Danimarka donanmasına ait yeni savaş gemisinin yapımında, Kuzey Koreli işçilerin zorla çalıştırıldığı ortaya çıktı.
Kuzey Kore'nin devam eden nükleer denemelerine karşı tüm dünyadan tepkiler yükselirken, ülkenin, DR isimli televizyon kanalında yayınlanan "Savaş Gemisinin Sırrı" isimli belgesel, Danimarka'nın dolaylı olarak Pyongyang rejimine dolaylı destek sağladığını gözler önüne seriyor.
Söz konusu belgeselde, Danimarka donanmasının en yeni savaş gemisi olan Knud Rasmussen sınıfı "Lauge Koch" isimli karakol gemisinin yapımına dair çeşitli detaylar paylaşılıyor. Buna göre, Polonya'nın Baltık Denizi kıyısındaki liman şehri Gdańsk'ta bulunan Kartens isimli Danimarkalı gemi yapım şirketine ait tersanede inşa edilen geminin yapımında, Kuzey Koreli zorunlu işçiler kullanıldı.
Belgesel geminin yapımında Kuzey Koreli zorunlu işçilerin kullanıldığı iddiasını sözleşmeler, makbuzlar ve görgü tanıklarının ifadelerine dayandırarak, detaylı bir şekilde gözler önüne seriyor. Belgeselde ayrıca, Güney Kore'nin Danimarka Büyükelçisi Choi Jai-chul'un, "Yurtdışında zorunlu olarak çalıştırılan Kuzey Koreli işçiler, Kuzey Kore'nin balistik füze ve nükleer programına finansal katkı sağlamak için kullanılıyor. Eğer Danimarkalı vergi mükelleflerinin paraları balistik ve nükleer füze programı için kullanıldıysa bu feci bir durum olur." ifadelerine yer veriliyor.
Danimarka'ya yaklaşık 76 milyon dolara mâl olan Lauge Koch karakol gemisinin önümüzdeki Aralık ayında hizmete alınması bekleniyor. Karakol gemisi, Danimarkalı şirket Kartens'in, Kuzey Koreli zorunlu işçilerin ucuz iş gücü olarak kullanıldığı Polonya'daki tersanesinde inşa edildi. Belgeselin yayınlanmasıyla birlikte Danimarka kamuoyu büyük şaşkınlık yaşarken, başta Sosyal Demokratlar ve sol kanat Yeşil-Kırmızı İttifakı olmak üzere pek çok siyasi parti, ülkenin savunma bakanı Claus Hjort Frederiksen'den açıklama talebinde bulunuyor.
Sosyal Demokratların sözcüsü Henrik Dam Kristensen, DR kanalına verdiği demeçte, "Gelecekte böyle bir olayın yeniden yaşanmaması için bu olayı derinlemesine incelemeliyiz. Bu durumu tarif etmek oldukça zorlanıyorum, sadece "karışık ve korkunç" diyebilirim." şeklinde konuştu.
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan raporda, yurtdışına zorunlu çalışmaya gönderilen Kuzey Koreli vatandaşların, Pyongyang rejimine yılda 2 milyar dolara yakın para kazandırdığı ifade ediliyor. 50 binden fazla Kuzey Koreli işçinin yurtdışında zorunlu olarak çalıştırıldığı belirtilirken, bahse konu işçilerin ayda ortalama 100 dolara ve bazen günde 20 saate yakın çalıştırıldığı aktarılıyor.
DENİZ HABER AJANSI