Türkiye'nin global pazarlara açılan önemli kapılarından biri olan Kocaeli Serbest Bölgesi, 798 bin metrekare hazine arazisi üzerinde yap-işlet-devret modeli kapsamında, Kocaeli Sanayi Odası önderliğinde kuruldu. KOSBAŞ Yönetim Kurulu, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu başkanlığındaki Türkiye'nin önde gelen iş insanlarından oluşuyor.
Halihazırda bin 500 kişiye istihdamın sağlandığı bölgede, kuruluşundan bu yana 7 milyar doların üzerinde bir ticaret hacmine ulaşılarak Türkiye ekonomisine kayda değer katkı sağlandı.
2017 yılında Kocaeli Serbest Bölgesi firmalarının işlem hacimleri, bir önceki yıla göre yüzde 12 ila 13 civarında bir artışla 10 bin adet işlem hacmini aştı. Işlem hacmine paralel olarak ticaret hacminde de önemli bir artış yaşandı. Bir önceki yıla göre yüzde 21 artışla ticaret hacmi 2017 yılında 600 milyon dolara ulaştı. Bu yıl ticaret hacminin 1 milyar dolar seviyelerine, istihdamın da 2 bin kişiye ulaşması öngörülüyor.
Bölgede altı tersane faaliyette
Kocaeli Serbest Bölgesi; tekne ve gemi inşa, bakım, onarım ve donanımı konusunda ihtisaslaşmış bir bölge olup, bu alanda Türkiye'nin önde gelen tersanelerinin faaliyette bulunduğu ve global denizcilik sektöründe önemli yere sahip olan bir serbest bölge. Halihazırda altı adet tersanenin yoğun bir şekilde faaliyette bulunduğu bölgede, diğer sektörlerde faaliyet gösteren firmalar, kendi inşa ettikleri üretim tesislerinin yanı sıra KOSBAŞ açık ve kapalı depo alanları ile modüler işyeri binalarını da kullanarak üretim ve ticaret faaliyetinde bulunuyor.
Kocaeli Serbest Bölgesi'ne yapılan firma başvuruları, 2017 yılında kayda değer artış gösterdi. KOSBAŞ 2018 yılında yeni depo ve modüler işyeri binaları inşasını programına aldı, Ilk etapta 4 bin metrekare ve yılın ikinci yarısında da 30 bin metrekare kapalı depo ve üretim amaçlı modüler işyeri binalarını inşa edecek.
Türkiye'de şerbest bölgeler, 1985 yılında Turgut Özal'ın başbakanlığı döneminde çıkarılan 3218 sayılı 'Serbest Bölgeler Kanunu' ile birlikte kurulmaya başladı. Bugün itibarıyla yurt genelindeki 19 serbest bölge, gerçekleştirdiği ticari ve üretimdeki ihracat faaliyetleriyle bir taraftan ülke ekonomisine döviz girdisi sağlarken, diğer taraftan kayda değer miktarda istihdam yaratıyor ve Türkiye'ye teknoloji transferi sağlıyor.
Serbest bölgelerde üretim, maliyet avantajı sağlıyor
Firmaların serbest bölgelerde faaliyet gösterebilmeleri için Ekonomi Bakanlığı bünyesinde kurulmuş olan Sir Bölge 12. Genel Müdürlüğü'nden faaliyet konularına göre ruhsat almaları gerekiyor.
Serbest bölgelerde faaliyette bulunmaya hak kazanan üretim firmaları, toplam üretimlerinin yüzde 85 veya üzerinde ihracat yapmaları halinde kurumlar vergisi ve çalışanları da gelir vergisi ödeme yükümlülüğünden muaf tutuluyor. Bu kapsamda, ihracat ağırlıklı çalışan yerli veya yabancı firmalar için serbest bölgelerde üretim faaliyeti gerçekleştirmek, maliyetlerin aşağı çekilmesi bakımından önemli bir avantaj sağlıyor.
Özellikle ihracata yönelik üretim yapan sanayiciler ile gemi ve tekne inşa eden tersanelerin KOSBAŞ'a müracaat ederek, Kocaeli Serbest Bölgesi'nin işleyişi ve sağladığı avantajlar hakkında bilgi edinmeleri bundan sonraki yatırım kararları için önem taşıyor.
DENİZ HABER AJANSI