Kastamonu Üniversitesi'nde (KÜ) Su Mahsulleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Soner Alim , balık imalatında ve yetiştiriciliğinde başarının sağlanabilmesi için yenilenebilir su kaynaklarının son derece mühim olduğunu altını çizdi .
Bundan ötürü balık yetiştiriciliğinde kafes ve havuz sistemlerinin akarsu, deniz veya göl içerisine kurulduğunu ifade eden Alim , sıhhatli bir yetiştiricilik için bunun en basit kaide olduğunu ifade etti .
Suyun eksik olduğu veya natürel kaynağın eksik kaldığı vaziyetlerde da balık yetiştiriciliğini muhtemel kılmak için Kapalı Devre Balık Üretim Sistemi Projesini hazırladıklarını ifade eden Alim , şunları aktardı:
"Kapalı Devre Balık Üretim Sistemi projesinin kullanıldığı her yerde tek bir su kaynağı faydalanılarak her tür balığın üretimi yapılabilir. Bunun için akarsu, deniz veya göle gereksinim yok, yalnızca çeşme suyu yeterli . Biz, projemizde çeşme suyunu kullandık. Sistem üstünde bir mikrona kadar filtre edilen çeşme suyu, sonra biyofiltrelerden geçiriliyor ve havuzlarda dolaşıyor. Devir daim inşa ederek , bir çok kez kaynağını yenileyen sisteme yalnızca buharlaşma neticesi eksilen ölçüsü ek ediyorsunuz. Onun dışarısında ek olarak hiçbir birşey yapmanıza sebep kalmıyor Natürel filtre kullandığımız sistemde hiçbir kimyevi kullanmadan, her tür su canlısının yaşam sahasını oluşturabiliyoruz. Hatta , ihtiyaca yönelik bu sistemi tasarım ederseniz bugün Ankara'da bile deniz balığı yetiştirebilirsiniz."
Fakültenin bizzat imkanlarını faydalanarak geliştirdiği projeyi, emsallerinin üçte biri fiyatla Yavru Üretim ve Denetim Ünitesine uyguladıklarını ifade eden Alim , üniversitelerinin denize uzaklığının 100 kilometre olduğunu , Karadeniz'in dip sularında yaşayan kalkan balığının da oluşturdukları ünitede yaşamasını sağlayarak, gelişimini takip edebileceklerini altını çizdi .
Sistem üreticinin kontrolünde
Sistemin, tamamen üreticisinin kontrolü altında olduğunu dile getiren Alim , "Havuzların ısı kontrolleri tamamen bizim elimizde. Bu ortamda yetiştireceğimiz her balığın üretiminden, tekâmül sürecine kadar gereksinimi olan ortam sıcaklığını sağlayabiliyoruz" dedi.
Alim, KÜ bünyesinde geliştirdiklerin projenin Türkiye'deki benzerleri içinde bir ilk olduğuna işaret ederek, "Ülkemizde bu tip projeleri uygulayan kurumsallaşmış tek bir firma mevcut, özel sektörden veya bu sisteme gereksinim duyan fakültelerden gelen istekler üzerine çalışma yürüten. Üniversitemiz adına gururla söyleyebilirim ki bizzat ihtiyacımız olan Kapalı Devre Balık Üretim Sistemi projesini tamamen bizzat bilgi ve tecrübelerimizle, dışarıdan hiçbir dayanak almaksızın yaşama geçirdik. Bunun haklı gururunu yaşıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Geliştirdikleri sistemin bilimsel çalışmalara fayda sağlayacağının her gün Alim , Türkiye'nin bu alandaki çalışmalarına katkı sundukları için mutluluk duyduklarını belirtti .
Deniz Haber Ajansı