Uzun yıllar Angola açıklarında ham petrol işleyen ve ekonomik ömrünü tamamlamasının ardından geri dönüşüme kazandırılmak üzere söküm için Aliağa’ya getirilen yaklaşık 350 metre boyunda 53 metre genişliğindeki Kuito gemisi, yapılan tüm ölçümler sonucu radyoaktif madde yönünden temiz olduğunun tespitinin ardından sökülmeye başlandı. Toplam 150 personel tarafından yaklaşık bir yılda söküleceği kaydedilen Kuito’nun söküm işlemlerinin iptal edilmesi amacıyla İzmir Barosu ve TMMOB Çevre Mühendisleri Odası harekete geçti. Baro adına Avukat Hüseyin Enis Dinçeroğlu, Avukat Gülay Ufuke Serin ve Çevre Mühendisleri Odası adına da Avukat Emre Baturay Altınok, bir dilekçe hazırladı.
SÖKÜLMEK ÜZERE TÜRKİYE’YE GELEN EN TONAJLI GEMİ
Avukatların hazırladığı 26 sayfalık dilekçede şu görüşlere yer verildi; "Kuito Gemisi, şu ana kadar gemi söküm için ülkemize gelen en büyük tonajlı gemidir. 2000 yılından beri ham petrol işleyen gemi, günlük 100 bin varil ham petrol işleme, 1.4 milyon varil depolama kapasitesine sahiptir. Bu büyüklük ve özellikteki bir gemide radyoaktif ve tehlikeli özellikte çok farklı kirleticiler ve asbest bulunmakta ve bu kirleticilerin çok ayrıntılı inceleme ve dokümantasyon çalışmalarının uzman ve akredite kişi ve kuruluşlar tarafından yapılması gerekmektedir. Nitekim gemi ile ilgili 2013 yılında düzenlenen bir raporda, yoğun radyoaktif ve tehlikeli atık ile petrol atığı içerdiğine ilişkin bilgiler var. Gemi sökümü için gerekli asbest incelemesi asbest yönetmeliğine uygun yapılmamıştır."
SÖKÜM İŞLEMİNİN DURDURULMASI İSTENDİ
Avukatların İzmir İdare Mahkemesi Başkanlığı’na verdiği dilekçede, söküm işlemlerinin bir an önce durdurulması, yargılama sırasında keşif ve bilirkişi incelemelerinde bulunulması, ayrıca gemi için verilen söküm izninin iptal edilmesi istendi.
46 BİN TON HURDA ÇIKACAK
1979 yılında ABD’nin New York şehrindeki Seatrain tersanesinde inşa edilen Kuito’nun sökülmesi sonucu 46 bin ton hurda çelik elde edilmesi bekleniyor. 4 Şubat’ta Aliağa’ya ulaşan Kuito açığa demirlemiş, radyoaktif madde taşıdığı iddiaları üzerine çevreciler ve çeşitli meslek odası ve sivil toplum kuruluşlarından gelen tepkilere rağmen yapılan ölçümlerin temiz çıktığı belirtilerek, 2 gün sonra kıyıya yanaştırılıp söküme başlanmıştı.
Deniz Haber Ajansı