Koster Filosu Yenileme Toplantısı, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Salonu'nda düzenlendi. Toplantıya, İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, Türkiye Denizcilik Sektör Meclis Başkanı Erol Yücel, TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete, Türkiye Denizcilik Fedarasyonu Başkanı Erkan Dereli ve sektör temsilcileri katıldı.
Toplantıda; ‘Hurda Destekleme Primi ile Koster Filosunun Yenilenmesi Projesi ‘ konuşuldu. İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan yaptığı sunum ile projenin finansmanı, şartları, projeden yararlanacak gemiler ve öngörülen katkısı hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
'Modern ve ekonomik gemi tiplerinden söz ediyoruz' diyen Kalkavan; projenin finansmanının, yüzde 15 öz kaynak, yüzde 15 hurda destekleme primi, yüzde 70 kredi teminatından oluşacağını belirtti. Kredi teminatında ise gemi dışında teminatın istenmeyeceğini sözlerine ekledi.
Projeden faydalanmanın temel şartının hurdaya gemi verilmesi olduğunu vurgulayan Kalkavan; gemi arzını artırmadan ve navlun piyasasını bozmadan hurdaya gemi vermenin projeden fayda sağlamanın ana şartı olduğunu dile getirdi.
‘Gemiler Türkiye’de inşa edilmeli’
Projenin şartlarını katılımcılara aktaran İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Gemi inşa yan sanayisinin gelişmesi ve istihdam sağlanması amacıyla proje şartlarından birinin gemilerin Türkiye’de inşa edilmesi olduğunu söyledi. Hurda priminin ise, ödendiği günkü TCMB satış kuru üzerinden tersanelere ödenmesinin öngörüldüğünü belirtti.
Türk Loydu Klası zorunluluğu yok
Hurda destekleme primi ile koster filosunun yenilenmesi projesinin şartlarında, projenin onaylanmasının ardından 3 yıl içerisinde tamamlanmasının gerektiği belirtilirken, geminin Türk Loydu tarafından klaslanması zorunluluğu olmadığı vurgulandı.
Öte yandan, tasarruf sağlamak amacıyla hurda destekleme priminin Light Ship Tonajı yerine, Gross Ton üzerinden ödenmesinin projenin şartlarından biri olduğu belirtildi.
5 yıl süreyle Türk bayrağında kalınacak
Projenin şartları arasında; Management şirketlerinin gelişimine destek verilmesi amacıyla 10 ve üzeri gemi işleten şirketler için gemi başına destekleme primi verilmesi yer alıyor. Ayrıca destek priminden yararlananların beş yıl süreyle Türk bayrağında kalması zorunluluğu da bulunuyor.
‘Türkiye’yi hem inavosyon hem Ar-Ge olarak daha ileri taşıyacağız’
İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, bu projeyle yapacakları gemilerin çok maliyetli olmayacağını, yakıt tasarrufu sağlayan ekolojik gemilerin inşa edileceğini belirtti. Yapılacak gemilerin milli bir dizayn olacağını vurgulayan Kalkavan; projenin hem Ar-Ge hem inovasyon olarak Türkiye’yi daha ileri taşıyacağını söyledi.
Metin Kalkavan konuşmasının sonunda, bu projenin herkesin kazanç sağlayabileceği bir proje olduğunu ve ek sermaye yaratılmadan gerekirse grup halinde üretim yapmaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca bu projenin yaratacağı istihdamı da hatırlatarak devlete de vergi bazında kazanç sağlayacağına değindi.
Proje ile birlikte armatörlerin filolarını yenileme şanslarının olduğunu dile getiren Kalkavan, dünyadaki küçük tonajlı gemilerin tamamının ortadan kaldırılarak oluşturulan yeni filolarla denizcilik sektörünün gelişeceğini belirtti.
Koster yenileme çalışmalarını teşvik primi üzerinden yaparak eski gemilerin değerini arttırdıklarını da sözlerine ekleyen Kalkavan, bu şekilde arz talep dengesinin sağlanacağını söyledi.
Buse ÜRGİR / DENİZ HABER AJANSI