UNEP (Birleşmiş Milletler Çevre Programı) tarafından küresel ısınmaya ilişkin bir rapor yayınlandı. Söz konusu raporda, küresel ısınma ile mücadele konusunda çok çalışmanın şart olduğuna dikkat çekildi.
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) sürecinde sera gazı emisyonlarının düştüğü belirtilen raporda, buna rağmen içerisinde bulunduğumuz yüzyılın bitimine kadar küresel ısınmanın 3 santigrat derecinin üstüne fırlayacağı öngörüldü.
"ÇEVRE DOSTU ENERJİLERE BAŞVURULMALI"
Raporda, yeni tip koronavirüs (Covid-19) yasaklarından sonra ekonomiye canlılık kazandırmak isteyen uluslararası toplumun, 2030 senesine kadar küresel ısınmanın 2 derecenin altında tutulması için hem ağaçlandırma politikalarına hem de çevre dostu enerjilere başvurması gerektiği ifade edildi.
İklime büyük bir hasar veren sera gazı emisyonunun yalnızca bu yöntemle 2030 senesine kadar yüzde 25 düşürülebileceği belirtilen raporda, bu şekilde küresel ısınmanın 1,5 derecede sabitlenebileceği vurgulandı.
"2020 YILINDA EN SICAK YAZ YAŞANDI"
Söz konusu raporda, Fransa'nın başkenti Paris'te imzalanan İklim Anlaşması'na çevre dostu ekonomilere ilişkin planların ilave edilmesi talep edildi.
UNEP (Birleşmiş Milletler Çevre Programı) Başkanı Inger Andersen, iklimi koruma çalışmaları ile İklim Anlaşması'nda yer alan amaçların arasında hala uçurum bulunduğuna dikkat çekerek, 2020 yılında en sıcak yazın yaşandığını aktardı.
"EKONOMİYE YEŞİL BİR PERSPEKTİF KAZANDIRILMALI"
UNEP (Birleşmiş Milletler Çevre Programı) Başkanı Andersen, global ekonomiye "yeşil" bir perspektif kazandırılması gerektiğini belirtti.
Andersen, deniz ve hava trafiğinde fikir değişikliği yapılması ve fosil enerji kaynakları için sübvansiyonların azaltılması gerektiğini kaydetti.
"ZENGİNLER DAHA FAZLA SERA GAZI ÜRETİYOR"
Sera gazı emisyonlarının yüzde 5'inden, deniz ve hava trafiği ile fosil enerji kaynaklarının sorumlu olduğu biliniyor.
Raporda, insanların tüketim alışkanlıklarına da dikkat çekildi. Söz konusu alışkanlıkların sera gazı emisyonlarının 3'te birine denk geldiği belirtilen raporda, zenginlerin fakirlere göre 2 kat daha fazla sera gazı ürettiği ifade edildi.
İklim Anlaşması, 12 Aralık 2015 tarihinde Fransa'nın başkenti Paris'te imzalanmıştı. Söz konusu anlaşmada, küresel ısınmanın 2 derecenin altında tutulması, hatta 1,5 derecede sabit tutulması amaçlanmıştı. Fakat küresel ısınma 1,2 dereceye ulaştı.
DENİZ HABER AJANSI