Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün 24 Ocak 2019 tarihinde Çanakkale Liman Başkanlığı'na gönderdiği atık alım ve yakıt ikmalini içeren resmi yazısı, Türk Boğazları'nda kaosa yol açtı.
Çanakkale Boğazı'ndan geçiş yapan gemilerin Kolin Şirketi iştiraki firmadan yakıt almaları halinde öncelik tanınacağı ve boğaz geçişlerinde bekleme yapmayacağı ifade edilen Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun imzasıyla Çanakkale Liman Başkanlığı'na gönderilen yazıda; gerekçe olarak Türk Boğazları Deniz Trafik Tüzüğü'nün 3 Temmuz 2017 tarihinde değiştirilen "Zorunlu Gereksinimlerinin Karşılanması" içeren 10'ncu maddeye atıfta bulundu.
Türk Boğazları'ndan uğraksız (transit) geçiş yapan gemilerin uygulamaları, Montrö Boğazlar Sözleşmesinde belirtilirken, gemi geçişlerinin bir özel şirkete, promosyon vererek imtiyaz tanınması, Türkiye'nin uluslararası söylemleri ve itibarına büyük zarar vereceği bekleniyor.
Özellikle Uluslararası Denizcilik Örgütü'nde (IMO) Türk Boğazları'nın yönetimi konusunda, rahatsız olan üye ülkelerin, Türkiye Cumhuriyeti aleyhine kullanacak yeni bir argüman vermesi ve bunu da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı eliyle yapması, skandal olarak nitelendiriliyor.
Çanakkale Boğazı'ndan transit geçiş yapmak isteyen gemilerin ortalama 13 güne kadar beklediği göz önüne alınırken, Kolin Şirketler Grubu'nun para kazanması için devlet eliyle ülkenin itibarına zarar verecek adımların atılması, denizcilik sektöründe tepkiyle karşılandı.
BİLMEYEBİLİRSİNİZ, AMA BİR BİLENE SORUN!
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun tarafından imzalanarak Çanakkale Liman Başkanlığı'na gönderilen yazıda, "Ülkemiz tarafından hizmet verilmeyen gemilerin anılan hizmetleri en yakın destinasyon olan Yunanistan'ın Pire Limanı'ndan aldığı ve bu durumun ülke ekonomisi açısından da bir kayıp olduğu" ifade edilirken, Kolin Şirketler Grubu'nun yakıt ikmali yapacak ortağının BMS UNITED BUNKERING firması olduğu öğrenilirken, bu şirketin ise Pire merkezli Yunanlı yakıt ikmal firması olduğu ortaya çıktı.
Konu ile ilgili bilgisine başvurduğumuz uzmanlar, İstanbul Limanı'nın Akdeniz çanağında ikinci en büyük yakıt ikmal merkezi olduğunu, Yunanlılar ile yaptığı rekabet sayesinde Türk yakıt ikmal şirketlerinin satış rakamını 600 bin tondan, 3 milyon tona çıkardığı, Yunanlı yakıt ikmalcilerinin ise 4.5 milyon tondan 1.3 milyon tona düştüğü kaydedildi.
Yunanlı yakıt ikmal şirketlerine karşı yoğun rekabet eden ve rekabet sonucu başarıyı yakalayan Türk yakıt ikmal şirketlerine karşı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Kolin Şirketler Grubu'na sağladığı imtiyaz üzerinden Yunanlı şirketlerin ülkemize sokulmasının kabul edilecek bir davranış olmadığı belirtildi.
Deniz Haber Ajansı'nın bakanlık kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun'un imzasıyla Kolin'e imtiyaz sağlayan ve Çanakkale Liman Başkanlığına gönderilen yazının, Yunanlı şirketlerin Kolin Şirketler Grubu üzerinden pay almalarının önünü açtığı belirtildi.
MONTRÖ'YE ZARAR VERİR!
Kolin Şirketler Grubu, üç kuruş komisyon alacak diye yoğunluktan dolayı gemi beklemelerini, promosyon verilerek Çanakkale Boğazı'ndan geçişinin sağlanması, Montrö Boğazlar Sözleşmesine aykırılık teşkil ederken, yakıt almayan gemilerin Çanakkale'de en az 12 gün bekletilmesi "Türkiye, gemilerden para almak için Montrö'yü deliyor mu?" sorusunun sorulmasına neden olur.
Türkiye Cumhuriyeti'nin Türk Boğazları ile ilgili uluslararası söylemleri ve rezervlerine aykırılık teşkil eden "Promosyonlu Gemi Geçişi" uygulamasının, başta Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) olmak üzere, Türkiye'yi zor durumda bırakacağı kesin gözüyle bakılıyor.
Haber: Recep CANPOLAT - Deniz Haber Ajansı