli ve genel bütçe imkanlarıyla gerçekleştirilecek projeyle limanın yıllık 25 milyon ton kapasiteyle hizmet vermesi öngörülüyor.
Deniz Haber Ajansı