Yunanistan’daki insani yardım görevlileri ve bölgede görev yapan gazeteciler, Türkiye’den Yunanistan’a geçmeye çalışan mültecilerin Ege Denizi’nde uluslararası sularda ‘korsanların’ saldırısına uğradığını aktardı. Son iki haftadır Türkiye’den botlarla Yunanistan’a geçmeye çalışan mültecilerin ifadelerine göre, maskeli saldırganlar sürat tekneleri ile mültecilerin botlarını hedef alıyor.
Mültecilerin ‘korsan’ ya da ‘komando’ diye nitelediği kimliği bilinmeyen bu kişiler, göçmenlerin üzerlerinde taşıdıkları nakit paraları gasp ettikten sonra onları ölüme terk ediyor.
Muhammed adlı Suriyeli bir mültecinin Yunanistan’ın Midilli adasına çıkmayı başardıktan hemen sonra Huffington Post muhabiri Sophia Jones’a anlattıklarına göre, uluslararası sularda bulundukları sırada sürat teknesi içerisindeki silahlı dört maskeli adam yanlarına geldi. Muhammed, adamların botlarını üç yerden vurduğunu iddia etti. Muhammed ve iki hafta içinde Türkiye’den Yunanistan’a geçmeye çalışan çok sayıda diğer mültecinin ifadelerine göre, silahlı adamlar sadece İngilizce konuşuyordu ve yalnızca içlerinden biri ayırt edici mavi gözlere sahipti.
Bir botta binlerce euro
Muhammed’in de bulunduğu bot ile Yunanistan’a ulaşmayı başaran Halepli 20 yaşındaki öğrenci Abdülhadi ise, başarısızlıkla sonuçlanan bir önceki denemesini aktardı. Abdülhadi, bir hafta önce Kos’a gitmek üzere bindikleri botta aynı adamların saldırısına uğradıklarını iddia etti. Abdülhadi, silahlı adamların mültecileri daha geniş bir başka tekneye geçirdiklerini, burada erkekleri kadınlar ve çocuklardan ayırarak soyduklarını söyledi. Abdülhadi, üzerinde bulunan 3 bin euro’nun silahlı adamlar tarafından gasp edildiğini belirtti. Adını vermek istemeyen diğer mülteciler de iç çamaşırlarına kadar soyunmaya zorlandıklarını, paralarına el koyan adamların pasaportları ve cep telefonlarını ise denize attıklarını aktardı.
‘Türk sularına ittiler’
Kaçakçıların botun kaptanı olarak görevlendirdiği Muhammed ise, adamların emirlerine uymadığı için kırbaçlandığını söyleyerek, sırtındaki izleri gösterdi. Bankacılık kısıtlamaları nedeniyle hesap açamayan Suriyeliler, tüm paralarını nakit şekilde üzerlerinde taşıyor. Bu da mülteci botlarında on binlerce euro nakit para taşındığı anlamına geliyor.Mültecilerin bir kısmı, bu adamların Yunanistan sahil güvenliği ile işbirliği yaptığını ya da Yunan yetkililerin bu kişilere göz yumduğunu iddia ediyor. 12 Temmuz’da Türkiye’den Kos’a geçmeye çalıştığı sırada maskeli adamlarla karşılaştığını anlatan Şamlı bir İngilizce öğretmeni olan Hassan Akkad (27), adamların botlarını batırdığını belirterek “Maskeli adamlar aradıktan sonra Yunan sahil güvenliği yanımıza geldi” dedi. Hassan, yaşadıkları olayın dehşet verici olduğunu, iskelet maskesi takan bir adamın önce kendilerini Türk karasularına geri itmeye çalıştığını söyledi.
Hükümet ile sorun yaşamak istemediği için adını açıklamayan bir Yunan yardım görevlisi ise, mültecilerin ifadelerini doğrulayarak, “Mülteciler onlara polisin saldırdığını söylüyor. Ancak biz bu kişilerin polis olmadığını biliyoruz” dedi. Tulane Üniversitesi’nden deniz hukuku uzmanı Martin Davies’e göre, bu kişiler korsandan ziyade mülteci karşıtı vatandaşlar olabilir. Davies, Türkiye ya da Yunanistan’ın uluslararası sularda korsanlık dışında bir olaya müdahale etmesi mümkün değil.
250 bin kişi geçti
Uluslararası Mülteci Örgütü’ne göre bu yıl Akdenizi geçen göçmen sayısı. Türkiye’den Yunanistan’a geçenlerin sayısı ise 134,988.
Deniz Haber Ajansı