• BIST 9541.3
  • Altın 4015.6
  • Dolar 38.8319
  • Euro 43.4578
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 14 °C

Kaş Gerenlik Koyu'nda yapılaşma tehlikesi!

Kaş Gerenlik Koyu'nda yapılaşma tehlikesi!
Kaş^da Gerenlik Koyu orman arazisinin ihaleyle 20 yıllığına verilmek istenmesine tepkiler büyüyor. Bölge halkı ve kıyı turizmi yapan kalkan teknecileri, “Gerenlik Koyu’na dokunma” diyerek ses yükseltti.

Doğa harikası koylarımızdan Gerenlik Koyu'nu içine alan, 77 bin metrekarelik orman arazisi, 'Konaklamasız Orman Parkı' olarak ihaleye çıkarılıyor. Tekne sahipleri ve bölge halkı ihalenin iptalini istiyor.

Adını deniz tabanından çıkan tatlısu kaynaklarından alan Antalya'nın doğa harikası koylarından Gerenlik Koyu'nu da içine alan 77 bin metrekarelik orman arazisi, 'Konaklamasız Orman Parkı' olarak ihaleye çıkarılıyor. 1'inci Derece Doğal Sit Alanı ve Özel Çevre Koruma Bölgesi statüsündeki alanda 1190 metrekare yapılaşma izni verilecek.

Kaş ilçesi Patara Antik Kenti'nin de bulunduğu bölgedeki Yeşilköy Mahallesi Yalı mevkisinde bulunan 1'inci Derecede Doğal Sit Alanı ve Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi niteliğindeki Gerenlik Koyu'nu da içine alan 77 bin metrekare orman arazisi, 'Konaklamasız Orman Parkı' adı altında ihale edilecek. Kaş Orman İşletme Müdürlüğü tarafından 29 Nisan Salı günü yapılacak. İhale dosyasına göre; 77 bin metrekarelik orman arazisinde lokanta, büfe, kahvehane, ibadethane, depo, yöresel ürünler satış üniteleri ile tuvalet ve otoparktan oluşan toplam 1190 metrekarelik yapılaşma öngörülüyor.

 KESİN KORUNACAK HASSAS ALAN

Bakanlar Kurulu kararı ile 5 Şubat 2018'de 'Kesin Korunacak Hassas Alan' olarak tescil edilen Gerenlik Koyu, 2020 yılında kaçak plaj ve izinsiz yol çalışmalarıyla gündeme geldi. Bölgede emlakçılık yapan bir kişinin koyda iş makineleri ile izinsiz yol açma ve kaçak plaj olarak kullanma girişimleri, şikayet sonrası kurumlar tarafından durduruldu. Bu kez orman parkı olarak bölgenin ihale ile özel bir firmaya verilecek olması tepkiyle karşılandı.

'ALTYAPI YOK, DENİZ KİRLENİR'

İhaleye ilişkin dosyadaki ilgili kurum ve kuruluşlara ait görüşlerde; Antalya Büyükşehir Belediyesi Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü'nün bölgede kanalizasyon hattı ve içme suyu tesisi bulunmadığından, ASAT tarafından içme suyu ihtiyacının karşılanamayacağına yer verildi. ASAT'ın kurum görüşünde, bölgede altyapı olmadığı için Gerenlik Koyu'nun da bulunduğu alanda orman parkı adıyla plaj işletmesi açılması durumunda deniz suyunun da kısa sürede kirleneceğine dikkat çekildi.

BÖLGE HALKINDAN TEPKİ

Gerenlik Koyu'nun doğal olarak korunması, herhangi bir yapılaşmaya açılmamasını isteyen bölge halkı ve tur tekne işletmecileri ile doğaseverler, ihalenin iptali için çağrıda bulundu. Bölge halkı ve tekneciler, koyda toplanarak açıklama yaptı. Kaş Belediye Meclis Üyesi Uğur Zafer Ünal, Orman İşletme Müdürlüğü'nün bu alanı mesire alanları adı altında ihaleye çıkaracağına dikkati çekerek, "Buranın halkı, on yıllardır kullandığı bu bölgeye para ödeyerek girecek ya da hiç giremeyecek. Buraya plajlar yapılacak, her yerde bungalovlar, betonarmeler yükselecek ve güzelim doğa katledilecek. Orman İşletme Müdürlüğü bilmelidir ki bu bölgenin bu tür işletmelere ihtiyacı yok. Ticari alan olarak, özel plaj olarak fazlasıyla var. Halkın denize girebileceği, sosyalleşebileceği alanlar gitgide kısıtlanmaktadır. Burada binlerce Kınıklı, Ovalı, Yeşilköylü, Pataralı, Kaşlı, Bezirganlı 60 bin kişinin denize girmesi mi önemli yoksa bir kişinin kar marjı mı önemli" dedi.

TEKNECİLER ENDİŞELİ

Gerenlik Koyu ile birlikte birçok koya tur düzenleyen tekneciler ise yaptıkları açıklamada, ‘’‘Bizim koylarımız her geçen gün daralıyor ve elimizden alınıyor. Her koyun önüne bariyer çekilerek giremezsiniz deniliyor. Buranın gitmesini istemiyoruz. Turistlerin beğendiği, çamur banyosu yaptığı bir alan. Biz bu koyu kimseye vermek istemiyoruz. Burası bir kişiye mi vefa sağlasın yoksa topluma ve bu koydan ekmek yiyen 55 tekneciye mi fayda sağlasın?” dedi ve ihalenin iptalini istedi.

HALK TEPKİLİ

Kaş Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Murat Akoy, “Bezirgan konaklamasız, Pınarbaşı konaklamalı tesis alanları gibi iki orman ihalesi yapılmaya çalışılmıştı. Bezirgan’ı dava ettik diğerinde direkt Orman İlçe Müdürlüğü'nde protesto yaparak ve kapıyı tutarak ihaleyi eleştirdik.  Bunların ardından iki ihalede iptal olmuştu. Böylece turizm tersine dönüşmüş oluyor. Önce günübirlik tesis gibi başlıyor ve arkasından konaklama tesisine dönüşüyor. Patara’ya yakın bir konumda koy görünüyor. O alanda konaklamasız olarak vererek 20 yıllığına kiralamak istiyorlar. Oraya bir süre sonra yavaş yavaş bungalovlar yapılabilme ihtimali doğuyor. O sebeple Bunlar çok tehlikeli ve emsal teşkil ediyor. Sahil alanları, tüm ormanlık araziler bu şekilde ihaleye çıkartıp üçüncü şahıslara 20 yıllığına verilebiliyor. Zaten 20 yıl bir yeri işlettikten sonra sizin gibi oluyor. Arkasından da bir 20 yıl daha alıyorlar. Bu süre bir ömür demek neredeyse. Bu sebeple bu daha önce açtığımız gibi bunlara da dava açacağız” diyerek tepki gösterdiler.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim