Koç Grubu tropikal cennetleri gözüne kestirdi... Grubun Bahamalar bölgesindeki Norman's Cay adasında turizm yatırımları yaptığı ortaya çıktı.
Rahmi Koç, Miami’yi yatlarla fethedecek
Rahmi Koç Miami’de dev bir yatırıma daha imza attı. Milyonlarca dolara büyük bir tersane alan Koç, ABD’de hem megayat üretecek, hem de Türkiye’de yaptığı megayatları satacak.
Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Amerika’yı megayatlarla fethetmeye hazırlanıyor. Her yıl zamanının bir kısmını ABD’de Florida eyaletinin Miami şehrinde geçiren Rahmi Koç, burada da yatırımlarını sürdürüyor.
Miami Herald gazetesinin önceki günkü haberine göre Rahmi Koç, hem Amerika’da megayat üretmeyi, hem de Türk megayatlarını ABD pazarına çıkarmayı planlıyor. Bilindiği gibi Koç Holding bünyesinde, yattan tankere hemen her tür deniz taşıtını üreten RMK Marine tersanesi var.
Miami Herald gazetesi, Rahmi Koç’un geçen yıl Miami’deki Merrill - Stevens adlı büyük bir tersaneyi satın alarak ismini RMK Merrill - Stevens olarak değiştirdiğini ve bu tersaneyi Türkiye’deki RMK Marine ile işbirliği içinde kullanmayı düşündüğünü yazdı.
Johnny Depp’e yat yaptı
Koç’un Kasım 2013’te satın aldığı tersane Miami Nehri’nin iki kıyısına yayılmış durumda. 24 bin metrekare üzerine kurulu olan tersanede 30 kişi çalışıyor. 1923 yılında kurulmuş. Ancak tersaneye ismini veren James Merrill ve Alonzo Stevens, işin temellerini 1885’te Jacksonville’de atmış.
Miami Herald’a bir röportaj veren Rahmi Koç, tersaneyi azınlık ortağı John Spencer ile birlikte modernize edip büyüteceklerini söyledi. Bugüne kadar Nicholas Cage, Johnny Depp ve Ivana Trump gibi ünlü isimlere de tekne üreten tersane, megayatlara hazır hale getirilecek. Tersane şu an 76 metrelik yatları üretebiliyor. Ancak nehrin dar olması zorluk yaratıyor. Bu yüzden özel bir vinç sistemi kurulması gündemde.
‘Para megayatta’
Tersane, RMK Marine’in Türkiye’de ürettiği megayatları pazarlamak için de kullanacak. Rahmi Koç, “Para, büyük teknelerle kazanılır” dedi. Koç, Panama Kanalı’nın genişletilmesinin ve Miami’nin uluslararası sermaye için çekiciliğinin artmasının denizciliğe yarayacağını belirterek, Miami’nin büyük bir yat merkezi haline geleceğini de söyledi. Böylece yeni tersane, RMK Marine tarafından üretilen özel yatların Amerikan pazarına giriş noktası da olacak. Koç, “Yat endüstrisi geri dönüyor. İnsanlar daha büyük ve daha yeni yatlar istiyor” dedi.
Koç’un ortağı Spencer, endüstrinin toparlanma sinyalleri verdiğini belirterek tersanenin şimdiden dolduğunu ve 2015 siparişlerini almaya başladıklarını söyledi.
‘Bahamalar’da sessiz ortağım’
Rahmi Koç’un Miami’de tersane dışında yatırımları da var. Koç ailesinin içinde yer aldığı bir yatırım grubu Miami’nin tarihi ‘Surf Club’ına 116 milyon dolara ortak oldu. 35 dönümlük okyanus kıyısı bu araziye bir Four Seasons otel ve rezidanslar yapılacak. Surf Club’a ortak olan yatırımcı grubun adı Fort Capital. Miami Herald gazetesi projeyi yürüten Fort Capital ile Koç’un Bahamalar’da bulunan Norman’s Cay adlı ada için de planları olduğunu yazdı. Adada lüks bir tatil beldesi kurulması, bir uçak pisti ve marina yapılması gündemde. Koç bu yatırımla ilgili olarak, “Sessiz ortağım” dedi.
‘Hayır için almadım, para kazanmalıyız’
Rahmi Koç tekneleri çok sevse de, büyüme kararlarında hep finansal verilerin göz önüne alınacağını söyledi. Koç, “Burayı hayır için almadım. Para kazanmamız lazım. Yatırımı arsadan ve yapıdan olabildiğince faydalanmak için yapıyoruz” dedi.
Tersanenin azınlık hissedarı ve CEO’su John Spencer (59) Amerikalı. 2009’da yöneticisi olduğu tersane ekonomik kriz nedeniyle kapanmanın eşiğine gelince, elde avuçta ne varsa ödeyip tesisi kiraladı. Ancak tersane bir zaman sonra Coconut Grove Bank adlı bir finans kuruluşunun eline geçti. Miami Herald’ın haberine göre Rahmi Koç Miami Nehri kıyısında yemek yerken arkadaşı Finlay Matheson kendisine tersaneyi göstererek, zor durumda olduklarını anlattı ve tersaneyi almak isteyip istemediğini sordu.
7.7 milyon dolar
Koç ilgilense de, David Marlow adlı girişimci hızlı davranıp 2011’de tersaneyi bankadan 6.6 milyon dolara aldı. Marlow tersaneyi satmakla hiç ilgilenmiyordu. Koç o dönem için “Satmak istemeyen birinden almak kolay değil” dedi. Ancak sonunda Marlow razı oldu. Koç, tersane arsası için 7.7 milyon dolar ödediğini ve iş için de ayrı bir ödeme yaptığını söyledi.
Deniz Haber Ajansı