Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü'nde yapılan yatırımların büyük bölümü deniz araçlarına yapılırken, yerli üretim sistemlerle flo ve teknoloji millileştirildiği ve 2024'de yaklaşık 135 milyon dolar gelir elde edildiği bildirildi.
400 milyon dolara ulaşan toplam yatırımın 297 milyon doları deniz araçlarına yapıldı. Bu yatırımlar sayesinde kıyı Emniyeti, yerli üretimle daha güvenli bir deniz trafiği sağlamak için önemli adımlar attı.
2024 yılında yapılan yatırımların karşılığında yaklaşık 135milyon dolar gelir elde edildi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin denizcilik altyapısındaki gelişimleri aktardı.
Gemi trafiğinde riskler minimize edildi
Bakan Uraloğlu ''Gemi trafiğinden kaynaklı riskleri minimize etmek için akıntı ölçüm sistemimizi, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile birlikte 2017 yılında İstanbul Boğazı'nda kurduk. Şimdi, aynı sistemi Çanakkale Boğazı'nda devreye alma aşamasına geldik. Ayrıca,2022 yılında Türk Boğazları Gemi Trafiği Hizmetleri Sistemimizi ve radar ve elektro optik sistemlerimizi yenildik'' dedi.
Bakan Türkiye'nin denizcilik teknolojilerinde yerlileşme sürecini de vurgulayarak, ''Bugün kullanmakta olduğumuz gemi trafiği sistem radarlarının 8 adedini, ASELSAN tarafından geliştirilen radarlarla 3 yıl içerisinde millileştireceğiz'' ifadelerini kullandı.
Yerli üretimle sağlanan dönüşüm
Yerli üretimle sağlanan bu dönüşümle birlikte, Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü'nün deniz trafiği güvenliği konusunda daha bağımsız ve güçlü bir yapıya kavuştuğu belirtildi. bu yatırımlar sayesinde, yerli römorkörler, elektronik fenerler, şamandıralar, sinyalizasyon sistemleri ve radarlar, Türk denizcilik sektörünün küresel rekabet gücünü artırırdı. Yatırımlar. aynı zamanda Türk Boğazları'ndaki gemi trafiğini daha güvenli hale getirerek, bölgedeki uluslar arası deniz taşımacılığına önemli katkılar sağlıyor.
488 deniz fenerinin 42'si tarihi Yatırımların en dikkat çekenlerinden biri, Türkiye'nin dört bir yanında denizcilere yol gösteren 42'si tarihi olmak üzere toplam 488 deniz fenerinin restore edilmesi oldu. Yenilenen fenerler, ülke genelindeki deniz trafiğine güvenli bir şekilde yön vermeye devam ediyor.
Özelikle acil müdahale römorkörlerinin filo gücüne katılmasının deniz güvenliğini sağlamak adına önemli bir adım olduğu belirtildi.
Geçen yıl flioya katılan Kurtarma 17 ve Kurtarma 18 römırkörlerinin, denizcilik setörünün kıriz anlarındaki müdahale kapestesini artırdığı ve verilen bilgiler arasında.
Türkiye'nin denizcilik ve gemi inşa sektörününde ulusal ve uluslararası arenada daha güçü bir konum elde etmesi için Ar-Ge, teknoloji ve inovasyon alanlarında yaptığı yatırımların önemine dikkat çekildi. Bakan Uraloğlu, ''Dünya pazarında rekabet üstünlüğüne ulaşmanın yolu teknoloji, Ar-Ge ve inovasyondaki üstünlükten geçiyor'' dedi.
Römorkörler yerli inşa ve modem teknolojiyle donatıldı
Acil müdahale ve kurtarma operasyon kabiliyetlerinin artırılmasında etkin bir yol oynayacak olan yeni bir inşa edilen römorkörler ile Genel Müdürlüğün deniz güvenliliği ve çervre koruma çabalarına önemli katkı sağlayacağı da belirtildi.
Kurtarma 19 ve Kurtarma 20'nin katılımları ile daha da güçlenen filonun ülkemizin alanındaki kaarlılığını ve güçünü bir kez daha gösterdiği de vurgulandı. Yerli inşa ve modern teknolojiyle donatılan bu römorkörler, denizlerimizin tüm zorlu koşullarda bile çevresek hassasiyet ile insan hayatı için özverili bir şekilde görevlerini sürdürden uzman ve deneyimli personel ile birlikte her türlü acil duruma 7/24 hazır bir sekile hizmet verecekleri de verilen bilgiler arasında.
DENİZ HABER AJANSI