Lapta-Alsancak-Karşıyaka Balıkçılar Birliği’ne üye balıkçılar, Birliğe ait Lapta’da balıkçı barınağındaki sorunlarına çözüm üretilmesini bekliyor. Balıkçı barınağı kum doldu deniz suyu seviyesi yükseldi, barınaktaki 33 tekne limandan güçlükle çıkarılıyor. Belediyelerin de katkıları ile birlik tarafından limanda gemilerin denize indirilip denizden çıkarılması için toplam 20 bin TL değerindeki kızak yapıldı ancak birliğe ait bir vinç olmadığından balıkçılar teknelerini denizden çıkarmak için özelden hizmet almak zorunda kalıyor.
Lapta’da balıkçı barınağında dalga kıran işlevini kaybetmiş durumda, mendirek ise yarım bırakıldı. Geçtiğimiz yıldan mazot ödeneği alacaklı olan balıkçılar bu yıl da henüz mazot desteği ödeneklerini alamadı. Balon balığından yana dertli olan balıkçılar, av yasağı tarihlerinde Türkiye’den ülkemize gelerek yasak avlanan gırgırlardan, bot ile denize açılıp zıpkınla avlanan dalgıçlardan, amatör balıkçıların küçük orfos ve lahos balıklarını avlamasından da şikayetçi.
Tekneler kuma saplandı
Lapta’da balıkçı barınağında teknelerin bağlandığı limana kum doldu, deniz suyu seviyesi yükseldi. Balıkçılar teknelerini limandan çıkarabilmek için ekstra güç, ekstra mazot harcamak zorunda kalıyor. Balıkçılar, hükümet yetkililerine çağrıda bulanarak limandaki kumun temizlenmesini istedi.
Mendirek ve dalga kıran büyük sorun
Balıkçı barınağında dalga kıran işlevini kaybetmiş durumda. Fırtınalı havalarda dalgalar dalga kıranı aşarak teknelere kadar ulaşıyor. Mendirek ise yarım bırakıldı. Lapta’da balıkçı barınağında mendireğin doğu istikametine doğru 150 metre daha uzatılması gerekiyor.
Mazot desteği ödemelerinden haber yok
Balıkçılar, 2015 yılı mazot desteği ödemelerini alamadıklarını 2016 yılında da henüz mazot desteği ödemesi yapılmadığını kaydetti. Kazançlarının mazot paralarını karşılamaya yetmediğini belirten balıkçılar, balıkçı başına 300’er TL olan mazot desteği ödemelerinin bir an önce yapılmasını istedi.
Balon balığı dert
Denizdeki sorunlara da değinen Lapta-Alsancak-Karşıyaka Balıkçılar Birliği’ne üye balıkçılar, balon balıklarının sayısının her yıl giderek artış gösterdiğini ve bu balıkların balıkçılara ciddi sıkıntılar yaşattığını kaydetti. Bir balon balığının ağa takılması durumunda balıkçının zararının ortalama 600 TL olduğunu söyleyen balıkçılar, devletin balon balıkları konusunda bir politika üretmesi gerektiğini savundu. Balıkçılar, geçmiş yıllarda balon balıklarına balık başına 2 TL teşvik verildiğini söyleyerek benzer bir uygulamanın hayata geçirilmesi ile bu sorunun aşılabileceğini kaydetti.
Aslan balığına dikkat
Balıkçılar, denizlerimizde bu yıl ilk kez aslan balığının görüldüğünü söyleyerek, halkı aslan balıkları konusunda uyardı. Süslü ve dikenli bir balık olan aslan balığının avlanması halinde balığa elle müdahale edilmemesi gerektiği konusunda uyaran balıkçılar, aslan balığının etinin de kesinlikle yenmemesi gerektiğini ifade etti. Balıkçılar, aslan balığının üzerindeki dikenin de etinin de zehirli olduğunu kaydetti.
Gırgırlar şikayet konusu
Balıkçılar, Türkiye’de ve KKTC’de balık avının yasak olduğu dönemlerde Türkiye’den gırgırların ülkemize gelerek yasak olmasına rağmen avlandığını, KKTC hükümeti yetkililerinin de buna göz yumduğunu iddia etti. Gırgırların deniz ürünlerinin azalmasında ciddi etken olduğunu dile getiren balıkçılar, ülkemizde avlanmalarının yasaklanmasını istedi.
Orfos ve Lahoslar büyümeden avlanıyor
Balıkçılar, Kıbrıs’a özgü lahos ve Orfos balıklarının 45 santimetreden küçük olmaları halinde avlanmalarının yasak olduğuna dikkat çekerek, amatör balıkçıların ve bazen de dalgıçların bu yasağı göz ardı ettiklerini ve 25-30 santimetre büyüklüğündeki Orfos ile Lahosları avlayarak ucuza ve kilo kilo restoranlara sattıklarını ifade etti.
“İzin vermeyeceğiz”
Lapta-Alsancak-Karşıyaka Balıkçılar Birliği’ne üye balıkçılar, Münür Haşimoğlu, Engin Bittacı ve Şalvar Kaptan, Avcılık ve Atıcılık Federasyonu’na da gönderme yaptı.
Balıkçılar, federasyon tarafından her yıl denizde avlanma ile ilgili yarışmalar düzenlediğini ancak bu yarışmalarda büyüklüğüne bakılmaksızın Orfos ve Lahosların da avlandığını söyledi.
Balıkçılar, “Önerimiz yapılan bu yarışmalarda hedef balık balon balığı olsa her bakımdan daha faydalı olacağı inancındayız” diye konuştu.
Balıkçılar, uzun süredir Lapta’da bu yarışmaların yapılmadığını, Lapta’da yarışmanın gündeme gelmesi halinde de her türlü tepkiyi koyacaklarını, böyle bir organizasyona izin vermeyeceklerini belirtti.
Balıkçılar, devletin amatör balıkçıların önünü alması gerektiğini söyledi, dalgıçların da bot ile denizde avlanmasının engellenmesini istedi.
Deniz Haber Ajansı