• BIST 9074.62
  • Altın 4194.114
  • Dolar 38.6142
  • Euro 43.7005
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 12 °C

KKTC'de balıkçılıkta ceza dönemi başladı

KKTC'de balıkçılıkta ceza dönemi başladı
KKTC'de karadan oltayla avcılık hariç her türlü avcılık faaliyetinin izne tabi olduğu, yasa çerçevesinde belirlenen 29 çeşit balık türünün avlanmasının ve toplanmasının yasak olduğu belirtildi.

Balık avcılığıyla ilgili 2000 yılında çıkarılan Su Ürünleri Yasası ve buna bağlı 2006'da çıkarılan Amatör Su Ürünleri Avcılık Tüzüğüyle amatör ve mesleki olarak yapılan balıkçılık denetim altına alındı

KKTC Hayvancılık Dairesi Su Ürünleri Şubesi Yrd. Su Ürünleri Uzmanı Uğur Sencer, karadan oltayla avcılık hariç her türlü avcılık faaliyetinin izne tabi olduğunu belirterek yasa çerçevesinde belirlenen 29 çeşit balık türünün avlanmasının ve toplanmasının yasak olduğunu kaydetti. Orfoz, lagos, eşkine, orkinos ve kılıç balığı türlerinin ise bazı dönemlerde avlanmasına izin verilmediğini belirten Sencer, her iki yasağın da bir yıla kadar hapis cezası veya aylık asgari ücretin 10 katına kadar para cezası veya her iki cezaya birden çarptırılmasını öngördüğüne dikkat çekti.

Ülkemizde amatör ve mesleki olmak üzere yapılan balık avcılığı, 2000 yılında çıkartılan Su Ürünleri Yasası ile denetim altına alındı. Sucul canlı kaynakları ve bunların yaşama ortamları koruma altına almak ve geliştirmek, ayrıca sığınmaları, barınmaları ve üremelerini sağlamak amacıyla düzenlenen yasa, çok ağır cezalar öngörüyor.

Avlanması ve toplanması yasak olan balık türleri için bir yıla kadar hapis cezası veya aylık asgari ücretin 10 katına kadar para cezası veya her iki cezaya birden çarptırılmasını öngören yasa, orfoz, lagos, eşkine, orkinos ve kılıç balığı türlerinin bazı dönemlerde de avlanmasına yasak getirdi.

Tarım Bakanlığı'na bağlı Hayvancılık Dairesi Su Ürünleri Şubesi Yrd. Su Ürünleri Uzmanı Uğur Sencer, karadan oltayla avcılık hariç her türlü avcılık faaliyetinin izne tabi olduğunu belirterek amatör avcılıkla ilgili 2006 yılında Su Ürünleri Yasası altında "Amatör Su Ürünleri Avcılık Tüzüğü"nün de çıkartıldığını söyledi.

Sencer, yasada ve tüzükte avlanması ve toplanması yasak balık türlerinin de belirtildiğine dikkat çekerek yasaya aykırı hareket edenlere ağır cezalar öngörüldüğünün altını çizdi.

"Karadan oltayla avcılık hariç her türlü avcılık faaliyeti izne tabi"

Karadan oltayla avcılık hariç her türlü avcılık faaliyetinin izne tabi olduğuna dikkat çeken Hayvancılık Dairesi Su Ürünleri Şubesi Yrd. Su Ürünleri Uzmanı Uğur Sencer, avcılığı amatör ve mesleki olmak üzere ikiye ayırdıklarını söyledi.

Amatör avcılıkla ilgili 2006 yılında Su Ürünleri Yasası altında Amatör Su Ürünleri Avcılık Tüzüğü'nün de çıkartıldığını belirten Sencer, izinlerin bu tüzüğe göre verildiğini kaydetti.

Sencer, söz konusu tüzükte amatör avcılıkta kullanılacak malzemeler, zaman, yer, zaman yasakları, avlanan türlerin boyutları, avlanabilecek miktarların belirlendiğini ifade etti.

29 balık türünün avlanması ve toplanması yasak

Yasa ve tüzük kapsamında avlanması ve toplanması yasak balık türlerinin de belirlendiğini kaydeden Uğur Sencer, söz konusu türleri şöyle sıraladı:

"Yunus Balığı, Deniz Kaplumbağası, Yeşil Kaplumbağa (Çorba Kaplumbağası), Akdeniz Foku, Banyo Süngeri, Beni Balığı, Deniz Alası, Deniz Atı, Deniz çayırları (fica), Deniz Kulağı, Deniz Kulağı, Fil Kulağı, Kancalı Ahtapot, Kırmızı Mercan, Kırmızı Yıldız, Kum Yengeci, Maya, Mersin Balığı, Minare, Misk Ahtapotu, Mühreler, Pervane Balığı, Karavida, Pinna, Siyah Mercan, Şeytan Minaresi, Triton, Ulubat Balığı, Yağlı Balık".

Sencer, belirtilen türlerin avcılığı yapılamayacağı gibi bunlara ait kabuk, iskelet veya ölülerinin, aslına uygun kurutulmuş örneklerinin alımı, satımı, pazarlarda ve işyerlerinde alım satım amacıyla bulundurulması ve sergilenmesinin de yasak olduğunu vurguladı.

Orfoz, lagos, eşkine, orkinos ve kılıç balığına zaman yasağı

Hayvancılık Dairesi Su Ürünleri Şubesi Yrd. Su Ürünleri Uzmanı Uğur Sencer, tür ve avlanma yerleriyle ilgili zaman yasakları bulunduğuna da işaret ederek 1 Haziran-15 Temmuz tarihleri arasında orfoz ve lagos; 15 Nisan- 31 Temmuz'da eşkine; 16 Temmuz-15 Ağustos'ta orkinos ve 1 Ekim-31 Ocak'ta ise kılıç balığının avlanmasının yasak olduğunu kaydetti.

Sencer, belirlenen tarihler arasında söz konusu balıkların avlanmasının da suç olduğunu belirterek yasağa aykırı hareket edilmesi durumunda bir yıla kadar hapis cezası veya aylık asgari ücretin 10 katına kadar para cezası veya her iki cezaya birden çarptırılabileceğini söyledi.

Söz konusu beş tür dışındaki balıklarda zaman yasağı olmadığını ifade eden Sencer, yasaklama tarihlerinin genellikle belirtilen balıkların üreme dönemine denk geldiğini belirtti.

Kıyı şeridinin korunması amacı

Kıyı şeridinin korunması amacıyla da 1 Haziran ile 31 Ekim tarihileri arasında 10 metre eşdeğer derinlik hattından daha derin sularda, diğer tarihlerde ise 5 metreden daha geri yerlerde avcılık yapılması gerektiğine işaret eden Sencer, buradaki amacın kıyı şeridinin korunması olduğunu söyledi.

Hapis ve asgari ücretin 10 katı para cezası

Sencer, yasa ve tüzükte belirtilen hükümlere uyulmaması veya aykırı hareket edilmesi durumunda ağır cezaların öngörüldüğünü kaydetti.

Sencer, avlanması ve toplanması yasak olan balık türleri veya belirlenen tarihlerde avlanması yasak türlerin avlanması halinde, bir yıla kadar hapis cezası veya aylık asgari ücretin 10 katına kadar para cezası veya her iki cezaya birden çarptırılmasını öngördüğünü belirtti.

www.DenizHaber.Com.tr

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim