Edirne'de kum midyesi kaçakçılığı arttı. Edirne Jandarma Komutanlığından alınanilgiye göre, Türkiye'de çok rağbet görmemesine rağmen Yunanistan ve İtalya gibi Akdeniz ülkeleri mutfaklarının vazgeçilmez sosu olarak kullanılan midye, Karadeniz, Ege ve Marmara'da tarak veya hidrolik pompa sistemiyle yakalanıyor.
KAÇAKÇILARIN ROTASI
Yakalanan midyeleri, Yunanistan üzerinden pazarlanması için Enez ilçesine getiren kaçakçılar buradan teknelerle sevkiyatı gerçekleştiriyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, bu arada yakalanan kaçakçılara, Su Ürünleri Kanunu'na muhalefet suçundan kişi başına 1055 lira ceza uyguluyor.
ELE GEÇEN MİDYELERİN SONU
Yakalanan midyeler canlı ise denize bırakılıyor. Canlı olmayanlar da imha ediliyor. Edirne Jandarma Komutanlığı ekipleri, 6 ayda düzenledikleri 12 operasyonda, 11 ton 995 kilogram kaçak midye ele geçirdi. Kaçak avcılara yönelik operasyonlar incelendiğinde, yakalanan pek çok kişinin cezayı ödedikten sonra aynı suçtan birkaç kez daha yakalandığı görülüyor. Midyenin tonunun Yunanistan'da 12 bin liraya satıldığını belirten yetkililer, yüksek kazanç hedefleyen kaçakçıların illegal kazançlarının 12'de birini ödemeyi göze alarak kaçakçılığa devam ettiklerini kaydetti.
"AB ÜLKELERİNE İHRAÇ EDEMİYORUZ"
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Su Ürünleri Avlama Teknolojisi öğretim üyesi Doç. Dr. Göktuğ Dalgıç da kaçak avcılığın son yıllarda artış gösterdiğini ve kaçak midye sevkiyatının Avrupa'ya Yunanistan üzerinden yapıldığını söyledi.
Avrupa ülkelerinin Türkiye'den yalnızca işlenmiş midye aldığını vurgulayan Dalgıç, "AB kuralları gereğince akredite laboratuvarlarımız olmadığı için midyenin ağır metal ve mikrobiyolojik durumu tespit edilemiyor. Bu nedenle Avrupa ülkelerinin Türkiye'den canlı midye ithalatı yasak. Bu iş illegal yollarla genellikle Türkiye'nin Yunan sınırına yakın bölgelerinden yapılıyor" diye konuştu.
Deniz Haber Ajansı