• BIST 10104.85
  • Altın 3166.965
  • Dolar 35.6691
  • Euro 37.335
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 1 °C
  • İzmir 7 °C
  • Antalya 10 °C
  • Muğla 3 °C
  • Çanakkale 3 °C

Kuzey ve güneyde iki büyük liman

Kuzey ve güneyde iki büyük liman
Toros Tarım-Tekfen Holding Denizcilik-Limancılık Genel Müdür Yardımcısı Aydın Erdemir, holdingin sahip olduğu Torosport Ceyhan ve Torosport Samsun’un teknik özellikleri, kapasitesi, teknolojik altyapısı gibi birçok konu hakkında bilgiler verdi.
Toros Tarım-Tekfen Holding Denizcilik-Limancılık Genel Müdür Yardımcısı Aydın Erdemir, holdingin sahip olduğu Torosport Ceyhan ve Torosport Samsun’un teknik özellikleri, kapasitesi, teknolojik altyapısı gibi birçok konu hakkında bilgiler verdi. “Torosport Ceyhan Terminali, kurulduğu 1980 yılından bu yana son derece deneyimli ve konusunda uzman personeli, yükleme ve boşaltma kapasitesi, modern ve hızlı ekipmanları ve kaliteli liman hizmetleriyle Türkiye’nin lider dökme sıvı ve dökme katı yük limanı haline gelmiştir” diyen Erdemir, Torosport Samsun için “Türkiye’nin Karadeniz ve Kafkas ülkeleriyle gelişecek dış ticareti açısından stratejik bir konumdadır” açıklamasını yaptı.
 
Torosport Ceyhan, Torosport Samsun’un; teknik özellikleri, kapasitesi, elleçlediği yük miktarı, yük türleri ve özelliklerini anlatan Toros Tarım-Tekfen Holding Denizcilik-Limancılık Genel Müdür Yardımcısı Aydın Erdemir, aynı zamanda limanların bölgeye katkısı hakkında bilgiler de verdi. Erdemir, “Şirketimizin işletmesinde iki liman tesisimiz bulunmaktadır. Bunlar İskenderun Körfezi’ndeki Torosport Ceyhan ile Samsun’da bulunan Torosport Samsun terminalleridir. Doğu Akdeniz’in en önemli sanayi ve liman bölgesi olan İskenderun Körfezi’nin batı ucunda yer alan Torosport Ceyhan Terminali, kurulduğu 1980 yılından bu yana son derece deneyimli ve konusunda uzman personeli, yükleme ve boşaltma kapasitesi, modern ve hızlı ekipmanları ve kaliteli liman hizmetleriyle Türkiye’nin lider dökme sıvı ve dökme katı yük limanı haline gelmiştir. Limanımıza sınır olup kardeş şirketimiz TAYSEB tarafından işletilen, aynı zamanda Türkiye’nin en büyük serbest bölgelerinden birisi olan Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi, gelecekte Ortadoğu ve Doğu Akdeniz’de kimya ve petrokimya endüstrisinin kümeleneceği, enerji üretim, depolama ve aktarma merkezi de olacağı beklenen Ceyhan Enerji Endüstri Bölgesi, halihazırda faaliyete geçmiş olan Ceyhan Organize Sanayi Bölgesi ve Erzin Organize Sanayi Bölgesi ile kuruluş hazırlıkları yapılan Adana Ceyhan Kimya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Torosport Ceyhan Terminali’nin hemen yakınında bulunan sanayi alanlardır. Orta Anadolu’dan Akdeniz Bölgesi’nin tamamına ve Güney Doğu Anadolu’dan Doğu Anadolu’nun tamamına hizmet verebilecek genişlikte bir servis hinterlandına sahip olan Torosport Ceyhan Terminali aynı zamanda Irak, Suriye ve İran gibi sınır komşularımızla yapılan transit ticaretin vazgeçilmez bir limanı konumundadır” şeklinde konuştu.
 
10 adet gemi yanaşma, bir adet Ro-Ro iskelesi
 
Erdemir, “Batı ve Doğu olarak isimlendirilen iki büyük iskele platformuyla bu iskele platformları üzerinde bulunan 10 adet gemi yanaşma iskelesine ve bir adet RO-RO iskelesine sahip olan Torosport Ceyhan Terminali’nde kömürden çimento ve gübreye, klinkerden maden cevherlerine, tahıl ve yem hammaddelerinden torbalı ve paketli ürünlere, akaryakıt ve petrol ürünlerinden sıvı kimyasal ve bitkisel yağlara, proje yüklerinden her türlü dökme katı/sıvı ve genel kargo yüklere kadar farklı kargo tipleri elleçlenmekte ve depolanmaktadır. 2024 yılının başında tamamlanan Batı iskele platformunun güçlendirme ve kapasite artışıyla birlikte 80k-100k DWT büyüklüğünde tankerlerin yanaşacağı iskeleler hizmete girerken kuru yük ve genel kargo tarafında da 110k DWT gemiler yanaşabilmektedir. Toros’un gübre üretim tesislerinin de içinde olduğu geniş bir liman ve sanayi alanına sahip Torosport Ceyhan tesisinde elleçlenen ürünlerin %5’i Toros’un sıvı veya katı gübre hammaddeleri gibi yük çeşitleriyken, %95 oranında üçüncü şahıs yüklerine hizmet verilmektedir” açıklamasında bulundu.
 
TOROSPORT Ceyhan Terminali’nin özellikleri:
 
Kuru yük depolama
 
2 adet dökme tahıl ve yem hammaddeleri deposu (60.000 ton + 70.000 ton: 130.000 ton)
 
2 adet dökme gübre deposu (2 x 50.000 ton)
 
4 adet her türlü ürüne uygun depo (4 x 5.000 ton)
 
1 adet yarı mamul ve ham madde deposu (32.000 ton)
 
1 adet torbalı ürün deposu (17.000 ton)
 
1 adet açık cevher depolama sahası (100.000 ton)
 
1 adet açık taş ve cevher depolama sahası (70.000 m²)
 
Kömür ve maden cevherleri için açık depolama sahaları (1.000.000 ton)
 
Sıvı depolama
 
17 adet değişik kapasitelerde tank (toplam 177.541 m3)
 
2 adet amonyak tankı (toplam 22.000 m3)
 
6 adet fosforik asit tankı (toplam 18.480 m3)
 
Kuru yük ve genel kargo elleçleme kapasiteleri
 
İskele-4: Saatte 400 ton elleçleme yapabilen, her biri 17 ton kaldırma kapasiteli olan 2 adet liman vinci.
 
İskele-5: Saatte 600 ton elleçleme yapabilen, her biri 30 ton kaldırma kapasiteli olan 2 adet liman vinci.
 
İskele-7: Saate 580 ton elleçleme yapabilen, her biri 20 ton kaldırma kapasiteli olan 2 adet liman vinci.
 
Torosport Samsun Limanı stratejik konumda
 
Aydın Erdemir, “Özelleştirme kapsamında 4 Temmuz 2005 tarihinde Toros Tarım tarafından satın alınan Samsun Gübre Sanayi A.Ş. bünyesindeki iskele modernize edilerek Torosport Samsun Terminali olarak Samsun’da, Tekkeköy ilçesi sınırlarında faaliyet göstermeye başladı. Bünyesinde Toros’un gübre üretim tesislerinin de olduğu geniş bir araziye, ulusal şebekeye bağlantılı demiryolu hattına sahip olan liman gelecekte geri saha büyüklüğü, demiryolu imkanları ve konumu itibarıyla Karadeniz Bölgesi’nin en önemli dökme katı ve sıvı yük limanı olmaya aday olan Torosport Samsun Terminali’nde elleçlenen ürünlerin %95’i Toros’un sıvı veya katı gübre hammaddeleri gibi yük çeşitleriyken, sadece %5 oranında üçüncü şahıslara hizmet verilmektedir. Samsun’da projelendirilen yeni sanayi bölgelerinin hemen yakınında yer alması nedeniyle limanın geleceğe ilişkin yüksek yük potansiyeline ilave olarak Türkiye’nin Karadeniz ve Kafkas ülkeleriyle gelişecek dış ticareti açısından da Torosport Samsun Limanı stratejik bir konumdadır” ifadelerini kullandı.
 
Genişleme ve kapasite artışı yatırımları devam edecek
 
Liman operasyonlarında karşılaştıkları en büyük zorlukları ve bu zorlukları nasıl aştıklarını anlatan Erdemir, “Artan yük ve kargo hacimlerine ilave olarak denizyolu taşımalarının ekonomisi gereği büyüyen gemi boyutlarından dolayı zamanla liman altyapısının yetersiz kalması olağandır. Bu durum şüphesiz ki yük elleçleme süreçlerini yavaşlatmakta, iskele verimliliklerini düşürmekte, doğal olarak ortaya hem liman hem de liman müşterileri için ilave masraflara yol açabilmektedir. Bundan dolayı da limanların düzenli olarak altyapı yatırımlarıyla birlikte kapasite artırımlarını yaparak zamanında bu sorunları çözmeleri beklenmektedir. Torosport olarak son 3-4 yıldır hayata geçirdiğimiz iskele uzatma ve kapasite artış yatırımlarına ilave olarak daha yüksek kapasiteli vinç ve liman ekipmanları satın alınmaktadır. Batı iskelenin depreme karşı güçlendirme, iskele uzatma ve genişleme yatırımları tamamlanmış olup 2025 yılı itibarıyla Doğru iskelenin depreme karşı güçlendirme ve kapasite artışı çalışmaları başlayacaktır. İskele-4’teki vinçler de 2025 yılı sonunda hizmete girecek yüksek kapasiteli yeni vinçlerle değiştirilecektir. 2025 yılı başında yatırımı tamamlanan 70.000 tonluk yeni bir tahıl ve yem hammaddeleri deposu hizmete girerken tank terminalimiz içinde mevcut tanklar içinde piyasadaki talebe uygun fueloil ve bitkisel yağ dönüşümleri yapılarak müşterilerin taleplerine paralel hazırlıklarımız devam edecek, yine açık depolama sahalarımızdaki genişleme ve kapasite artışı yatırımlarımız da sürecektir” dedi.
 
Akıllı liman teknolojileri
 
Ekipman, saha ve depo yatırımlarına ilave olarak akıllı liman teknolojilerinin yarattığı operasyonel verimliliklerin de limanın operasyon hızını ve kapasitesini artırdığını vurgulayan Erdemir, “Ayrıca limanlarda, gemi operasyonları, yük elleçleme, gümrük işlemleri gibi çok sayıda veri akışı ve farklı sistemler arasında da hızlı ve etkin bir entegrasyon gereklidir. Bu süreçlerde veri kaybı veya yanlış veri girişi gibi sorunlar yaşanmaktadır. Liman yönetim otomasyonu teknolojilerden yararlanarak veriyi yönetmek ve entegre etmek önemlidir. Örneğin, limanımızda kullandığımız GullsEye Liman İşletim Sistemi ile operasyonel verimliliği artırıp ve gerçek zamanlı bilgi akışı sağlamış bulunmaktayız. Limanımızda, bu teknolojileri kullanarak iş süreçlerini optimize edip veri doğruluğunu sağlamaya çalışmaktayız” şeklinde konuştu.
 
Terminal otomasyon sistemi
 
Liman operasyonlarında kullandıkları yazılımları ve teknolojileri kullandıkları hakkında da bilgiler veren Erdemir, “Liman operasyonlarımızda terminal otomasyon sistemi ve entegre yönetim sistemlerini kullanıyoruz. Terminal otomasyon sistemi elimizde standartlaşmış verilerin olması konusunda kaynak görevi görüyor. Bu sayede gelişim alanlarımızı belirleyerek iyileştirme projeleri hayata geçirebiliyoruz. Buna ek olarak limanımızdaki operasyon akış hızının arttığını gözlemliyoruz. Müşterilerimiz aldıkları hizmetlerle ilgili anlık verilere ulaşabiliyorlar ve bu sayede müşteri memnuniyetinin arttığını gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı.
 
İklim değişikliğinin etkilerine hazır
 
Erdemir, “Başta doğal afetler, kötü hava koşulları veya çevresel değişiklikler liman operasyonlarını ciddi şekilde etkilemektedir. Küresel iklim değişikliklerinin limanlar üzerindeki etkisinin de gelecekte daha da fazla artacağını öngörebiliriz. Örneğin, ani fırtınalar veya deniz seviyesindeki değişiklikler liman faaliyetlerini geçici olarak durdurabilir veya yavaşlatabilir. Bu açıdan başta hava tahmin raporları olmak üzere denizyolu ve liman operasyonlarını etkileyecek her türlü veririn liman ve pilot istasyonu tarafından düzenli takip edilmesi için bu tarafta da çeşitli dijital yenilikler ve uygulamalar içerisindeyiz. Erken tahmin sistemleri ile operasyonların gidişatı planlanarak, hava ve çevresel etkiler kaynaklı duruş süreleri minimize edilmektedir. Ayrıca 2024 yılında hizmete aldığımız 80k-100k DWT gemilerin yanaştığı Batı iskeledeki sıvı yük rıhtımlarımızda deniz suyu sıcaklığı, akış hızı, dalga yüksekliği gibi verilerin ölçümünü yapan sistemlerimiz de bulunmaktadır” açıklamasını yaptı.
 
Yeşil enerji projelerine yatırımlara devam  
 
Liman faaliyetlerinin çevresel etkilerini nasıl yönettiklerini ve sürdürülebilirlik konusunda ne gibi adımlar attıklarını anlatan Erdemir, “Enerji tasarrufuna yönelik projeler ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, limanların enerji tüketimi ve karbon ayak izini azaltmada önemli rol oynadığından ülkemizde birçok limanda olduğu gibi Torosport’larda da enerji yönetim sistemleri ve yeşil enerji projelerine yatırımlar yapılmaktadır. Enerji verimliliğine hizmet eden projeler, yalın üretim çatısı altından 6-Sigma ve Kalite Yönetimi çalışmaları ile optimize edilerek sürdürülmektedir. Limanlarımız ISO 14001 gibi çevre yönetim sistemlerini benimseyerek çevresel etkilerini sistematik bir şekilde kontrol altında tutmaktadır. Bu sistemler, çevresel performansın sürekli iyileştirilmesini amaçlamakta ve çevreyle ilgili risklerin ve fırsatların yönetilmesine yardımcı olmaktadır.  Torosport Ceyhan Terminali, özellikle petrol ve diğer kimyasal sızıntılarının önlenmesi için özel önlemler almaktadır. Bu, gemi atıklarının yönetimi, yağ ve kimyasal atıkların toplanması ve uygun şekilde bertaraf edilmesi gibi uygulamaları içermektedir. Atık yönetim planları ile bu uygulamalar yürütülmektedir” ifadesinde bulundu.
 
Personel eğitimi güncel bilgi ve beceriler üzerine sürekliliğe tabii
 
Limanda çalışan personelin eğitim ve gelişimi için yürüttükleri programları aktaran Erdemir, “Limanda çalışan personelin eğitim ve gelişimi için farklı programlar hayata geçirilmektedir. Bunların başında işe yeni alınanlar için hayata geçirilen detaylı oryantasyon süreçleri, iş güvenliği, iş akışları ve liman operasyonları hakkında temel eğitimlerin verildiği işe alım ve oryantasyon programlarıdır. Bunlar yeni işe alınanların hızlı bir şekilde adaptasyonunu sağlar. Diğer taraftan başta liman işletmeciliği, vinç operatörlüğü, forklift kullanımı, terminal tank operatörlüğü, puantörlük gibi limanda icra edilen alanlarda mesleki eğitimler ve sertifikasyon programları da düzenlenmekte, üyesi de olduğumuz Türkiye Liman İşletmecileri Derneği’nin (TÜRKLİM) belgelendirme ve sınav merkezi olan Kariyerport’tan belgelendirme hizmeti alınmaktadır. Bu eğitimler, çalışanların yetkinliklerini artırmayı ve sektördeki standartlara uygun çalışmalarını sağlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca IMO tarafından yayımlanan ve yük çeşitlerine özel olan, IBC Kod, IMSBC Kod ve IMDG Kod eğitimlerine de iştirak edilmekte, limandaki çalışanlara verilmektedir. Teknolojik gelişmeler ve yeni iş süreçleri doğrultusunda, çalışanlar için düzenli yenileme eğitimleri de yapılmaktadır. Bu eğitimler personelin güncel bilgi ve becerilere sahip olmasının sürdürülebilirliğini sağlamaktadır. Diğer taraftan liman yöneticileri ve lider pozisyonuna aday çalışanlar için özel liderlik eğitimleri, koçluk ve mentorluk programları da uygulanmaktadır. Bunlar da mevcut yöneticilerin yetkinliklerini artırmanın yanı sıra, geleceğin liderlerini yetiştirmek için de önemlidir” dedi.
 
İş gücü planlamasında özel programlar kullanılmakta
 
Erdemir, “Şirketimizde iş gücünün yönetiminde farklı uygulamalar hayata geçirilmektedir. Stratejik insan kaynakları yönetimi programı altında iş gücü planlaması, yetenek yönetimi ve çalışanların stratejik hedeflere ulaşmalarını sağlayacak şekilde çalışanların organizasyonu ve yönlendirilmeleri yapılmaktadır. Yine performans yönetimi ve gelişimi çalışmaları çerçevesinde çalışanların performanslarının düzenli olarak değerlendirilmesi, geri bildirim almaları ve bireysel gelişim planları da oluşturulmuştur. Yıllık hedef kartları ile süreçlerin ve personellerin gelişimi takip edilmektedir. Buna ilave olarak yetkinlik geliştirme çalışmaları altında çalışanların mevcut ve gelecekteki iş gereksinimlerine uygun olarak yetkinliklerinin geliştirilmesi için özel programlar hazırlanmakta, bu yetkinliklerin iş süreçlerine entegre edilmesine imkan tanınmaktadır. Yeni iş metotları geliştikçe ve dijital uygulamalar hayata geçirildikçe çalışanların bu yeni çalışma sistemine uyum sağlaması ve yetkinliklerinin gelişmesi adına buna uygun gelişmiş seviyede eğitimler de organize edilmektedir” ifadelerini kullandı.
 
DENİZ HABER AJANSI 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim