Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan, Kuşadası Ticaret Odası olarak çarşılarda yaşanan sorunlara yönelik çalışmalar yaptıklarını, ama çözüm için tüm kurumların ve ilgili derneklerin duyarlı ve çözüm odaklı olarak hareket etmeleri gerektiğini vurguladı.
Serdar Akdoğan, yaptığı açıklamada; "Ayrıca en çok şikayet konusu olan recomende sistemi ve komisyon oranları konusu bugünün problemi değildir. Oda kayıtlarımızda, yaklaşık 15 yıldan beri özellikle sezon başı dönemlerinde üyelerimiz tarafından şikayet konusu olmaktadır. Bu nedenle konuyu bugünün problemi olarak değil, 15-20 yıllık sistem problemi olarak görmek gerekir. Bize göre en önemli husus, recomende dükkan olmak isteyen dükkan sahiplerinin yıllar içerisinde verdikleri tavizler neticesinde yükselen fahiş komisyon oranları nedeniyle, alışveriş sisteminin çökmek üzere olduğudur. Daha öncede yazılı olarak da yaptığımız uyarılar, komisyon alan ve veren tarafların şapkalarını önlerine koyarak daha adil ve uygulanabilir bir sistem değişikline gitmeleridir. Bu sistem, bu çarkın dışında kalan diğer esnafların haklarını da gözeten adil bir sistem olmalıdır" dedi.
Ticaret Odası'nın talebiyle geçtiğimiz yıl Mayıs ayında bu konuda, Ticaret Odası'nda bir toplantı gerçekleştiğini vurgulayan Akdoğan; "Odamız girişimiyle, Kuşadası Kaymakamı, gemi acentaları sahipleri ile özellikle şikayetçi olan esnafı bir araya getirdik. Sorunların muhatapları ilk ağızdan birbirlerini dinledi, yapılan basın açıklamasındaki sorunlar bu toplantıda da görüşüldü, üst düzeyde tartışıldı" dedi. Önemli olanın toplantı sonrasında belirlenen sorunları çözüme kavuşturmak olduğunu belirten Akdoğan sözlerini şöyle sürdürdü;
"Ticaret Odası olarak, ben ve Yönetim Kurulum ticaretin içinde yer alan kişiler olarak, çarşılarda yaşanan sorunların farkındayız, bunun için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yine çok önemli bir hususta, yerelde yaşadığımız bu konunun global, ekonomik verilerle de karşılaştırılmasının yapılması, gelişen lojistik sektörünün, teknolojinin ve internet dünyasının talep edilen mala ulaşımı kolaylaştırdığını, ayrıca aracısız olan bu sistemlerin malı çok daha ucuza ve daha kolay elde etmeye yaradığını görmek gerekir. Yine son 20 yılda Türkiye ekonomisinin çok güçlendiğini, Türk parasının 20 yıl önceye göre değerinin çok fazla artması neticesinde yabancı paraların alım gücünün çok düştüğünü ve bunun da ülkemizi pahalı bir ülke haline getirdiğini, doğal olarak da alışverişlerin eskiye oranla azaldığını görmek gerekir. Alışveriş azlığını tek bir nedene bağlayarak işin içinden çıkmak kolay olabilir. Konuya daha global bakmak ve gelişen dünya ticaret sistemlerine adapte olmak, üyelerimizi sadece Kuşadası'na gelen turiste mahkum olmaktan kurtaracaktır, koskoca bir dünyaya mal satma olanakları getirecektir. Haksızlıklara karşı durmak elbette çok önemlidir, ancak kendimizi geliştirmek ve dünya ile rekabet edecek duruma gelmek de çok önemlidir" dedi.
Deniz Haber Ajansı