Japon konteyner gemisi ONE Apus, Amerika'ya doğru yaptığı seferde şiddetli bir fırtınanın ortasında kalarak Pasifik Okyanusu'na içinde tehlikeli mallar da barındıran yaklaşık 40 konteyener de dahil olmak üzere 1.900'den fazla konteyner düşürdü.
Gemi rotasını geri çevirerek Japonya'nın Kobe Limanı’na doğru yola çıktı. Fırtına esnasında hiçbir mürettebat yaralanmadı.
Şirket yetkilileri yanaştıktan sonra gemide kalan ve yerinden çıkmış olan konteynerların boşaltılmasının biraz zaman alacağını, kaybolan ve hasar gören konteynerlerin tam sayısını belirlemek için kapsamlı bir çalışma yapılacağını belirtmişti.
Kaza, MOL Comfort'un 7 yıl önce batmasından bu yana yaşanan en büyük konteyner kaybı olarak tarihe geçti. Dünya Denizcilik Konseyi'ne göre 2017'den 2019'a kadar dünya genelinde denizde kaybedilen yıllık ortalama konteyner sayısı 779. Bu tek kazada ise yaklaşık 1900 konteynerin denizde kaybedildiği düşünülüyor.
Gemi, Japan P&I Kulübü tarafından sigortalanırken geminin kargosunun da yine Tokyo Merkezli sigorta şirketi tarafından sigortalandığı belirtildi. Singapur CTI Consultancy'nin tahminlerine göre, konteyner başına ortalama 25.000 dolar FOB maliyetinin kargo sigorta taleplerini 47.5 milyon dolar civarına çıkarması bekleniyor. Kaybedilen zaman ve maliyetlerin yanında onarım masrafları da düşünüldüğünde sigorta faturasının 50 milyon doları aşacağının kaçınılmaz olduğu açıklandı.
ABD Sahil Güvenlik ekipleri, bölgede çalışan denizcileri açıktayken denizde başıboş yüzme ihtimali olan konteynerlara karşı uyardı.
ONE Apus'un ONE Aquila adlı kardeş gemisinin bu yıl 30 Ekim'de Long Beach'e giderken benzer bir kaza geçirdiği biliniyor. Gemi yaklaşık 100 konteynerı kaybetmiş ve Tacoma'ya yönlendirilmişti. Hem ONE Aquila hem de ONE Apus'un Japan Marine United’ın Kure tersanesinde inşa edildiği ise dikkatlerden kaçmadı.
Geçen yıl Mart ayında da 8,614 teu'luk bir başka ONE gemisi olan, Boston'dan ABD Wilmington'a giderken Helsinki Köprüsü'nde birkaç konteynerı denize düşürerek kaybetmişti.
DENİZ HABER AJANSI